Om ook in Veendam de energietransitie op gang te brengen en de resultaten te meten is het nodig dat iedere wijk en dorp in Veendam een “Energie paspoort” krijgt. Dat vindt fractievoorzitter Ina Hilbrants van de CDA-afdeling Veendam-Wildervank.
Alle gemeenten moeten eind 2021 een visie over de energietransitie hebben opgesteld. Hoe maakt je als gemeente daarvoor goed onderbouwde keuzes? En hoe maak je de effecten inzichtelijk? Met een “Wijkpaspoort” voor de energietransitie krijgen we als inwoners een helder overzicht met informatie per wijk of dorp. Dit overzicht kun je dan bijvoorbeeld gebruiken als “praatplaat” in wijk- en buurt bijeenkomsten.
Landelijk zijn hiervoor systemen beschikbaar die relatief eenvoudig met verschillende energie en warmte informatie en plannen worden gevuld. Hoe mooi zou het zijn als je als inwoner van Veendam kunt zien wat het elektriciteit- en gas verbruik en opwekking in je wijk is en je kunt lezen welke maatregelen in de wijk voor de energietransitie worden uitgevoerd. De mogelijkheden in de wijk zullen afhangen van de aard van de wijk. Staan er oude of nieuwe woningen en wat zijn de mogelijkheden voor isolatie of zonnepanelen. Ook het gebruik van beschikbare restwarmte, zoals bijvoorbeeld de warmte van Nedmag, bodemwarmte of gebruik maken van warmte uit de riolering (riothermie) zijn mogelijkheden. Met het wijkpaspoort maak je dat voor iedereen in de wijk en dorp inzichtelijk, ook de voortgang en resultaten.
De CDA-fractie zal hierover in de gemeenteraad vragen stellen op welke wijze de gemeente Veendam dit gaat aanpakken en invullen.
Bijvoorbeeld: Wijkpaspoort warmtetransitie - Kadaster.nl