SC Veendam in blessuretijd onderuit tegen Sparta

Door op vrijdag, 16 december, 2011 - 23:32

Door Jacob Kuipers

VOETBAL - Het had zo mooi kunnen zijn voor Anco Jansen van SportClub Veendam in de thuiswedstrijd tegen Sparta. In de 66ste minuut ging hij op de solotoer en vanaf de linkerkant ging hij naar binnen en schoot met zijn rechterbeen de bal bij de tweede paal binnen (1-0). Deze stand zou zijn afscheidswedstrijd extra kleur geven. Maar het werd een gitzwarte kleur. In de laatste extra minuten scoorde Sparta nog twee keer en het werd een sof van jewelste voor Jansen en voor SC Veendam. Sparta won de wedstrijd uiteindelijk met 2-1. Het werd voor Anco nog erger toen hij in de laatste minuten van het veld werd gedragen toen hij door een Sparta-speler flink werd aangetikt.

In plaats van een 2-1 nederlaag had Veendam zo maar met 2-0 kunnen winnen van de Rotterdammers. Als Sander Rozema en Mitch Apau iets nauwkeuriger waren geweest in de afwerking. Zo'n knotsgekke wedstrijd was het aan de Langeleegte. De eerste helft blonk uit in een amusante foutenfestival van beide kanten. Alhoewel Sparta het beste van het spel had kreeg de formatie van oefenmeester Gert Heerkes toch kansen.

In de eerste helft had Sparta dus het beste van het spel. Maar het was Apau die oog in oog kwam met doelman Nico Pellatz van Sparta. En meer dan een hoekschop zat er niet in. Doelman Leonard Nienhuis van Veendam ontpopt zich inmiddels als een keeper van formaat. Hij moest diverse reddingen verrichten om de Rotterdammers van scoren af te houden. Maar het was ook in die fase dan Rozema van dichtbij niet tot scoren kwam in een kluwen van spelers. Het bleef dus 0-0, inplaats van een 2-0 voorsprong voor Veendam.

Na de thee moest doelman Nienhuis van Veendam weer in actie komen. Mark Veldmate en Iliass Bel Hassani brachten de doelman in moeilijkheden, maar de doelman Nienhuis hield op dat moment nog alle ballen tegen. Ja, en dan de 66ste minuut. Anco Jansen had een geniale actie in huis en verraste doelman Pellatz met zijn schuiver: 1-0. Daarna moest Steef Nieuwendaal van Sparta van het veld worden gedragen. Sparta drong inmiddels fel aan in de blessuretijd werd het uit een vrije trap van Jeroen Veldmate 1-1.

Toen was het alle hens aan dek voor Veendam. De gasten gingen stormachtig te werk en de verdediging van Veendam wankelde. Het was ook in die fase dat Marten de Roon van Sparta met rood van het veld werd gestuurd (twee keer geel). Het was tenslotte invaller Joey Godee die de 2-1 overwinning binnenschoot. Wel was er nog iets te vieren bij Veendam. Anco Jansen werd tenslotte gekroond tot man off the match.