
Foto Nedmag Veendam
Na publicaties in de regionale en landelijke media over het loodgehalte in de lucht rond Veendam, heeft Nedmag de behoefte deze toe te lichten in een ver
klaring zoals hier gepubliceerd.
In het artikel “Loodgehalte in lucht Veendam hoger dan gemiddeld, vergelijkbaar met omgeving van Tata Steel" van 3 april jl. heeft de media nagelaten te vermelden dat een loodgehalte in de lucht van 0,000007 milligram per kuub ruimschoots onder de wettelijke norm van 0,0005 milligram per kuub ligt. Bovendien is er voor wat betreft de bijdrage van Nedmag in de berekeningen van de provincie gekeken naar het jaar met de hoogste uitstoot; andere jaren lag de looduitstoot van Nedmag lager.
Het niet vermelden van deze nuance is zorgwekkend, omdat het onnodige onrust veroorzaakt onder de inwoners van Veendam en andere betrokkenen, aldus een woordvoerder van Nedmag.
Vermindering van loodemissie naar de lucht
In december 2024 heeft Nedmag op de productielocatie aan de Billitonweg in Veendam een stoffilter in gebruik genomen om de uitstoot van looddeeltjes naar de lucht verder te minimaliseren. Dit is echter geen lood zoals we het kennen van bijvoorbeeld dakbedekking. Het zijn elementen die zijn gebonden aan andere stoffen. De eerste resultaten tonen aan dat we nu ruim onder de aangescherpte norm opereren (<0,01 milligram per kuub waar maximaal 0,05 milligram per kuub is toegestaan. De oude norm was 0,5 milligram).
Onze emissiecijfers over 2024 zijn overigens geüpload in het elektronisch milieujaarverslag en worden binnenkort openbaar. Deze cijfers laten een 60% reductie zien van loodemissie naar de lucht en oppervlaktewater ten opzichte van 2023.
Onderzoek Rijksuniversiteit Groningen
Om inzicht te krijgen wat de invloed is geweest van de looduitstoot op de lokale omgeving heeft Nedmag in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen zowel modelberekeningen als fysieke metingen gedaan, waarbij grondmonsters tot wel 14 kilometer vanaf de fabriek zijn genomen. Uit de monsters blijkt dat het loodgehalte in de grond niet hoger is dan de natuurlijke waarden. Hierdoor concludeert Nedmag dat de hoeveelheid lood wat vrijkomt geen significante invloed heeft op de lokale omgeving. We hebben de Provincie Groningen en de Omgevingsdienst aangeboden om deze data te delen, maar hebben hierop nog geen reactie ontvangen.
Meehelpen aan onderzoek
Nedmag erkent het belang van verder onderzoek naar de mogelijke verbanden tussen zware industrie en gezondheidseffecten en staat volledig open voor samenwerking. Hoewel er momenteel geen direct verband is aangetoond tussen gezondheidseffecten en de activiteiten van Nedmag, pleiten deskundigen en lokale overheden voor grootschalig onderzoek. Nedmag is van mening dat de Provincie Groningen hierin een centrale rol speelt en hebben onze bereidheid uitgesproken om aan dergelijk onderzoek mee te werken.