Door Henk Drenth op zondag, 29 september, 2019 - 21:15
Zaterdag en zondag hebben in totaal circa 5.500 wandelaars meegedaan aan het wandelfestival Tocht om de Noord. Dit jaar waren Veendam, Stadskanaal, Pekela en Midden Groningen de gastgemeenten van de culturele ontdekkingstocht. Waarbij de wandelaar letterlijk de provincie van binnenuit ontdekt. De start en finish was op beide dagen in de Sorgvliethal. Op de zaterdag is 40 kilometer en circa 25 kilometer gewandeld. Op de zondag 40 kilometer en circa 15 kilometer.
In totaal zijn zo’n 5.500 deelnemers op pad geweest. Per bus zijn ze in groepen van telkens 40 naar de startplekken Leek, Waterhuizen en Sappemeer gebracht. “Het is een on going concern”, aldus initiatiefnemer en medeorganisator Peter Veldhuis. Op zondag was er een dienstregeling van de STAR naar het startpunt in Stadskanaal.
Tijdens de tweedaagse wandeltocht gaat de route langs scheepswerven en door oude fabrieken in Groningen die er nog zijn. Ook in Veendam kon men op zoek naar die periode. En is in het Veenkoloniaal Museum dit verleden heel aanschouwelijk gemaakt.
Het Gronings volkslied heeft met de TodN een traditionele verbondenheid met het Gronings volkslied, dat geschreven is door Geert Teis. Met van ‘Lauwerszee tot Dollard tou, van Drenthe tot aan ’t Wad’ ligt het aan de basis. En vindt de start altijd met het Gronings volkslied plaats. Vanwege het 100 jarig bestaan is na afloop om 17.00 uur op 100 locaties door maar liefst 20.000 tot 25.000 mensen tegelijk het Groninger volkslied gezongen.
In Veendam is op het hoofdpodium het 100-jarig bestaan gevierd in bijzijn van burgemeester Swierstra en CdK René Paas. Als muzikale gasten hebben ook de Groninger artiesten Irene Wilkens, Agnes Woltjes, Arnold Veeman, Laurens Schreuder, Jan-Henk de Groot en Henk Scholte het lied vertolkt. Met voor het podium langs met versterking van het Mannenkoor Albatros, dat die avond in vanBeresteyn een concert gaf.
Peter Velthuis, uit wiens koker het idee kwam, zei na afloop geweldig trots te zijn op de deelnemers. Men wil mensen bij elkaar brengen die trots zijn op Groningen. Door heel de provincie heen hebben kerken, dorpshuizen en ook in zorgcentra er allerlei leuke activiteiten omheen georganiseerd. Ook in plaatsen waar de tocht dit jaar niet liep. De organisatie is er zelf door overweldigd.
In Zoutkamp waren vrijdagochtend om 5 uur 9 vaandeldragers met de ‘100 kilometer van het Grunnens Laid’ begonnen voor een goed doel.
Zaterdagmiddag waren zij op het Museumplein gefinisht. En stonden ook zij op het podium met uit elk dorp een vaandeldrager als vertegenwoordigers van honderd Groningse dorpen.
Met deze 24 uurs tocht is 4797,50 euro bij elkaar gelopen voor de Stichting Steunfonds EMCG voor kankeronderzoek. Overigens kan er nog steeds worden gedoneerd.