Overslaan en naar de inhoud gaan

Sociale gevolgen van bevolkingsdalingin Oost-Groningen

Door op maandag, 7 november, 2011 - 16:46

SPBA en Acantus onderzoeken de sociale effecten van dorpsvernieuwing

De Stichting Bewoners Platform Acantus (SPBA) en Acantus Groep gaan onderzoek doen naar de sociale effecten als gevolg van dorpsvernieuwing. Het doel van het onderzoek is de ervaringen van bewoners, die door sloop moesten verhuizen, in kaart te brengen om vergelijkbare processen in de toekomst te verbeteren.

Aanleiding
Er is veel bekend over de gevolgen voor bewoners van stedelijke vernieuwing, maar niet over de gevolgen van wijkvernieuwing voor bewoners op het platteland. De SPBA krijgt signalen dat bevolkingsafname en wijkvernieuwing ingrijpende gevolgen hebben (gehad) voor de sociale structuur en samenhang in de verschillende dorpen in Oost-Groningen.

Oproep deelnemers
In het onderzoek worden ongeveer 50 bewoners geïnterviewd. Hen worden vragen gesteld als ‘Wat betekende de sloop van uw huurwoning voor uw sociale en uw persoonlijke leven?' en ‘Welke suggesties heeft u om een dergelijk proces beter te laten verlopen?'.

In de eerste week van november ontvangen huurders van Acantus, die in de afgelopen vijf jaar zijn verhuisd in verband met dorpsvernieuwing in Oost-Groningen, een brief van de SPBA en Acantus. Het gaat dan om bewoners van wie het verhuisadres bekend is. Bewoners die zijn verhuisd, maar geen brief hebben ontvangen, kunnen zichzelf ook aanmelden. Het gesprek neemt ongeveer een uur in beslag. Zij kunnen daarvoor bellen met Joop Brugman van het SPBA via (0597) 6143 97.

Het onderzoek
Het onderzoek is een initiatief van de SPBA. De SPBA behartigt de belangen van alle huurders van Acantus. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Woonbond Kennis- en Adviescentrum. De partijen die het onderzoek mede mogelijk maken zijn Acantus, de Woonbond en de Stichting Experimenten Volkshuisvesting (SEV). Zij zijn enthousiast over het initiatief, omdat ook elders in het land geleerd kan worden van de ervaringen van de bewoners in Oost-Groningen. De resultaten van het onderzoek worden in het eerste kwartaal van 2012 bekend gemaakt.