Overslaan en naar de inhoud gaan

De b(l)oeiendste tuinen bij Het Tuinpad Op
In Nachbars Garten

Door Eindredactie op woensdag, 1 mei, 2019 - 06:30

770 bruinsma.JPG

Tekst Hans van Noort

WOW hé, wat een schitterende tuin! Daar gaat het om bij de Stichting Het Tuinpad Op / In Nachbars Garten. Tuineigenaren verrassen bezoekers met hun open tuin in de provincies Groningen en Drenthe én over de grens in het noordwesten van Nedersaksen. De stichting deelt de tuinen in categorieën in: particuliere-, openbare-, boerderij-, historische-, natuur- en kwekerijtuinen. Daarnaast geeft men de tuinen een aantal kenmerken mee, bijvoorbeeld een Engelse landschapstuin, rozen-, heide-, stads- en alpine tuin. Andere eigenschappen zijn rolstoeltoegankelijkheid, eventuele entree, mogelijke plantenverkoop en of thee en koffie verkrijgbaar zijn. Dit alles staat vermeld op de site en in de 2-talige tuinengids, die éénmaal per 2 jaar verschijnt. Voor iedere tuin is één pagina gereserveerd met een korte beschrijving, wanneer men welkom is, de tuin op z’n mooist is en de grootte. Met icoontjes boven aan iedere bladzijde zijn de kenmerken en eigenschappen weergegeven. De tuinen zijn in de gids alfabetisch op plaatsnaam gerubriceerd.

070 kikkerhoek.JPG

Al 35 jaar zet de Stichting “Het Tuinpad Op” zich in om de belangstelling voor de tuincultuur te bevorderen én het leveren van een bijdrage aan de cultuur-toeristische mogelijkheden. Dat doen tuineigenaren door hun tuin open te stellen voor geïnteresseerden én stimuleren ze de contacten tussen tuinliefhebbers zowel regionaal als nationaal en internationaal, grensoverschrijdend dus. Het initiatief ging in 1984 uit van een aantal dames uit Veendam. Als eindopdracht van hun opleiding ontwierpen zij een tuinengids met bezienswaardige particuliere tuinen in Oost-Groningen. Eén van de dames van het eerste uur is Renate Vahrenhorst. Zij is nu erevoorzitter.

075 Liannes.JPG

Het begon met ca. 15 tuinen en al spoedig werd het aantal uitgebreid met particuliere tuinen, tuinen van borgen, boerderijen en verschillende parken. Door de goede contacten met Duitse tuineigenaren kwam in 1992 noordwest Duitsland erbij en in 2006 ook nog eens de provincie Drenthe. Het bestuur bestaat uit 7 leden – waarvan 5 uit Nederland en 2 uit Duitsland. Jannie Bos uit Winschoten (Wubsbos) houdt zich bezig met de PR en is webmaster Nederland. Peter de Klerk uit Veendam is secretaris. Met hen houden wij het interview. De stichting werkt overigens uitsluitend met vrijwilligers.

160 tjarks dl (2).JPG

Voor tuinliefhebbers heeft 2019 weer veel te bieden. Vorige week op 27 en 28 april is de lentetuinenmarathon gehouden. Maar… op 15 en 16 juni in Duitsland en 22 en 23 juni in Nederland kunt u weer uw hart ophalen. Dan vindt de zomertuinenmarathon plaats. Voor het bezichtigen van de tuinen hoeft dan géén afspraak gemaakt te worden. Ze zijn die weekenden gewoon open van 11.00 – 17.00 uur en eenieder is van harte welkom.

De deelnemende tuinen staan op www.hettuinpdop.nl

160 tjarks dl.JPG

En wat is het leuk om als tuinliefhebber bij gelijkgestemden te kijken en ervaringen uit te wisselen. Zo van: doen de floxen het dit jaar bij jullie ook zo goed? Of wat geuren jullie rozen heerlijk, zeg. Komt zeker door dat regenbuitje van net… Of wat een uitbundige bloesem, dat belooft wat dit jaar! n sommige tuinen wordt het groen afgewisseld met kunst. Dit geeft soms verrassende combinaties. In sommige Duitse tuinen is de decoratie soms even belangrijk als het groen. Jannie: “Toch zie je daar langzaamaan verandering in optreden. Het gaat tenslotte om de bomen, bloemen, struiken en ander bloeiend leven.” Smaken verschillen. Dat merkt ook de keuringscommissie die tuinen beoordeelt of de tuin de criteria kan doorstaan. Dit gebeurt bij de aanmelding, maar ook tussentijds, 3-jaarlijks. De commissie bestaat altijd uit 3 leden en is een mix van Duitsers en Nederlanders. Beoordelingscriteria zijn: gastvriendelijkheid, staat van onderhoud, plantenkennis van de eigenaar/beheerder, belevingswaarde. Dit laatste punt weegt het zwaarste. Net als bij de beoordeling van restaurants (Michelin sterren) vraagt men zich af of het een uur omrijden waard is! Er vallen jaarlijks tuinen af en er komen weer bij. Momenteel zijn er een kleine 150  tuineigenaren aangesloten, redelijk verdeeld over beide gewesten.

170 gees.JPG

Bezoekers
Uit de gehele wereld weten tuinliefhebbers “Het Tuinpad Op / In Nachbars Garten te vinden. Veel buitenlanders en vooral veel Duitsers uit andere deelstaten doen de tuinen in Groningen en Drenthe aan. Het aantal Nederlanders dat de Duitse tuinen bezoekt blijft soms wat achter. Een Oostenrijkse Tv-zender heeft een tuinenreportage gemaakt over een aantal tuinen aan beide kanten van de grens. “Zeker weten dat we deze zomer tuinliefhebbers van daar kunnen verwachten,” glimlacht Jannie nu al. “Wat we ook steeds meer merken is dat mensen tijdens onze tuinenmarathon een weekendje in een hotel of B&B boeken en vandaaruit op ontdekkingstocht gaan naar deelnemers. Tweemaal per jaar komen de tuineigenaren bij elkaar op de zogenaamde contactdagen. Eén keer is dat ergens in een hotel, vaak in combinatie met een lezing. De 2e keer gaan ze elkaars tuinen bekijken. “Er is zo een ware vriendenclub ontstaan,” memoreert Jannie Bos. Om de activiteiten van de stichting onder de aandacht van het publiek te brengen staan ze met regelmaat op “beurzen.” Zo was er een kraam ingericht bij de zojuist gehouden Noordelijke Kwekerijdagen bij Tuingoed Foltz in Meeden en ook bij Park der Gärten in Bad Zwischenahn. “We promoten dan onze stichting, delen flyers uit en verkopen onze tuingids.”

740 rosarium.jpg

Pronkjewailpad
Een aantal tuinen ligt aan het nieuwe, in 2018 geopende, pronkjewailpad. Dat leidt langs pronkjuwelen in de provincie. Enkele van die juwelen zijn zeker de bij  “Het Tuinpad Op” aangesloten tuinen. Erg leuk om tijdens zo´n wandeling iets te proeven van de tuincultuur én het enthousiasme van de mensen.

710 moorjuwel dl.jpg

EDR-grensprijs
Als beloning voor de creatieve, duurzame en bovenal vrijwillige Nederlands-Duitse samenwerking heeft “Het Tuinpad Op” eind december vorig jaar de EDR-grensprijs overhandigd gekregen van de Eems Dollard Regio (EDR). Een fraaie oorkonde plus een geld bedrag voor de jarenlange inspanningen. Een wel verdiende erkenning.

EDR-grensprijs.jpg

Van links naar rechts: voorzitter van de EDR,  Burgemeester Hoekstra van Leek, Christa Welling, secretaris Duitsland, secretaris Nederland Peter de Klerk (met oorkonde ) en penningmeester Henk de Jonge.

Moge het voor de tuineigenaren én de tuinbezoekers een mooie zomer worden.

Meer informatie: