Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste exemplaar boek van Willem Molema
voor Cor van der Steen van voormalig BV Veendam

Door Henk Drenth op zondag, 18 februari, 2018 - 18:53

IMG_0054.JPG

Zondag is in de Borgerswoldhoeve onder grote aanwezigheid van oud-spelers, oud-medewerkers, supporters en oud-sponsoren het eerste exemplaar gepresenteerd van het boek 'De eeuwige geest van de Langeleegte'. Voormalig manager algemene zaken Cor van der Steen van BV Veendam kreeg het eerste exemplaar van Willem Molema overhandigd.

Van der Steen nam het boek in ontvangst namens de familie van Henk Nienhuis, de oud-trainer, voormalig directeur en oud-speler van SC Veendam. Vorig jaar op 18 februari overleed ‘mister Veendam’ op 75-jarige leeftijd.

IMG_0074.JPG

De bijeenkomst had veel weg van een familiereünie. Sommige  mensen hadden elkaar al lange tijd niet meer gezien. Nog altijd zijn er heel veel mensen die het teloor gaan van de club zeer betreuren. Dat sprak ook uit de grote belangstelling voor een van de eerste exemplaren die op lange tafels lagen opgestapeld. Uiteraard werd het boek ter plekke door Willem Molema gesigneerd, met de handtekening van de meester gaf het beslist iets extra’s.   

De Langeleegte is jarenlang een begrip geweest in Nederland. Het was de naam van het stadion van SC Veendam dat er bijna 59 jaar betaald voetbal heefd gespeeld, maar in 2013 failliet ging. Veendam en de Langeleegte, daar wilden andere clubs niet graag spelen. Het zou er altijd koud en winderig zijn en de weg er naar toe was lang.

IMG_0117.JPG

In dit boek wordt het geheim van die bijzondere naam de Langeleegte onthuld en de dubbele betekenis ervan uit de doeken gedaan. De Langeleegte krijgt in dit boek een gezicht met verhalen over het ontstaan van de club, over beroemde spelers als Frans de Munck, Paul Amara, Johan Derksen, Jeroen Zoet, Ruben Schaken, Marnix Kolder, Jan Blijham en tal van anderen. Bijzondere supporters, sponsors, mannen van staal en medewerkers komen voorbij. Ook gaat het over clubiconen als Henk Nienhuis en Jan Korte, over de drama’s van overleden spelers, over de harde leerschool van trainer Leo Beenhakker.

Erotiek en romantiek passeert ook de revue in het boek over de Langeleegte, waar het altijd koud zou zijn en altijd zou waaien. Een bijzonder boek waarin de geest van een van de beroemdste voetbalstadions eeuwig voortleeft.

IMG_0041.JPG

De schrijver Willem Molema is op 3 maart 1952 in Veendam geboren. Sinds 2001 woont hij in Oude Pekela. Bij het aardappelmeelconcern Avebe begon zijn maatschappelijke loopbaan. Met de journalistiek wilde hij zijn hart volgen. In 1973 kwam hij in de journalistiek bij de toenmalige Winschoter Courant op de sportredactie. Ruim drie jaar later ging Willem werken bij het voormalige Nieuwsblad van het Noorden, en verruilde hij de sportjournalistiek voor de functie als algemeen regionaal verslaggever, dat hij tot 2010 heeft gedaan. Daarnaast is Willem 37 jaar voetbalscheidsrechter geweest en was hij vele jaren voorzitter van de scheidsrechtersvereniging Veendam en omstreken (het huidige Oldambt en Veenkoloniën). In 1994 schreef hij het eeuwboek van de voetbalvereniging Veendam 1894.

Behalve supporter van Veendam heeft hij PR werk voor Veendam gedaan. “Het was voor mij een soort sociaal uitje. Ik ben nu 66 en heb daar een halve eeuw gelopen. Ik was er van 1973 tot 1977 deels als sportverslaggever, maar ook deels als supporter. Daarna supporter en een trouwe bezoeker. Elke 14 dagen ging ik een wedstrijd bezoeken.”

IMG_0057.JPG

“De laatste jaren was de sfeer minder geworden. Na het vertrek van Henk Nienhuis kwamen er andere mensen, en dat was niet altijd een succes. Henk Nienhuis was niet te vervangen. Hij regelde heel veel en haalde de sponsoren binnen. Nienhuis was het gezicht van Veendam. Na Henk kregen we managers die wendbaar weer weg waren.”

De gemeente heeft de truuk toegepast van verkoop van het stadion voor een euro. En is het later voor een paar miljoen weer teruggekocht. “Dat kan een of twee keer, maar je kunt niet aan de gang blijven. Financieel was het geen haalbare kaart meer. Als de tweede en derde divisie er eerder was geweest had het misschien gekund. Dan waren er minder strenge regels geweest en hadden ze in de 2e of 3e divisie kunnen spelen.”

IMG_0113.JPG

Het werken aan het boek kent een hele geschiedenis. “In 1994 heb ik het boek ‘Honderd jaar Veendam amateurvereniging’ geschreven. In 2004 zou ik het boek ‘Vijftig jaar betaald voetbal’ schrijven, maar dat was mislukt doordat de computer was gecrasht. Waarbij ik alles kwijt was geraakt. Daarom was ik toen ook gestopt. Pas in 2011 was ik weer verder gegaan over het stadion, en heb veel dingen weer opnieuw moeten uitzoeken. Het concept was ook steeds veranderd. Na het faillissement van SC Veendam in 2013 heb ik de opzet nog een keer moeten aanpassen. In het boek heb ik nu het stadion beschreven en de mensen die er werkten en hebben gevoetbald. Het stadion heeft een eigen gezicht gekregen. Een gezicht met mensen.”

IMG_0106.JPG

“Er is nog veel meer materiaal dat niet meer in het boek kon. Met de uitgever was er de afspraak dat het boek ongeveer 400 bladzijden dik zou worden. Maar alle geschrapte verhalen gaan een plaats krijgen in mijn volgende boek.”

'De eeuwige geest van de Langeleegte' is vanaf maandag 21 februari bij de regionale boekhandels te koop in Veendam, Groningen, Winschoten, Stadskanaal, Hoogezand, Assen en Emmen.