Het thema van de serie van tien verhalenbanken voor het leer- en sportpark Veendam is ‘het verleden, heden en toekomst’ met elkaar te verbinden. In deze serie past ook een historische bank.
De voorkant van de historische bank neemt de kijker mee naar de vroegere Sociëteit Veenlust en op de achterkant staan de vele sportactiviteiten afgebeeld die in de grote tuin achter de sociëteit plaatsvonden, de plek waar nu het winkelcentrum en de parkeerplaats Promenade te vinden zijn. Veel oudere Veendammers herinneren zich nog het schaatsen, de gymnastiekuitvoeringen, de paardenrennen, de motorcross en andere activiteiten op deze plek.
De sociëteit stond in 1883 op de Internationale Koloniale en Uitvoerhandel Tentoonstelling in Amsterdam en deed dienst als Duits restaurant. Na de tentoonstelling werd het geheel verscheept naar Veendam.
De sociëteitsgedachte kwam na de Tweede Wereldoorlog in de verdrukking en financieel ging het bergafwaarts. Een statutenwijziging maakte het mogelijk om er een hotel van te maken. Het verbouwingsplan werd op 1 augustus 1960 goedgekeurd en met de sloop van de torentjes en de bouw van het hotel verdween het eens zo beeldbepalend gebouw uit Veendam.
Een groep senioren uit de gemeente Veendam heeft meerdere keren om de tafel gezeten met de ontwerpers Ronald Raaijmakers en Liesbeth Peeters van Bureau het Wilde Oosten en met de initiatiefnemers van het project ‘Verhalenbanken voor het leer- en sportpark Veendam’, Henk Spelde en Mia van Selling. Hun ideeën en het ontwerp hebben geleid tot een bank met een chique uitstraling. Naast de Wildervank-Bareveld-Borgercompagniebank is ook deze bank onlangs officieus onthuld door enkele leden van de seniorenwerkgroep. Het gemiddeld gewicht van de verhalenbanken is rond de 1.750 kg.
De historische ‘Veenlust’- bank is tijdelijk te bewonderen nabij de personeels- en bezoekersingang van Winkler Prins, Raadsgildenlaan 1, Veendam totdat het leer- en sportpark klaar is.