Overslaan en naar de inhoud gaan

Vervolg op ‘De eeuwige geest van de Langeleegte’

Door op donderdag, 22 maart, 2018 - 17:21

IMG_0113.JPG

Er komt een vervolg op ‘De eeuwige geest van de Langeleegte’, het boek over het voetbalstadion en de voetbalhistorie in Veendam. Het tweede deel zal eind dit jaar op de markt worden gebracht. De ondertitel ervan is nog niet bekend.

Auteur Willem Molema had al aangekondigd dat een tweede en mogelijk derde deel van ‘De eeuwige geest van de Langeleegte’ tot de mogelijkheden behoort. De beslissing daarover is nu gevallen aangezien de verkoop van het huidige boek een groot succes blijkt te zijn. In een paar weken tijd zijn er al meer dan vijfhonderd exemplaren verkocht. Ook landelijk is er een groeiende belangstelling voor het boek.

Deel twee zal vooral gaan over de verbinding tussen het voetbalstadion en de voetbalclub enerzijds en locaties, mensen en verenigingen anderzijds. Ook in dit geval weer startend vanuit een historisch perspectief met nu een verhaal over het leven in en rond de veenborg Buitenwoel. Op de gronden van deze veenborg werd namelijk vanaf 1916 gewerkt aan de aanleg van wat uiteindelijk sportpark/stadion de Langeleegte zou gaan worden. Ook opmerkelijke ‘verbindingsverhalen’ over de architect van het sportpark, de lichtmasten van de ‘buurman’, de beruchte brug van Prins Hendrik richting stadion, de voetballende onderwijzers, een kurkenfabriek waar achter voetbalhistorie werd geschreven, de voetbalkroegen en hotels die een belangrijke rol in het bestaan van de voetbalclub Veendam speelden, de ‘zwartste zondag’ aan de Langeleegte, de reis van SC Veendam naar China, een terugblik op het betaalde voetbal met een aantal spelers, de verbinding tussen voetballers en familieleden, de relatie met buurtbewoners en politie, het drama rond een tandarts en vele andere momenten.

IMG_0117.JPG

In het boek  wordt verder veel aandacht besteed aan de geschiedenis van het zwembad achter het stadion, het verdwenen (eerste) sportpark in het centrum van het dorp, het (eerste) voetbalveld aan de Langeleegte tegenover uitspanningsoord ’t Vosje en het vermaarde voetbalcafé zelf. Met veel persoonlijke verhalen en getuigenissen. Niet eerder werd er gepubliceerd over deze voor het voetbal en de sport in Veendam zulke belangrijke voorzieningen.

Het is niet uitgesloten dat er in de zomer van 2019 nog een derde deel verschijnt van ‘De eeuwige geest van de Langeleegte’. Dat is afhankelijk van de beslissing of er een opera over de geschiedenis van de betaalde voetbalclub in Veendam komt of niet. Oud-regisseur Jaap Alkema van RTV Noord, die daartoe het initiatief heeft genomen, verwacht komende maand uitsluitsel te kunnen geven over het wel of niet doorgaan van deze opera, de Matthäus-Passion. Het derde deel van het boek zal hierop aansluiten. In dit geval is de ondertitel wel al bekend: ‘de lange lijdensweg van een betaalde voetbalclub’.

Met deze drie delen ontstaat er dan een uniek en compleet oeuvre over het voetbal aan de Langeleegte in Veendam met als centraal punt het inmiddels verdwenen betaalde voetbal dat bijna zestig jaar grote invloed heeft gehad op het landelijk beeld van (de naam) Veendam.