Overslaan en naar de inhoud gaan

Museum Veendam heeft weer Letse lekkernijen

Door op vrijdag, 9 december, 2011 - 18:19

VEENKOLONIAAL MUSEUM - De Kerstman heeft uit Letland weer Letse lekkernijen meegebracht zoals mooie dozen Laima chocolade en kruidkoekjes. Beiden zijn vanaf nu weer tijdelijk verkrijgbaar in de museumwinkel en op is op.

Het Veenkoloniaal Museum te Veendam werkt sinds 2006 samen met het Mencendorfa nams in Riga en een paar jaar geleden ontstond het idee om in de museumwinkel ook af en toe Letse producten te verkopen.

De Groninger Veenkoloniën kennen een lange traditie wat betreft handelscontacten met de Baltische Staten. In de 19de eeuw voeren honderden Veenkoloniale zeeschepen naar plaatsen als Danzig, Riga en Tallinn (Reval), om hout te halen voor de vele zagerijen die de Veenkoloniën rijk was. Meihuizen en Wilkens in Wildervank en Veendam , Schuring en Koerts te Nieuwe - en Oude Pekela en Maathuis te Sappemeer waren bekende namen in de houtzaagwereld. Vaak waren ze ook als rederij actief.

Honderden zogenaamde Oostzeelepels, die bij de bevrachting door de scheepsbevrachter aan de kapitein werden geschonken en nu in de collecties van het Kapiteinhuis te Nieuwe Pekela en het Veenkoloniaal Museum te Veendam te vinden zijn, getuigen van intensieve handelscontacten die in de loop van de 20ste eeuw door veranderende politiek situatie verwaterden. Sinds 1991 is Letland weer een zelfstandige staat en het Veenkoloniaal Museum te Veendam streeft er naar om de historische banden uit het 19de eeuw in zowel Letland als in eigen museum met regelmaat onder de aandacht te brengen.

Een bezoek aan het Veenkoloniaal Museum is nu meer dan de moeite waard omdat er ook een prachtige overzichtstentoonstelling over de broers Hendrik en Willem Valk en Riga tijdens het interbellum, tot en met 4 maart 2012 in Veendam te zien is.