Fotograaf Bert Buiring
Vrijdagmiddag heeft Soroptimistclub De Veenkoloniën in het Julianapark aan de J.G. Pinksterstraat te Veendam een tamme kastanje gepoot. Deze boomplanting vond plaats ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van Soroptimist International.
De gemeente Veendam heeft haar medewerking verleend door deze mooie plek ter beschikking te stellen en mee te denken en mee te helpen bij de uitvoering van het plan.
Door financiële ondersteuning van Nedmag, gevestigd in Veendam en een geldelijke bijdrage van Stichting Wildervank Fonds kon het plan gerealiseerd worden.
Aan deze boomplanting is een gedichtenwedstrijd gekoppeld met als thema de symboliek van het Soroptimisme.
Bij de boom is een sokkel geplaatst waarop het winnende gedicht op een plaquette te lezen is. Iedereen die bij de boom stil staat, kan het gedicht ten volle tot zich door laten dringen.
Het ontwerp van de sokkel en de uitvoering hiervan was in handen van Dick Meis en Fred Bos. De winnares van de wedstrijd Mirjam Mintjes-Kuiper heeft samen met het oudste lid van de club de sokkel onthuld. Ze heeft het gedicht daarna prachtig voorgedragen!
Aangezien de club De Veenkoloniën geworteld is in het gehele gebied, heeft ze de ambitie om ook in de gemeente Stadskanaal en in de gemeente Pekela de komende jaren een vruchtdragende boom te planten.
Deze actie maakt deel uit van een groter project, namelijk 100xTrees4Life van de Unie van Soroptimisten Nederland, Suriname en Curaçao. Het streven is om 50.000 bomen en struiken in Mali te planten met 1000 Malinese vrouwen. Door hen te betrekken, kunnen deze vrouwen zich financieel, sociaal en mentaal versterken. Zo kan dit een bijdrage leveren aan de positie van vrouwen en aan het klimaat.
Soroptimistclub De Veenkoloniën is een club van vrouwen, die de doelstellingen van het Soroptimisme vormgeven door middel van allerlei acties. Het afgelopen jaar en het komende jaar loopt, naast de bomenactie, de actie ‘Geit voor een meid’. Hierbij staat de hulp aan arme vrouwen in Nepal centraal, die na de bevalling een geit meekrijgen naar huis om daarmee te fokken. Zo wordt de economische zelfstandigheid van deze vrouwen bevorderd.