Overslaan en naar de inhoud gaan

Nuttige informatieavond bodemdaling in buurthuis Langeleegte

Door op donderdag, 19 januari, 2012 - 18:16

Tekst en foto's: Jan Ubels

BODEMDALING - Afgelopen woensdagavond 18 januari, werd er door de buurt- en speeltuinvereniging Langeleegte een informatieavond gehouden over de gevolgen van de bodemdaling als gevolg van de zoutwinning door Nedmag. Zoals al langer bekend is veroorzaakt de zoutwinning een bodemdaling die in de kern van het gebied te zijner tijd kan oplopen tot maximaal 65 cm. De bodemdaling veroorzaakt als het ware een grote kom die zich uitstrekt van Muntendam tot de Woortmanslaan en van de Kielsterachterweg tot ongeveer het treinstation in Veendam. Een groot gebied. Hoe dichter bij de boorput, hoe groter de bodemdaling.

Voor de bewoners van de Langeleegte is het natuurlijk belangrijk om te weten wat de gevolgen voor hen zijn. Het bestuur van de buurtvereniging had daarom alle bewoners van de Langeleegte uitgenodigd om op deze informatieavond aanwezig te zijn. Ongeveer 60 mensen hadden daar gehoor aan gegeven. De aanwezigen werden door de heer Goorman van Nedmag middels een duidelijke presentatie op de hoogte gesteld van de huidige gang van zaken. Uiteraard was er ook alle ruimte om vragen te stellen. Hiervan werd dan ook gretig gebruik gemaakt. Er wordt door Nedmag sinds enkele jaren al nauw samengewerkt met de dorpsverenigingen van Borgercompagnie en Tripscompagnie. Zo wordt er enkele keren per jaar een aantal huizen (75) gemonitord in het bodemdalingsgebied en daarbuiten. De eerste resultaten daarvan worden in 2012 verwacht.
Ook wordt door de Nedmag nauw samengewerkt met de gemeentes Menterwolde en Veendam, Waterschap Hunze en Aa's en de provincie Groningen. Er is dus veel aandacht voor de bodemdaling. Op de website van de buurtvereniging staat meer achtergrond informatie over deze avond. Hier is ook een deel van de presentatie van de Nedmag te vinden. De website van de buurtvereniging is te vinden op www.langeleegte.nl

De buurtvereniging was ook blij dat er aandacht was van enkele politieke partijen, burgemeester Meijerman van Veendam en een afgevaardigde van provinciale staten.