Overslaan en naar de inhoud gaan

Mini Music Match in vanBeresteyn

Door op donderdag, 6 oktober, 2011 - 19:19

MUSIC MATCH - Op 11 oktober is het zover: in de foyer van cultuurcentrum vanBeresteyn wordt de Mini Music Match gehouden. Twee basisscholen doen mee: 't Haimstee en De Sleutel.

Om 13.00 uur gaan ze oefenen en dan worden ze gecoacht door Hakim Traïda, bekend van Sesamstraat.

Om 16.00 uur laten ze zien wat ze kunnen. Dan gaan ze dansen, zingen, mimen, iets doen met marionetten en instrumentale muziek maken.

Vorig jaar is het project De Toon Zetten in Groningen gestart. Het project kon tot stand komen met een subsidie van het Fonds cultuurparticipatie. Het doel van het project is om meer kinderen met muziek en cultuur in aanraking te brengen. De projecten worden uitgevoerd door vier muziekscholen/kunstencentra in de provincie, o.a. door de Muziek-, Dans- en Theaterschool Veendam/Pekela.

De Mini Music Match is een afgeleide van de Music Match. Het doel is, om in korte tijd je talenten te laten zien. Bij de Music Match op het voortgezet onderwijs is het een echte wedstrijd, op de basisscholen is het dat niet. Daar staat de creativiteit centraal. Het is een kort traject. De leerlingen beginnen met het bedenken van een thema, de eigen leerkracht helpt mee. De week er op krijgen ze tips van de docenten van de Muziek-, Dans- en Theaterschool en op de dag van de presentatie worden ze gecoacht door Hakim.
Leerkrachten, ouders en leerlingen zijn heel enthousiast over de opzet. Behalve het aanboren van talenten bij de leerlingen is het voor het project De Toon Zetten ook een aanleiding om met de leerkrachten van de basisscholen te kijken welke vaardigheden de kinderen gebruiken om creatief te zijn. Zo leren ze om samen te werken, naar elkaar te luisteren, doet het iets met hun emotionele ontwikkeling, enz. Met de uitkomst wordt verder gewerkt aan het belang van structureel muziekonderwijs in de basisschool, één van de doelen van het project.