Overslaan en naar de inhoud gaan

Seniorenmiddag in Bibliotheek Veendam met 3D-printen

Door Henk Drenth op vrijdag, 31 januari, 2020 - 07:00

IMG_0045.JPG

Donderdagmiddag is Bibliotheek Veendam een maandelijkse seniorenmiddag gestart. Achttien volwassenen hebben kennisgemaakt met het 3D-printen.

Bruggen, huizen, protheses... 3D-printers kunnen steeds meer. In het internationaal ruimtestation ISS is ook een 3D-printer aanwezig. Voor het uitprinten van nieuwe onderdelen wanneer er wat stuk gaat. 3D-printers voor het printen van kleine voorwerpen zijn 50x50 centimeter. Voor grotere toepassingen als het printen van beton zijn ze zo groot als een container.

IMG_0037.JPG

Doodle3D en TinkerCad
Maar hoe werken deze printers? En hoe is er een ontwerp te maken? Onder begeleiding van Arnoud Wilpstra van Biblionet Groningen kon men na een korte lezing zelf aan de slag gaan. Via programma's als Doodle3D en TinkerCad werd een eenvoudig ontwerp gemaakt die op een later moment in 3D werd uitgeprint.

Arnoud Wilpstra: “De plasticsoort is PLA dat een smeltpunt heeft van 200 graden. Anders dan ABS (waar ook de legosteentjes met 260 graden van worden gemaakt) komen er geen dampen en geuren vrij die niet goed zijn. PLA is een plasticsoort dat speciaal voor 3D-printen is ontwikkeld en waarbij deze dampen en geuren niet vrijkomen.”

IMG_0059.JPG

Coördinaten X, Y en Z
3D-printers werken op basis van de coördinaten X, Y en Z voor het verkrijgen van een 3D model. De mogelijkheden met 3D-printen zijn eindeloos. Personen kunnen in 3D rondom worden in gescand, en kan er een standbeeld van worden geprint. Het is heel fascinerend. Op internet zijn talloze gratis en betaalde 3D-modellen te downloaden. Van leuke decoratieve modellen tot functionele objecten voor bijvoorbeeld het huishouden. Tijdens de cursus werden kant en klare modellen van internet gehaald, zoals een walvis en siervoorwerpen.

Deelnemer Peter Helwerda uit Pekela heeft op hobbybeurzen wel eens een werkende 3D-printer gezien. Maar ook voor hem is het helemaal nieuw.

IMG_0066.JPG

Treinen 3D-printen
Peter wil het voor zijn modeltreinhobby gaan toepassen. Op zolder heeft hij een complete baan met 75 locomotieven. Nederlandse en Duitse modellen rijden computergestuurd over de zeer uitgebreide spoorbaan. Collega-hobbyisten hebben met een 3D-printer zelf een locomotief uitgeprint. Op internet zijn kant en klare 3D-voorbeelden beschikbaar.     

Peter wil graag een perron hebben dat niet rechttoe rechtaan is, maar in een bochtvorm. Met ook de structuur van de tegels erin. “Ook al duurt het printen lang, je hebt ‘m dan wel zoals je het zelf wilt hebben”, aldus Peter. Hij is nog wel zoekende naar welk type 3D-printer hij ervoor zou moeten hebben. De prijzen lopen uiteen van drie á vierhonderd euro tot in de duizenden euro’s bij de meer professionele modellen. Maar het moet wel leuk blijven.

IMG_0049.JPG

In de krant las hij de oproep van het 3D-printen in de bibliotheek en was nieuwsgierig geworden.  

Seniorenmiddag
Elke laatste donderdag van de maand kunnen nieuwsgierigen in de bibliotheek hun kennis vergroten, zichzelf ontwikkelen en de horizon verbreden. Met deze middagen wil Biblionet Groningen iedereen de kans bieden om mee te (blijven) doen in de samenleving. De deelname is gratis.

IMG_0057.JPG