Overslaan en naar de inhoud gaan

Veendammer wind 7 januari 2012

Door op zaterdag, 7 januari, 2012 - 12:15

 
Jan van der Laan bij Radio Parkstad

Columnist Jan van der Laan laat wekelijks op Parkstadveendam.nl, zijn licht schijnen over het wel en wee van Parkstad Veendam. Tevens kunt u zijn column iedere zaterdag beluisteren bij Radio Parkstad om 12:02 uur.


In de eerste plaats wil ik u luisteraars het allerbeste toewensen voor het jaar 2012. Het allerbeste voor wat betreft uw persoonlijk leven en uw gezondheid, maar ook het allerbeste voor onze Veendammer gemeenschap als geheel en dus ook voor u.

Met deze laatste opmerking zit ik overigens alweer volop in de politiek. Want in lang niet alle gevallen gaan zaken, die voor u persoonlijk goed zijn ook samen met datgene, wat voor de gehele gemeenschap goed is. Met een wel meer gebruikt voorbeeld wil ik dat duidelijk maken.

Als u ergens aan de rand van onze gemeente erg rustig woont en er zouden plannen zijn om in die buurt iets groots te gaan bouwen of een nieuwe weg aan te leggen, dan zou het voor u persoonlijk wellicht een goede zaak zijn, als die plannen geen doorgang zouden vinden, U zou dan namelijk rustig kunnen blijven wonen, zoals dat al jaren het geval is geweest.

Zouden de plannen wel doorgaan, dan zou dat voor de Veendammer gemeenschap betekenen, dat er een mooie voorziening bij is gekomen of dat door de aanleg van de nieuwe weg gevaarlijke verkeerssituaties in onze gemeente tot het verleden gaan behoren. Duidelijk is, dat in dit geval uw persoonlijk belang tegengesteld is aan die van de gemeenschap.

Met dit voorbeeld heb ik al aangegeven, hoe moeilijk politiek kan zijn voor diegenen, die er beslissingen in moeten nemen; in ons geval dus voor de leden van de gemeenteraad. Zij willen en moeten ook rekening houden met de opvattingen van individuele burgers, maar hun beslissingen zullen niet altijd in overeenstemming met die opvattingen kunnen zijn, omdat zij uiteindelijk met de belangen van de gehele gemeenschap rekening moeten houden.

Daarom is het van belang, dat politieke partijen en politieke groeperingen gestoeld zijn op een duidelijke visie op algemene vraagstukken. Zodra dat niet het geval is en zij zich uitsluitend richten op een smalle groep (bijvoorbeeld alleen de middenstanders, alleen de boeren, alleen allochtonen) is niet meer te verwachten, dat zij bij alle te nemen politieke beslissingen voldoende oog hebben voor het algemeen belang en zich daardoor teveel of zelfs uitsluitend zullen laten leiden door het belang van de groep, die zij met name vertegenwoordigen.

In onze gemeenteraad kennen wij dergelijke vertegenwoordigers van eng denkende partijen of groeperingen gelukkig niet, maar desondanks blijft het gevaar op de loer liggen, dat bij bepaalde beslissingen toch meer geluisterd wordt naar de mening van individuele burgers, dan naar die van de gemeenschap in het geheel.

Er zullen ook in het jaar 2012 weer naast de gebruikelijke zaken, die wat minder ingrijpend zijn of zelfs als standaardzaken kunnen worden betiteld, ongetwijfeld ook weer een aantal erg belangrijke zaken aan de orde gaan komen in de gemeentepolitiek.

Zeker als de regering ,zoals helaas verwacht moet worden, doorgaat met het verder bezuinigen en het verschuiven van activiteiten naar gemeenten zonder daarbij voldoende geld beschikbaar te stellen zal het voor onze gemeenteraad bijvoorbeeld niet eenvoudig zijn om ook de dit jaar vast te stellen begroting sluitend te krijgen.

Er zullen dit jaar ongetwijfeld ook zaken aan de orde gaan komen, die van geheel andere aard zijn. Dit kunnen bijvoorbeeld zaken zijn, die een mooie kans bieden om onze gemeente op een goede wijze in de belangstelling te plaatsen; belangstelling die hopelijk ook zijn uitstraling heeft buiten onze gemeentegrenzen.

Dat lijkt mij erg belangrijk, want als wij in Parkstad Veendam om ons heen kijken, dan zien wij veel mooie en goede zaken, maar ons zal dan zeker ook opvallen, dat er op een aantal terreinen nog heel wat valt te regelen

Het betekent in elk geval, dat er zowel door de gemeenteraad als door allerlei organisaties in onze gemeente heel wat werk zal moeten worden verzet.
Al dat werk zal er ongetwijfeld toe leiden, dat Veendam in 2012 zal bruisen en dat wij met elkaar aan het einde van het jaar zullen kunnen vaststellen dat het nog steeds goed wonen en leven is in Parkstad Veendam!