Dopjes van onder andere frisdrank- en melkpakken zijn geld waard. In 2020 hebben verzamelaars alleen al voor KNGF Geleidehonden 51.017 euro bijeengebracht. Voor het Diabetes Fonds is met het inzamelen van bierdopjes, metalen kroonkurken en deksels dit jaar inmiddels 81% van het streefbedrag van 100.000 euro bereikt.
De Zussen Gea en Johanna Broekema hebben sinds vijf jaar een inzamelingspunt aan het Beneden Verlaat. In negen kliko’s worden de aangeleverde doppen verzameld, de metalen en die van plastic elk apart. Gea had Harnold Scheepstra gevraagd of ook hij mee wilde verzamelen. Hij zag de dopjesactie voor de goede doelen ook wel zitten en wil graag een dopje bijdragen. Daarbij wordt ook nog eens het milieu gespaard dat zijn aandacht heeft.
Sinds twee weken heeft hij aan het Ellertsveld een eigen inzamelpunt aan huis.
Meteen had Harnold een bericht naar de gemeente gestuurd voor twee kliko’s, die de volgende dag al naast de voordeur stonden. “Mensen kunnen de doppen zelf in de container deponeren. Iedere dag loopt het wel wat aan. Als iemand iets heeft gedeponeerd zwaaien we even.”
Inmiddels heeft Harnold ook een inzamelpunt bij Petit Restaurant Lu en La aan De Reede. Harnold haalt het verzamelde spul op, dat als grondstof gelieft is bij recyclingbedrijven.
Gea en Johanna halen het als centrale punt weer bij hem vandaan voor de sortering. De plastic dopjes worden op kleur gesorteerd en bij elkaar gebracht. Ze komen van frisdrankflessen, tandpastatubes, melk- en vla pakken, slagroombussen, pindakaaspotten en meer. “Wij sorteren thuis het zachte plastic eruit. Dat mag er niet tussen zitten, en dat gebeurd wel eens. Maar de doppen hoeven niet schoon te zijn. Dat gebeurd bij het recyclingbedrijf. De laatste tijd is er veel binnen gekomen, en helpen vader en moeder ook mee.”
Het verzamelen was via Gea haar werk begonnen. Ze wilde een dopje van een colaflesje wegdoen. Haar oud-collega vertelde dat ze dopjes spaarde voor de stichting KNGF Geleidehonden. Zij heeft in Appingedam een inzamelpunt. Johanna: “Vier jaar terug hebben we ons in laten schrijven bij de stichting als verzamelpunt. De kliko’s komen van hen.”
De plastic doppen worden gesmolten voor het maken van allerlei nieuwe toepassingen. Er worden pallets van gemaakt, tuinmeubelen, fietsonderdelen, kunststof onderdelen voor de automobielindustrie.
De metalen doppen, deksels en blikken worden voor het Diabetisch Fonds verzameld. Gea: “Vier weken terug hadden we er 300 kilo. Met vier kliko’s vol.” Johanna: “We hebben er echt aardigheid aan. Het is harstikke leuk om te doen.”
“Er zitten soms heel gekke dingen in”, vertelt Harnold lachend. “Ik zag gisteren op de facebook pagina dat iemand er een kunstgebit met twee tanden tussen vond. Dit mag er echt niet in.”