Overslaan en naar de inhoud gaan

Veendammer wind 21 januari 2012

Door op zaterdag, 21 januari, 2012 - 12:14

 
Jan van der Laan bij Radio Parkstad

Columnist Jan van der Laan laat wekelijks op Parkstadveendam.nl, zijn licht schijnen over het wel en wee van Parkstad Veendam. Tevens kunt u zijn column iedere zaterdag beluisteren bij Radio Parkstad om 12:02 uur.


Wij hebben, zeker het afgelopen jaar, al vaker moeten constateren, dar er soms bijzonder weinig aan de orde is in de Veendammer gemeentepolitiek. Ik heb dat nooit beschouwd als een teken, dat er niets in beweging is. Het betekent echter wel, dat er weinig nieuwe zaken op ons af komen, voor zover het althans zichtbaar is.

Naar mijn mening is het goed om een voorbehoud als deze te maken, want er zijn altijd veel zaken, die de aandacht vragen, maar dan vaak van een beperkt aantal mensen, die er geen be-hoefte aan hebben om die zaken in het openbaar te bespreken.

Dit klinkt wellicht als een verwijt, maar is zeker niet zo bedoeld. Het is bekend, dat er veel op is gericht om voor het Lloydsterras investeerders aan te trekken en ook, dat er plannen zijn om het gebied rond de Kerkstraat-West, het Kerkplein en het oude busstation eens flink aan te pakken.

Wij mogen aannemen, dat dit betekent, dat er gesprekken plaatsvinden met projectontwikkelaars en mogelijke investeerders. Dit zijn gesprekken over het aankopen en dus ook verkopen van grond en over de zaken, die op die grond gerealiseerd zullen gaan worden en derhalve over de voorwaarden die er daarbij van kracht zijn.

Het spreekt vanzelf, dat dit soort besprekingen zich niet lenen voor openbaarheid, want dat is ongebruikelijk bij zakelijke besprekingen en dat zijn het uiteraard.

Naast het feit, dat de uitkomst van dit soort besprekingen erg belangrijk kan zijn voor het aanzien van de betreffende gebieden is er ook nog een ander belang.

Je kunt de gemeente in zekere zin een grootgrondbezitter noe-men. Veel percelen, waarop gebouwd kan worden heeft zij in haar bezit. Die percelen zijn op enig moment gekocht en dat betekent dus dat er veel gemeenschapsgeld in die percelen zit. Geld dat veelal geleend is en derhalve zal er rente voor betaald moeten worden.

Als de gemeente dus kans ziet om veel van de bedoelde percelen te verkopen, dan betekent het voor haar minder rente betalen en kan de gemeentelijke huishouding dus op een veel voordeliger wijze worden bestuurd en dat is zeker in de huidige tijd met de noodzaak tot besparingen een goede zaak.

Verder is het natuurlijk duidelijk, dat het aantrekken van investeerders ook goed is voor het aanzien van die delen van het centrum waar wij het hiervoor met name over hadden.

Het feit, dat de winkelleegstand in Veendam duidelijk lager is dan die in Winschoten en Stadskanaal is uiteraard een goede zaak voor het aantrekken van nieuwe bedrijvigheid en zal het aanzien van onze gemeente als centrumgemeente in Oost-Groningen in gunstige zin bevorderen.

Het betekent een verdere versterking van de uitspraak, dat het goed leven is in Parkstad Veendam.