Overslaan en naar de inhoud gaan

Waterstofinstallatie HyStock door koning geopend

Door Henk Drenth op woensdag, 26 juni, 2019 - 22:44

IMG_0078.jpg

Op woensdagochtend heeft Koning Willem-Alexander in Veendam de groene waterstofinstallatie HyStock van Gasunie geopend. Deze installatie vormt de start van een toekomstige waterstofketen, waarin groene energie wordt geconverteerd, opgeslagen en getransporteerd naar afnemers. Een belangrijke en concrete stap op weg naar een duurzaam, CO2-neutraal Nederland. Tijdens het bezoek kreeg de Koning verschillende waterstoftoepassingen te zien op het gebied van de industrie en de mobiliteitssector.

De waterstofinstallatie van HyStock zet 1 Megawatt duurzame stroom om in groene waterstof en is daarmee de eerste die dit proces op serieuze schaal toepast. Doelstelling van Gasunie is waterstof in de nabije toekomst grootschalig en economisch rendabel op te slaan in ondergrondse gasopslagen van Gasunie’s EnergyStock. Zo kan het gebruikt worden als duurzame energiebron, ook op momenten dat zonne- en windenergie niet voorradig zijn.

IMG_0091.jpg

Koning Willem-Alexander onderstreepte het belang van de waterstoffabriek. Hij rijdt momenteel elektrisch. Maar zijn eerstvolgende auto zal op waterstof rijden. HyStock moet de opmaat zijn naar een groene waterstofeconomie die zich diep in Noord-Nederland gaat wortelen. Wanneer de productie in de nabije toekomst toeneemt wordt waterstof grootschalig in de zoutcavernes opgeslagen.

IMG_0101.jpg

Manager Rocco van Dijk van Aardgasbuffer Zuidwending: “Met deze pilot produceren wij ongeveer 18 kilo per uur aan waterstof. We gaan drie waterstofauto’s aanschaffen. Een bus op waterstof hebben we al. En we krijgen hier een langzaam vullende tankstationnetje voor onszelf om te laten zien dat we onze auto’s op waterstof kunnen laten rijden. Het systeem werkt. We merken zelfs al dat onze omgeving ons benaderd om bijvoorbeeld bussen en auto’s op waterstof te laten rijden. Momenteel is ons pilot daar te klein voor. Maar als de schaalvergroting echt op gang komt is het volgens mij ontzettend goed die stappen te gaan maken.”

IMG_04756.jpg

“Het systeem werkt, maar momenteel is het nog geen economische windpakker. Dit doen we om te laten zien dat het kan. En dat dit de toekomst heeft. Wil je er een commercieel succes van maken moet je laten zien dat het werkt. Waarbij de prijs per kilo waterstof gaat dalen. Dan kun je ook gaan afschakelen.”

IMG_0289.JPG

Shell, TenneT en Greenpeace hebben gezamenlijk op het podium gestaan. Een unieke gebeurtenis. Campagneleider Faiza Oulahsen van Greenpeace zegt dat groene waterstof een bouwsteen van de energietransitie is. President-directeur van Shell Nederland Marjan van Loon vertelde dat ze zelf in een waterstofauto rijdt. Bestuursvoorzitter Manon van Beek van netbeheerder TenneT zegt dat door toename van zonne- en windenergie het steeds belangrijker wordt om energie in waterstof als drager op te slaan. De Japanse professor Hirose was ook een van de sprekers, hij vertelde over de rol van waterstof in internationaal perspectief.

Rocco van Dijk: “Ze geven allen aan dat dit de toekomst is. Dat we daar verder in moeten gaan. Deze groene waterstof wordt in de toekomst een belangrijke schone brandstof in een duurzame energievoorziening.”

IMG_0430.JPG

Waterstof is een energiedrager die kan worden opgeslagen en die volop beschikbaar is. Het is, samen met zuurstof, het hoofdbestanddeel van water. Ze zijn van elkaar te scheiden met behulp (van duurzame) elektriciteit in een proces dat elektrolyse wordt genoemd. Waterstof kan worden ingezet voor onder meer mobiliteit/vervoer, industrie en elektriciteitslevering. Op het terrein werden verschillende toepassingen getoond, waaronder een Toyota waterstofauto.