Overslaan en naar de inhoud gaan

Kerstmarkt in Veendam in teken van goede doelen

Door op dinsdag, 20 december, 2011 - 21:45

KERSTMARKT - Het afgelopen weekend wisten veel mensen de kerstmarkt in het centrum van Veendam te vinden. Dit ondanks de zeer wisselvallige weersomstandigheden. Zonneschijn werd afgewisseld met buien, waaronder een fikse hagelbui op de zondag. Tegen half vier werd het op de zondag zelfs nog drukker op de markt.

Naast de ondernemers waren er op de markt ook ideële organisaties bij hun kramen te vinden, en dit was door Kiwanis opgezet. De serviceclub was door ondernemers gevraagd om de organisatie op zich te nemen. Daarbij hoorde ook het benaderen van de andere standhouders, hoewel sommige er al iedere jaar staan. Ook het opbouwen en het afbreken werd gedaan.  Kiwanis zelf was voor het derde jaar op de kerstmarkt aanwezig. Met drie kramen, twee ervan waren vol met tweedehands boeken en ook CD's. Welk allemaal geschonken zijn. In de kraam ernaast was door het publiek "een aardappel te jassen". De aardappel rolde door een buis en er kon op gemikt worden. Bij het goed raken was er een prijs te winnen. Het goede doel wordt nog uitgezocht worden. Maar altijd zijn het goede doelen waar kinderen mee gemoeid zijn. Om hun leef- en schoolsituatie te verbeteren.

De Operettevereniging Veendam-Wildervank was zoals elk jaar ook weer present. Met oliebollen, kniepertjes en mooie kerststukjes. Met de verkochte waar werd de operettevereniging gesponsord. Er is goed verkocht. Iedereen van de vereniging zet zich in bij het produceren en het is altijd gezellig. Op de markt stonden zeven leden en de zelfgebakken kniepertjes vonden goede aftrek. Op 13 januari wordt weer het jaarlijkse Nieuwjaarsconcert gehouden, waarbij alle operettemelodieën die al gespeeld zijn weer de revue passeren. Ook hebben Winkler Prins leerlingen weer een plek in het Nieuwjaarsconcert.

De club van ‘Mo(o)i Veendam' was met exotische hapjes en drankjes aanwezig. Deze vereniging bestaat uit allochtone en autochtone Veendammers. De nationaliteiten zijn o.a. Thais, Somalisch en Afghaans. Hun doelstelling is om zoveel mogelijk mensen van Nederlandse en buitenlandse origine uit Veendam bij elkaar te brengen. Voor het ondersteunen van de Nederlandse taal maar ook om bijvoorbeeld lekkere recepten met elkaar uit wisselen. En er worden leuke activiteiten met elkaar georganiseerd. Dat kan zijn het koffie schenken in bejaardenhuizen, op bezoek gaan bij de collega-organisatie in Hoogezand en in Groningen. Of gewoon het lekker kletsen met elkaar en dat uiteraard in het Nederlands. Twee keer in de maand komen de leden bij elkaar om naar de bioscoop te gaan, of voor het maken van een dagje uit. Voor deze activiteiten is de opbrengst bestemd uit de verkoop.

De serviceclub Inner Wheel maakte zich op de markt sterk voor de Voedselbank Veendam met de verkoop van kerstgerelateerde artikelen en kerststukjes. De kerststukjes zijn door de leden zelf gemaakt, met goed resultaat. Alle opbrengsten uit de verkoop gaat naar de Voedselbank voor het kunnen aanschaffen van een diepvriezer. De dames van Inner Wheel konden alvast meedelen dat de opbrengst heel goed is, hoewel nog niet te zeggen was hoe groot het bedrag zal zijn. Waar ze ook geweldig blij mee zijn. Ieder jaar wordt er voor een ander goed doel gekozen, maar altijd is het plaatselijk in de gemeente Veendam. Ze waren voor de tweede keer aanwezig.

Bij de Voetbalvereniging Borgercompagnie waren mooie prijzen te winnen en er was goedgevulde snert te koop. Dat paste goed bij het koude weer.

De mensen van Gemeentebelangen bakten poffertjes en voor dat heerlijks moest ook wel eens zijn of haar beurt worden afgewacht. Warme chocolademelk en kwast was er o.a. verkrijgbaar. Zo was er de gelegenheid voor een gezelligheids gesprek in een heel andere sfeer. De PvdA verkocht gehaktballen voor Humanitas. Ook dat verliep goed, de kerstmarkt was nog niet afgelopen toen ze er al door waren.

De mensen van de EHBO waren druk met het bakken van kniepertjes. Tegen vijf uur, tevens het einde van de kerstmarkt, was de 20 kilo aan meel er zowat door. De opbrengst gaat mede gebruikt worden voor de aanschaf van een nieuwe EHBO oefenpop, waarvoor men aan het sparen is. De huidige is al 15 jaar oud en het materiaal is stugger geworden. De prijs ligt tussen de 1200 en 1800 euro.

Moeder en dochter Janneke en Jessy Kraan en vriendin Paula Thiewes hadden op eigen initiatief een spontane actie gehouden voor het Glazen Huis in Leiden. Met het bakken en de verkoop van spekkedikken hebben ze geld ingezamel. Het goede doel van de Dj's in het Glazen Huis zijn de mama's in oorlogsgebieden. De dames willen graag een donatie kunnen aanbieden en de kerstmarkt in Veendam was een goede aanleiding. Spekkedikken is een oud Gronings gerecht dat niet heel erg bekend meer is. De verkoop liep op rolletjes, 200 euro naar Leiden kunnen brengen was wel de verwachting.

De vrijwilligers (Rotarians) van de Rotary hebben de laatste jaren gekozen voor ‘Kinderen in de knel'. Het kinderprogramma is er voor kinderen die het thuis zo arm hebben dat ze niet mee kunnen doen aan bijzondere dingen op school. Zoals het meedoen aan excursies, aan sport of niet naar de muziekschool kunnen gaan. Graag willen ze een bijdrage kunnen geven aan die kinderen. Dat gaat via de Stichting Leergeld verlopen en deze stichting is dan ook de hoofdbegunstigde. Van de opbrengsten gaat 75 procent van het geld daarheen. Verder gaat er een deel naar Humanitas, dat jaarlijks de kinderkampen organiseert. Een deel wordt gedoneerd aan de Cliniclowns van de Stichting Wuppie en Wappie. Zij treden gratis op voor zieke kinderen. En er gaat een deel naar de eigen Rotary Vlielandkamp, een vakantiekamp op Vlieland voor kinderen die door omstandigheden niet met vakantie kunnen.

Ook de Stichting Kabelnet Veendam was er te vinden voor het geven van informatie over het nieuwe glasvezelnetwerk. De initiatiefgroep Parkstadglas was op de zaterdag eveneens aanwezig om vragen van het publiek over het andere glasvezelproject te beantwoorden.

 


Voor meer foto's, zie ons fotoalbum