Overslaan en naar de inhoud gaan

Sneeuwhelling naar Veendam gehaald doorSportteam Veendam en Pekela

Door op zondag, 18 december, 2011 - 12:21

SNEEUWHELLING - De 25 meter lange en 5.5 meter hoge sneeuwhelling op het Museumplen is gerealiseerd door een nieuwe organisatie, het Sportteam Veendam en Pekela. Het Sportteam bestaat uit 12 studenten van de Hanzehogeschool Groningen, Instituut voor Sportstudies. Deze 12 studenten zijn verdeeld over Veendam en Pekela, werkend voor de gezamenlijke organisatie 'De Companjie'.

Naast dit project organiseren zij ook sportactiviteiten voor basisscholen, het middelbaar onderwijs en het voortgezet onderwijs. Er worden heel diverse sporten gegeven.

Het team wil graag vernieuwing aanbrengen en dan niet alleen in de scholen, maar ook met projecten in de buurt als deze. De sneeuwhelling heeft nog nooit eerder in Veendam gestaan. Het bedrijf is in Limburg gevestigd, zij hebben meer van dit soort grote objecten.

De vorige jaren was er een synthetische ijsbaan opgezet en de interesse liep wat terug. De opdracht aan het team was om iets nieuws neer te zetten. De opdrachtgevers zijn de gemeente en het Bruisend Centrum Overleg (BCO).

Nik Hoving, Ellin Frericks en Aart van de Beek mochten in overleg een nieuw concept opstellen en het Sportteam is, samen met nog 8 studenten, erop gezet. De Sneeuwhelling is uit de bus komen rollen. Ook de kraampjes met de etenswaar en drinken is onder hun beheer.

Voor het basisonderwijs is er de komende week een gerelateerd programma dat maandag van start gaat. Het programma is voor alle groepen van de gemeente. Het is in samenwerking met het Veenkoloniaal Museum waar een speurtocht wordt gehouden. Wanneer deze afgelopen is komen de leerlingen bij de kraampjes die gerelateerd zullen zijn aan sport, voeding en gezondheid. Ook is er een kraampje waar warme chocolademelk te verkrijgen is.

Bij de activiteiten in het museum moeten een aantal vragen worden beantwoord en wanneer deze goed zijn komt er een letter en alle letters tezamen geven de oplossing. Is deze goed dan mogen de leerlingen van de helling af glijden. Het is een educatief uurtje waarin naast het spelplezier ook wat geleerd kan worden. Het thema is gezonde voeding. Het zal de week tot voor de kerst gaan duren.

Het Sportteam is eigenlijk een pilot. Eigenlijk zijn de studenten een soort "parttimers" tot aan het afstuderen. Aart van de Beek hoopt dat nieuwe studenten van de Hanzehogeschool het dan weer voortzetten. Alle informatie en ervaringen is dan voor de nieuwe studenten beschikbaar. Maar eigen ideeën en invulling is natuurlijk ook belangrijk.

Nu ligt de nadruk op sport en ontwikkeling. Aart ziet ook mogelijkheden in combinaties met andere studies zoals sport, gezondheid en management. Zodat ongezonde leefstijl en voeding verminderd kan worden.

Er is nog een bijzonderheid. Het idee is geopperd door een van de deelnemende ondernemers en door het team overgenomen. Wanneer de kerstmarkt na dit weekend geweest is mogen de kerstbomen maandag bij de sneeuwhelling worden gezet. Aan het eind van de komende week mogen mensen met een beperkt budget de kerstbomen mee naar huis nemen. Echte kerstbomen zijn tegenwoordig ontzettend duur en zo kunnen mensen er nog profijt van hebben.