Donderdagochtend kreeg imker Bennie van Buizen uit Nieuwediep met zijn boeiende lezing over bijen zijn toehoorders op het puntje van de stoel. Uiteraard waren die stoelen geplaatst volgens de anderhalve meter maatregel. Desondanks was het een leuke opkomst.
Het was een lezing voor volwassenen, waarin de imker uitgebreid vertelde over de bijen en hun leefomgeving. Maar ook de kinderen, die met hun ouders waren meegekomen, kon hij helemaal meenemen in de leefwereld van de honingbij. Met in de zichtkast, die overigens was afgesloten, 2000 bijen en hun koningin.
Bennie teelt zijn bijen op hun zachtaardigheid. De zichtkast bij zijn huis is open. Kinderen kunnen voor wie dat durft zelfs over de bijen heen strijken. De imker stelt ze op hun gemak zodat ze er niet bang voor worden. Ze leren ook waarderen voor wat er in de natuur gebeurd.
De gediplomeerde imker heeft 11 kasten staan in Veendam en bij zijn huis in Nieuwediep, met tussen de 40.000 en 60.000 bijen.
In iedere kast zit een bijenvolk met een koningin die de baas is. Maar als het volk vindt dat de koningin niet goed haar best doet wordt ze afgezet en mag ze vertrekken. Uit een eitje wordt een larve geboren waar verder niets aan te zien is. Het verschil zit ‘m in het voedsel dat de standaard bijen niet krijgen: de koninginnengelei die speciale enzymen bevat. Deze enzymen zorgen ervoor dat ze groeit als koningin met ook een veel groter achterlichaam.
Ze leeft ook veel langer dan een gewone bij. Een winterbij kan in het beste geval 6 maanden oud worden en een zomerbij 6 weken. De koningin kan 3 tot zelfs 4 jaar oud worden.
De koningin moet de bruidsvlucht gaan doen en paren met een dar (mannetjesbij). De snelste en sterkste dar is winnaar van de achtervolging en mag met de koningin gaan paren. Dat hij wel met de dood moet bekopen. Het lozen is met zo’n kracht dat de dar als het ware wordt weggeschoten en ook nog een stukje van zijn ‘hulpstuk’ kwijtraakt. Ze komt bevrucht weer terug. Drie jaar lang gaat ze aan de leg met bijna 2000 eitjes per dag.
In 2016 had Bennie besloten om imker te worden. Het was een roeping, en had het altijd al willen zijn. Zijn overgrootvader Evert Heidema, de opa van zijn oma, is ook imker geweest zonder dat hij het wist. Toen hij voor oma en opa een potje honing had meegebracht, en vertelde imker te zijn geworden, had oma opa even naar boven gestuurd om een foto te halen. Terwijl opa de foto liet zien waarop zijn overgrootvader als imker staat had oma het verhaal verteld.
Imker Bennie geeft regelmatig lezingen op scholen en presentaties op markten. In de bibliotheek had hij verschillende soorten honing uitgestald. Dat werd op de proef genomen. De deelnemers gingen ook aan de slag met het maken (rollen) van waskaarsen.