Overslaan en naar de inhoud gaan

Echtpaar Groen-Huisman 65 jaar getrouwd

Door op donderdag, 14 oktober, 2021 - 11:18

_MG_6718.jpg

Tekst Henk Drenth

Dinsdag 12 oktober was het de 65-jarige huwelijksdag van Tiddo Groen (89) en Annie Groen-Huisman (89). Voor Burgemeester Berry Link van Veendam was het zijn tweede jubilerend huwelijkspaar aan wie hij een bezoek heeft gebracht. Aan mevrouw Groen overhandigde hij Veendammer Veenkloeten, truffels met verfijnde chocolade. Hij nam ruim de tijd voor het echtpaar. 

Tiddo is in Zandeweer geboren, Annie in Roodeschool. Ze hebben elkaar op Nieuwjaarsavond in de kerk van Annie tijdens een zanguitvoering ontmoet. Tiddo was met een vriend gaan kijken. Annie zat een eindje voor hem en hij trok haar aandacht met het gooien van een pepermuntje zodat zij achterom keek. Het was liefde op het eerste gezicht. Het echtpaar is in Uithuizermeeden getrouwd.

Tiddo ging op zijn 14e al werken bij boer Dop. Na een jaar was hij in de kwekerij van Wieringa aan het werk gekomen. Op zijn 16e kwam hij in de wegenbouw bij Offringa in Uithuizermeeden. Bij Offringa zou het een baan voor zijn hele verdere werkzame leven worden.

_MG_6714.jpg

Al snel kwam hij op een motorwals. Hij reed de wals ook wel van de ene naar de andere plaats en weer terug naar de standplaats. Op een keer werd hij door de politie staande gehouden omdat hij er nog niet op mocht rijden. Maar sindsdien lieten ze het toe. Op zijn 21e stapte Tiddo in 1957 over op een dragline. Na 12 jaar had de dragline plaatsgemaakt voor de hydraulische graafmachine, dat nog een nieuwigheid was. Het was een hele eer om daar machinist op te mogen zijn. Er kon veel nauwkeuriger mee worden gewerkt, en zonder het slingeren van de bak.

Tijdens het dempen van het Oosterdiep in 1967 heeft Tiddo als machinist na 1 jaar de overstap van de dragline naar de hydraulische graafmachine gemaakt. Het Oosterdiep werd vanaf de Molenstreek tot aan het Meedenerdiep bij het Egypteneinde dicht gegooid. Deze enorme klus heeft anderhalf jaar geduurd, waarbij 2 draglines en 2 hydraulische machines betrokken waren.

_MG_6709.jpg

Na hun trouwen was het echtpaar in een grote salonwagen van Offringa, een woonwagen, gaan wonen. Deze werd telkens voor een nieuw project in een andere plaats neergezet. Het toilet was apart in een hokje en bevatte nog een emmer. In meeste gemeenten werd de emmer nog opgehaald, maar in Veendam niet meer. Ze hadden een haak om het deksel van de rioolput te lichten voor het ledigen van de emmer. In 1967 was het echtpaar in Veendam terechtgekomen voor het dempen van het Oosterdiep. In 1970 was na anderhalf jaar de klus van het dempen geklaard, waarbij de bestrating een jaar open heeft gelegen. Bij de aanleg van Borgerswold heeft Tiddo mede de waterpartijen gegraven.

Voor projecten woonde het echtpaar in de drie Noordelijke provincies. Zoals bij Drachten, Wolvega, Gorcum, en Rolde. In ’t Harde was de salonwagen blijven staan en heeft Annie doordeweeks alleen gewoond. Tiddo was in Veendam in de kost bij de familie Strijker aan de Meezenbroekstraat. Na een jaar werd de salonwagen in de Havenstraat bij een andere salonwagen geplaatst. Bij de woonwagens was ook een werkplaats aanwezig. In andere plaatsen hebben ze wel eens met 7 salonwagens bij elkaar gestaan. Na het droogmalen van de Flevopolder was het echtpaar daar voor het aanleggen van een weg. Waarbij het werk dag en nacht doorging.

_MG_6707.jpg

Annie hielp vroeger als oudste kind thuis flink mee in de huishouding. Op haar 18e heeft ze 2 jaar bij boer Kapinga in de huishouding gewerkt. Maar ook hielp ze mee op het land. De kantine van Offringa  bij de woonwagens hield ze ook schoon en netjes. Tiddo is van 1948 tot 1989 41 jaar bij Offringa in dienst geweest. Op zijn 57e kon hij met pensioen.

In 1968 werd een woning aan de Schoenerstraat betrokken, en hebben ze er 7 jaar gewoond. Na een tip van een buurman werd in 1975 het huis aan de Langeleegte van een bejaard echtpaar gekocht. Het werd grondig verbouwd.

Het echtpaar heeft een zoon en een dochter, vijf kleinkinderen en 4 achterkleinkinderen.