Tijdens de dertiende editie is Brouwhotel Parkzicht gekozen tot ‘Veendammer ondernemer van het jaar’. De eigenaar Appie Weij had bij zo een zware concurrentie van de twee medegenomineerde bedrijven Vegter Waterbouw en Oldenburger|Fritom niet gedacht het te zullen worden. Zelf was hij van een derde of eventueel tweede plaats uitgegaan. Hij was er behoorlijk van onder de indruk.
Vlak voor de bekendmaking hoorde hij aan de woorden dat het over hem moest gaan. De horecaondernemer is er zeer blij mee. “Het is een mooie waardering voor wat wij als Brouwhorel Parkzicht hebben gedaan. En natuurlijk vooral met het personeel, want ik kan het niet alleen. Er staan 80 man op de loonlijst die naast me staan. We doen het met elkaar.”
“Het hotelbedrijf is heel intensief, maar zo ben ik groot geworden. Ik weet niet anders”, aldus Weij. Hij is de vierde generatie in het bedrijf. In 1931 was zijn grootvader aan de Winkler Prinsstraat een café gestart met bovenzaal en een hotel met vijf kamers. Achterkleinzoon Weij was 1994 aan het werk gekomen in de zaak van zijn vader. “Ik ging mijn vader als horecaman gewoon meehelpen. En heb ook nooit ergens over getwijfeld. Mijn vader gaf me de vrijheid om dingen te ondernemen. Vanuit die positie heb ik diverse dingen in de zaak gedaan. Het was ook al vrij snel dat mijn vader me de verantwoording en de leiding gaf. We waren toen ook nog een stuk kleiner. Uiteindelijk hebben we een aantal dingen in de structuur veranderd. Het moet ook kunnen groeien.”
Weij heeft een compleet nieuw concept ontwikkeld. Waarbij het zijn missie is om de gasten centraal te stellen. En hen thuis te laten voelen in het centrum van de Veenkoloniën. Met daarbij zoveel mogelijk regionale producten. Het thema is zien, voelen, ruiken en proeven. In 2018 is er een eigen bierbrouwerij aan toegevoegd en de naam gewijzigd in Brouwhotel Parkzicht. Twee weken terug nog heeft Weij er ook een slijterij bij geopend.
Bij de nominatie gaat het om Veendammer(s) die een positieve bijdrage aan Veendam heeft/hebben geleverd. De juryleden bestond uit Frank Omta (voorzitter VOC), Henk Jan Schmaal (wethouder EZ), Angelina Kuil (Rabobank) en de winnaar van 2017 Rikus Koning. Voor het krijgen van een goed beeld van de onderneming hebben zij de drie bedrijven bezocht en individuele gesprekken gevoerd met de directeur-eigenaar.
Doordat de bedrijven heel verschillend zijn was het moeilijk om tot een uiteindelijke winnaar te komen. Reint-Jan Vegter was 30 jaar geleden met zijn bedrijf Vegter Waterbouw gestart vanuit zijn woonhuis in Sorghvliet. Inmiddels is het uitgegroeid tot een bedrijf met 10 medewerkers met uitloop naar 15 in drukke tijden. Het bedrijf werkt voor verschillende gemeentes, provincies en waterschappen in Groningen en Drenthe.
Het logistiek bedrijf Oldenburger|Fritom bestaat reeds 100 jaar. En mag het familiebedrijf het predicaat hofleverancier voeren. Hoewel onderdeel van de Fritom groep heeft het bedrijf nog steeds een stevig Veendam karakter. Onder leiding van René Dale is het bedrijf sterk gegroeid. Onlangs is het meest duurzame distributiecentrum van Nederland gebruik genomen. De jury was zeer onder de indruk van het pand.
Er is vooral gelet op de inventiviteit van het bedrijf. En hoe ze in de afgelopen periode hebben kunnen groeien. Een belangrijk thema was ook het bezig zijn met de duurzaamheid. Het thema dit jaar was dan ook 'De Energietransitie. Structureel anders!'. Met als thema-spreekster Karolina Ryszka met haar presentatie over duurzame energie en de energietransitie. Zij werkt als econoom voor circulaire economie en energietransitie voor RaboResearch Nederland. De presentatie lag in de vertrouwde handen van Erwin de Vries, die als Singer-songwriter met zijn band De Zunderlingen ook de muzikale omlijsting verzorgde.