Overslaan en naar de inhoud gaan

Humanitas Thuisadministratie Veendam/Pekela

Door op dinsdag, 1 maart, 2022 - 06:00

_DSC3941.jpg

Tekst Hans van Noort [ hansvannoort@parkstadveendam.nl ]

Op de Vredenrustlaan 78 is een buurthuiskamer gehuisvest. Een ruimte waar verschillende organisaties een plekje hebben om te vergaderen, mensen te ontvangen en waar buurtbewoners terecht kunnen met hun vragen. Een van die organisaties is Humanitas. Humanitas is een grote landelijke stichting met vele vrijwilligers en verscheidene professionele krachten.

Er zijn 5 districten waarvan district Noord de drie noordelijke provincies omvat. Humanitas Veendam/ Pekela behartigt de belangen van de cliënten vanuit deze gemeentes en richt zich op ondersteuning bij hulpvragen op het gebied van:

  • Eenzaamheid;
  • Verlies;
  • Opvoeden;
  • Opgroeien en
  • Thuisadministratie.

_DSC3946.jpg

Deze keer besteden we aandacht aan het laatste item, de thuisadministratie. We zijn in gesprek met de voorzitter van Humanitas Veendam/ Pekela Frits Muurman en de coördinator van het deelgebied Thuisadministratie Roelof Kroeze natuurlijk in de buurthuiskamer. Beiden hebben hun sporen meer dan verdiend in zowel professie als vrijwilligerswerk. Frits is al 12 jaar actief voor Humanitas en Roelof biedt al sinds 2008 zijn diensten aan!

Humanitas Thuisadministratie 02.jpg
Bovenstaande  logo wordt voor de Thuisadministratie gebruikt.

Binnen Humanitas Veendam/ Pekela zijn maar liefst rond de 60 vrijwilligers werkzaam. Hiervan is ongeveer een kwart betrokken bij de Thuisadministratie.

Vrijwilligers
Als je interesse hebt in deze tak van het vrijwilligerswerk neem je contact op met het bestuur. Dan volgt een uitgebreide intake/gesprek/screening veelal met Frits en Roelof. In deze samenkomst wordt gekeken of de kandidaat geschikt is voor deze functie. Want… je gaat wel “achter de voordeur” bij de cliënten. Dit dient met respect te gebeuren en in een wederzijds vertrouwen. Tevens moet de toekomstige vrijwilliger een Verklaring Omtrent Gedrag het zogenaamde VOG-bewijs overleggen.  Alles wordt opgeslagen in het Humanitas Registratie Systeem (HRS), zodat naderhand dit altijd geraadpleegd kan worden. Bij geschiktheid volgen cursussen/bijscholingen voor de vrijwilliger, want Humanitas vrijwilligers staan bekend om hun deskundigheid! Het gaat daarbij niet alleen om kennis en kunde, maar ook over normen en waarden en waar de valkuilen liggen. De coördinator zoekt een cliënt die bij de vrijwilliger past én andersom.  In de loop der tijd kan de vrijwilliger aanvullende scholingen volgen, tegenwoordig veelal online. De Humanitas Academie biedt een groot aantal cursussen aan voor vrijwilligers in bestuurlijke functies, voor de coördinatoren en voor de werkers in het veld. De vrijwilligers krijgen voor hun gemaakte kosten een onkostenvergoeding en de scholingen zijn gratis én ze zijn goed verzekerd!

_DSC3935.jpg

Cliënten
Prima als je geschoolde en bekwame vrijwilligers hebt, maar wat gaan die doen?

“De vrijwilligers gaan mensen praktisch helpen bij het op orde krijgen/brengen van hun (financiële) administratie. Velen hebben geen idee en overzicht van en over hun inkomsten én vooral het uitgavenpatroon en/of het in kaart brengen van en wegwerken van eventuele schulden.  De cliënten kunnen zelf hulp vragen bij Humanitas of worden doorgestuurd door maatschappelijk werk, Compaen, schuldhulpverlening, een bewindvoerder of andere organisatie. Ook mond-op-mond “reclame” komt voor,” vertellen Frits en Roelof vol overgave. “De cliënt kan door allerlei omstandigheden zijn financiën niet op orde hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, verlies van een dierbare – overlijden of scheiding, baan kwijtraken, mensen die in een schuldhulpverleningstraject zitten, laaggeletterdheid, anderstalig of het gewoon even niet zien zitten.”  Na aanmelding volgt altijd een intake met de cliënt.  De hulp die de vrijwilliger geeft is van tijdelijke aard. In de meeste gevallen kunnen de cliënten het na één à anderhalf jaar weer zelfstandig oppakken. Daarom neemt de vrijwilliger het werk niet over, maar helpt, stimuleert en motiveert de cliënt stap voor stap. Uiteraard lopen ze niet weg voor een stukje eventuele nazorg!  De cliënt is en blijft altijd zelf verantwoordelijk voor zijn eigen (geld)zaken.  Hoe lang en hoe vaak een vrijwilliger bij de cliënt langs gaat hangt af van de situatie. Soms gaat een vrijwilliger wekelijks even een uurtje bij zijn cliënt langs om samen de zaak door te nemen. Bij anderen is het misschien 1 x per 2 weken net hoe de cliënt en vrijwilliger het samen afspreken.  Van belang is dat de cliënt bijhoudt wat hij/zij uitgeeft. Dat maakt het inzichtelijk. In sommige omstandigheden beveelt de vrijwilliger een simpel huishoudboekje aan, dat dan tijdens het bezoek onderwerp is van het gesprek. Cliënt en vrijwilliger maken samen duidelijke afspraken over de hulpverlening. De vrijwilliger mag niet op de stoel van een professional gaan zitten!  Ook de ervaringen van de vrijwilliger slaat de coördinator eveneens in de HRS op én er vindt een terugkoppeling plaats tussen de coördinator én de vrijwilliger. Hij staat daar 24 uur per dag en 7 dagen per week voor open! Tijdens de regelmatige vergaderingen met de andere vrijwilligers wisselen ze de opgedane ondervindingen uit. De cliënt moet wel toestemming geven dat de gegevens opgeslagen worden in het HRS, dit in verband met de wet op de privacy.  De vrijwilligers kunnen ook ideeën aandragen en tips geven met betrekking tot leergeld, cultuurfonds, sportfonds en andere rijks- of gemeentelijke regelingen.

_DSC3937.jpg

Toekomst
Een vroeg-signalering en schuldpreventie zijn zaken waaraan volop gewerkt wordt. “Hoe eerder we kunnen helpen, des te beter het is – voorkomen is beter dan genezen,” aldus Muurman en Kroeze. “We vermoeden dat er mede door de corona, energieprijzen, inflatie e.d. meer aanvragen zullen gaan binnenkomen. Gelukkig hebben we een goede samenwerking met de gemeente en de welzijnsorganisaties hetgeen ons hoopvol stemt.”

Humanitas Thuisadministratie is een waardevolle activiteit, waarmee mensen geholpen worden. Humanitas is er voor mensen die op eigen kracht iets aan hun situatie willen veranderen. Als het lukt, en waarom niet, is dat een overwinning op jezelf. Daar groei je van en geeft je een stukje eigenwaarde terug.

image001.png

Meer informatie:
www.humanitas.nl of neem contact op met de plaatselijke afdeling of maak gebruikt van de buurthuiskamer.