Zondag was het de laatste dag van het jaar dat de stoomtrein van de STAR reed. Met drie ritten op het programma tussen Stadskanaal en Veendam. Er was veel belangstelling voor een nostalgische reis met de stoomtrein. Alleen al de rit om 12 uur vanuit Veendam heeft 210 passagiers getrokken. Aan boord was onder andere glühwein en oliebollen verkrijgbaar.
Een rit met de Loc 52 8060-7 is met het indrukwekkende geluid van de loc en de stoomfluit als het ware een reis terug in de tijd. De stoomloc met de historische wagons stralen nostalgie, romantiek en gezelligheid uit.
Bij het STAR station in Stadskanaal mochten kinderen een kijkje nemen in de cabine van de machinist. De 21-jarige Thomas Agterberg is leerling-machinist en stoker. Op zijn 18e kon hij bij de STAR een interne opleiding gaan volgen. Uiteindelijk hoopt hij als vrijwilliger machinist te kunnen worden. Bij Thomas is het de fascinatie voor deze oude techniek. Als klein jongetje kwam hij met zijn ouders mee naar de STAR om die grote imposante machines te zien.
Vrijwilliger Klaas Vijfschagt is vrijwilliger sinds 1993. Stoom heeft hem altijd al gefascineerd en heeft altijd interesse gehad in spoorwegen. Hij fotografeerde stoomtreinen in West-Duitsland. En later in de voormalige DDR waar ze het langst in gebruik zijn geweest. De Loc 52 8060-7 is zo’n stoomloc, die samen met de Loc 50 3645-4 in 2005 was aangekocht van de opgeheven Eisenbahnfreunde Walburg.
Met de tweede is men druk met het reviseren bezig om ook deze in 2020 weer rijklaar te krijgen. Dan kan de huidige loc weer in de revisie.
Marc Lautenbach (24) is sinds vier jaar chef van de trein. Vroeger was hij bezig met model spoorbouw. En was uiteindelijk bij de STAR terechtgekomen voor ‘het echte’ werk, waar hij al zo’n 12 jaar bij betrokken is.
Sander, Else en Merijn waren met ouders en grootouders voor het eerst met de STAR mee. Hun moeder was op het idee gekomen. Merijn vindt het heel interessant om zo’n grote loc te bekijken, en ook om te zien hoe het werkt.
Opa ziet nog de stoomtrein van Leeuwarden voor zich die de plaatsjes Boksum, Deinum en Blessum aandeed. Als jongen kan hij zich een beschieting van de Engelsen nog herinneren op een stoomtrein, die rokend stil bleef staan. Oma woonde in Stedum dicht achter het spoor waar de stoomtrein achter hun huis langs reed.