Overslaan en naar de inhoud gaan

Warm welkom narrowboat van echtpaar De Jonge
als 500ste vaartuig

Door Henk Drenth op dinsdag, 4 augustus, 2020 - 18:09

IMG_0639.JPG

Dinsdagmorgen 3 augustus is het 500ste vaartuig van Gerrit en Yvonne de Jong uit Utrecht aan de Molenstreek in Veendam door Henk Jan Schmaal verwelkomt. Aan de beide vaarrecreanten werd een Veendampakket overhandigd met onder meer bloemen en het boekje 'Toervaart langs het kleinste dorp van Nederland'.

Het gepensioneerd echtpaar maakt ieder jaar met hun karakteristieke Engelse narrowboat een vaartocht van 6 á 7 weken. Met elk jaar een andere route door verschillende provincies. In het Noorden zijn ze voor de derde keer, en ook in Veendam. Ze vinden het een leuke plaats.  

Ze proberen ook iedere keer een andere route te vinden. Vorig jaar zijn ze over de Overijsselse Vecht van Zwolle naar Coevorden gevaren. Op de terugweg doen ze dat weer en dan door de Noordoostpolder weer terug. Over de Utrechtse Vecht gaat het dan weer op huis aan. Verder zijn het ook de tochtjes dichter bij huis. “We zijn ook verschillende keren door Amsterdam geweest.”

Overal waar ze komen trekken ze met hun vaartuig veel bekijks. Een narrowboat is een binnenvaartschip dat speciaal gebouwd is voor de smalle kanalen en sluizen van Engeland en Wales. Dienend als trekschuit voor het vervoer van goederen in de 18de, 19de en de 20ste eeuw.

IMG_0646.JPG

Het speciale vaartuig, dat een lengte heeft van 10 meter met een breedte van 2,10 meter, draagt de naam Luts. Naar het riviertje De Luts in de provincie Friesland. Waar de eerste Nederlandse eigenaar met de boot in Friesland heeft gevaren. Gerrit en Yvonne vinden het een mooie naam en hebben het na de grote opknapbeurt zo gelaten.

Als internationaal chauffeur was Gerrit regelmatig in Engeland waar deze type boot nog veel in de vaart is. Het plan was opgevat om in Engeland een paar weken met een narrowboat te gaan varen. Maar het echtpaar had deze boot negen jaar terug bij een scheepswerf in Almelo gespot, apart liggend achter een loods. Het was inmiddels van een andere eigenaar. Ervoor naar Engeland hoefde niet meer, de boot was als het ware naar hun toegekomen.    

Er is wel aardig wat werk aan de boot geweest. “Dan begint het ook pas”, zo weet Gerrit als geen ander. “Het zag er niet uit, er zaten veel roestvlekken op. En binnen was alles er uit gehaald.” De originele verhuurkleuren was wit en blauw. Het varend echtpaar heeft er hun eigen boot van gemaakt. Yvonne: “We hebben er kastjes in getimmerd en tegeltjes aangebracht bij het aanrecht en badkamertje. Op de vloer ligt parket.”

Gelukkig hebben ze met behulp van vrienden de klus in slechts een paar maanden kunnen klaren. Gerrit: “We hebben er weer een bootje van gemaakt.” Yvonne: “We zijn er zuinig mee en trots op”.

De boot wordt vaak gefotografeerd onderweg. De kleuren doen het natuurlijk ook.

IMG_0649.jpg