De Vereniging Aangepaste Sporten Veendam (V.A.S.) biedt voor verschillende patiënten-doelgroepen diverse aangepaste sportactiviteiten. Mensen met een lichamelijke en/of zintuigelijke beperking kunnen voor de aangepaste sporten bij de sportvereniging V.A.S. Veendam terecht. Met vier dagen in de week verschillende mogelijkheden op sportgebied voor jong en oud.
Voor een bescheiden bedrag kan er wekelijks gezwommen worden in Tropiqua en/of gesport in de Sorghvliethal. Vrijwilligers geven onder deskundige begeleiding sporten voor (ex-) hartpatiënten. Zowel in het zwembad als in de zaal. De vereniging is er ook voor diabetici, reumapatiënten en voor kankerpatiënten die na hun chemokuur willen revalideren.
In Tropiqua kan driemaal in de week worden deelgenomen aan zwemmen en bewegen in het water. De zwemsport is er ook voor rolstoelgebruikers.
Vier dagen per week kan er gesport worden en is er altijd wel iets bij. De maandagavond is voor de hartpatiënten met de conditietraining in het water. De Sorghvliethal op de donderdagavond is er ook voor de hartpatiënten. Woensdagmiddag is er in het water bewegen op muziek. Maar ook langebaan zwemmen voor mensen die dat graag willen is mogelijk.
Zaterdagmorgen is er in het tropische gedeelde van Tropiqua bewegen in het ondiepe water voor kinderen die beperkt zijn. En is er een baan in het wedstrijdbad beschikbaar.
“Water is natuurlijk goed voor iedereen en voor alle spieren”, aldus de voorzitter en zwembadtrainster Lydia Berends. “Kinderen die bij de reguliere zwemlessen niet voldoende aandacht krijgen, of die niet goed mee kunnen komen, krijgen bij ons een open les. We hebben een aangepast diploma A en B. Eigenlijk het ouderwetse diploma. We doen geen borstkrol of rugkrol. Voor hen is dat gemakkelijker, vooral bij een lichamelijke beperking. De kinderen zijn met het behalen van hun zwemdiploma harstikke blij.”
Een diploma is ook niet altijd binnen een maand gehaald. Het zijn kinderen die al lange tijd bij de vereniging zijn. Sommigen hebben watervrees, en kan het soms vijf jaar duren voor ze er eindelijk overheen zijn.
In 1980 is de V.A.S. opgericht. Toen heette het nog V.S.V. (Gehandicapten Sport Veendam). De vereniging van aangapaste sporten bestaat inmiddels al 41 jaar. Sportinstructeur Jan Blaauw (toen nog werkzaam bij de Veendammer Sportraad) was in 1980 een van de initiatiefnemers. “Wij wilden mensen die een hartinfarct hebben gehad, en met hun revalidatie bezig waren, een kans geven. Samen met artsen van het UMCG hadden we een bijeenkomst. Er was best wel belangstelling voor. En het staat nog altijd.”
V.A.S. Veendam staat ook voor de sociale contacten en de gezelligheid. Lydia Berends: “Het is bij ons laagdrempelig. En het is natuurlijk gezellig. Maar ondertussen ook lekker goed bezig zijn. Bel ons of vraag uw huisarts of u bij ons in actie kunt komen. U kunt, geheel vrijblijvend en kosteloos, een paar keer meedoen om te zien of het wat voor u is.”
Overigens is de functie van voorzitter vacant. Ook wordt een toezichthouder gezocht.