Overslaan en naar de inhoud gaan

85 jaar VV Wildervank - Interview Joop Molema

Door op maandag, 27 april, 2015 - 13:00

Joop_Molema_rechts.jpg Jur Vazel (links) en Joop Molema (rechts) druk heen en weer met reclameborden.


VV Wildervank bestaat dit jaar 85 jaar, Jacob Kuipers heeft hiervoor 12 interviews gemaakt voor het jubileumboekje van VV Wildervank. De komende dagen plaatsen we één interview per dag, zodat ook oud VV Wildervankers dit terug kunnen lezen. 


Joop Molema,
45 jaar lang speler en trainer van v.v. Wildervank: “Als je al die jongens op de zaterdag laat spelen, kun je een veel beter eerste elftal op de been brengen.”.

Als je met Joop Molema van de voetbalvereniging aan de praat komt dan heb je een man voor zich die nog bruist van de energie. De 72-jarige Molema neemt geen 'blad voor de mond' over het wel en wee van 'zijn' cluppie. Hij zit ook nog in de klusclub en  is nog jeugdscheidsrechter. Verder heeft hij een duidelijke mening over het jeugdvoetbal en over de toekomst van het zaterdag- en het zondagvoetbal. Kortom, een man die zich nog volledig inzet voor zijn vereniging en hij heeft het 'hart op de tong'. Molema: “Het is vaak zo, ze beginnen met een elftal en de jeugdleider zegt bij voorbaat al , als je een speler bij mijn elftal weg haalt, dan mag je ook wel trainer worden. Ze kijken niet wat het beste is voor het spelertje. Nee, ze willen het elftal bij elkaar houden. Het hele seizoen.”.  Willen ze zelf kampioen worden met het elftal? “Precies, dat mag niet, want de beste speler moet omhoog.”.

In 1964 is de nog jonge Molema bij v.v. Wildervank gekomen om zijn opwachting te maken in het eerste elftal. Molema: “Dat was nog onder trainer Fleems.”.  En in zijn tweede seizoen (‘64-‘65) is Molema met Wildervank kampioen geworden van de vierde klas. Daarna kwam Waarsingh uit Pekela en onder deze oefenmeester is de jonge Joop van de vierde klas naar de derde klas gegaan. En met dezelfde oefenmeester is Molema met Waarsingh ook weer gedegradeerd van de derde naar de vierde klasse. Dus Joop Molema heeft twee kampioenschappen mee gemaakt en dat is een aantal waar veel jonge voetballers nog van dromen. Daarna kwam de periode van oefenmeester Max Rosies. Vervolgens kreeg Molema knieproblemen. En in de zeventiger jaren is hij gestopt met voetballen.

Joop Molema heeft plus minus 12 jaar bij Wildervank gespeeld. “Voor die tijd voetbalde ik bij Borgercompagnie. Als 8- of 9-jarige ben ik bij Borgercompagnie komen te voetballen. Tot mijn 18e jaar.”. Daarna is Molema naar Wildervank gegaan. Vervolgens is Joop samen met Henk Wildeboer trainer geworden van de D-pupillen van v.v. Wildervank. Samen gingen ze ook naar het zaalvoetbal  in Veendam (dat toen opgericht werd). Daarna is Molema trainer geworden. De trainerscarrière begon bij de C-junioren, vervolgens naar de B-junioren en daarna naar de A-junioren. En naar het eerste zondag-elftal van Wildervank. Molema: “ Toen ben ik nog een jaar invaller geweest bij Borgercompagnie als trainer. Wegens ziekte van Gerrit 'Pipo' Uitenbosch.”.

Daarna is Molema nog een keer terug gekomen als trainer van Wildervank. Hij leek in die tijd wel de 'Heintje Davids' van het voetbal. “Emiel Gort was de trainer en hij stond met zijn elftal onderaan. Voorzitter Bakker vroeg mij of ik het wilde overnemen. Toen hebben we nog zoveel punten behaald dat we er in gebleven zijn. Zo ben ik toch 45 jaar speler en trainer geweest. Waarvan 12 jaar als speler.”. Wat doe je nu voor de club? “Ik fluit de F-jes. En we zijn hier drie keer in de week op de maandag-, woensdag- en vrijdagsmorgen aan het werk, om de boel te onderhouden. Bijvoorbeeld kantine schoonmaken, reclameborden ophangen en nog vele andere dingen. En als er vernielingen zijn dan herstelden we dat weer.”.

Ja, de krasse baas laat zich niet alleen gelden middels zijn mond, als Wildervank weer eens verloren heeft. Maar hij steekt 'de handen ook uit de mouwen'. Bijvoorbeeld als er vernielingen zijn, herstellen ze dat weer. En Joop heeft ook in de activiteiten commissie gezeten. Verder heeft Molema  acht jaar lang mee geholpen aan de familiedag. Waarom is die familiedag gestopt? “Acht jaar familiedag vond ik lang genoeg. En dat is nooit overgenomen. Jammer, want het was altijd een succes. Dat had moeten doorgaan, maar als er geen anderen zijn, dan is het gebeurd. We hebben nog 1 keer in de maand een kaartclub.”.

Wat vind je van het hedendaagse voetbal? Molema: “Bij onze club staan we als supporter er teveel  vanaf. Vroeger gingen de supporters naast elkaar de bus in. En werd er gepraat over voetbal. Met elkaar aan de bar. Dat is nou niet zo. Er is geen binding meer.”. Toch moet ik hier wel aan toevoegen dat Wildervank (zon) regelmatig een bus laat rijden naar de uitwedstrijden. ”Ja, die supporters gaan wel mee, maar de binding is er niet. De spelers organiseren zelf een feestje. Wordt niet gevraagd naar de supporters. Nee, dat is een feestje voor hun zelf.”. Maar supporters zijn toch belangrijk voor de club? “Daar wordt niet meer aan gedaan. Als ze een avond hebben van de selectiegroep dan hebben ze het over de selectiegroep. Dat was vroeger niet zo. Alles was toen bij elkaar.”.

Het voetbal is tegenwoordig toch veel beter en sneller. Molema: “Wat het voetbal betreft kun je het niet vergelijken. Voetbal in zestig- en zeventig en tachtiger jaren. Dat was altijd met de mouwen omhoog en nu is het andersom. Ik zeg er zaalvoetbal tegen. Het is tik, tik, tik. Het voetbal op zich is wel mooi, maar er komt niks uit. Ze komen tot het zestienmeter gebied en dan is het afgelopen. En dat is bij Wildervank heel erg. Als ik naar Muntendam kijk dan gaan de mouwen omhoog. En dan kan Wildervank doen wat ze willen met de bal maar ze verliezen de punten wel.”.

Toch is er jeugd genoeg bij Wildervank. Veel jeugdtrainers zie ik aan het werk en dan denk ik 'dat komt goed'. Op termijn moet Wildervank toch een goede tweede klasser worden. Molema: “Omdat ik veel wedstrijden fluit dan zie je ook veel elftallen. Wildervank E1 heb ik een keer gefloten en daar zag ik een hele goeie spelertje. De volgende week moest ik E4 fluiten en dan zie ik daar hetzelfde voetballertje weer in spelen, die ik vorige week nog bij E1 heb gezien. Die speler kan wel een paar groepen omhoog.”.

Is dat een vorm van vriendjes politiek? “Dat geloof ik niet. Het is vaak zo, ze beginnen met een elftal en de jeugdleider zegt direct al , 'als je een speler bij mijn elftal weg haalt, dan mag je ook wel trainer worden. De jeugdleiders kijken niet, wat het beste voor het spelertje is. Nee, ze willen het elftal bij elkaar houden. Het hele seizoen.”. Dus, ze willen zelf kampioen worden met het elftal. “Precies, dat kan niet, want de beste speler moeten omhoog.”. Verder vindt Molema dat de begeleiding bij de elftallen hartstikke goed is, maar de kwaliteit van de lagere elftallen wat de training betreft is niet goed.

Standaard elftallen, selectie groepen, alles is goed verzorgd bij de voetbalvereniging Wildervank. Molema: “Onze vereniging moet een keuze maken tussen de zaterdag en zondag. We hebben een verloop van de zondag naar de zaterdag. Als je een verloop krijgt naar de zaterdag, gaat dat ten koste van het zondag elftal.”. Is het verloop groot dan?  Als Molema ziet wat er van de zondag naar de zaterdag gaat, dan maakt hij zich zorgen. “Als ik zie wat er van de zondag naar de zaterdag gaat, ongeveer zes spelers. Dat zijn ook nog wel goede voetballers, dat is zonde. Een zaterdag- en zondag vereniging dat werkt niet. Je moet een keuze maken, zaterdag of zondag. Ik denk dat onze club daar ook naar toe moet.”.

Molema: ”Ik denk dat we naar de zaterdag toe moeten en dat wordt dan ons 'raspaardje'. En de zondag  voor recreatiespelen”. Molema denkt dat het zondag voetbal weg gaat. Alleen een veteranenelftal hou je over. Molema weer: “Dan krijg je een beter elftal als Wildervank op de zaterdag voetbalt.”.  

Dan heb je de senioren en het jeugdvoetbal op de zaterdag. Molema: “De jeugd moet meer naar de middag. Of er moet een veld bij komen en meer kleedkamers . Als je alles op de zaterdag moet spelen en je hebt het aantal van 600 leden dan wordt het wel een drukke boel.”. Omdat het uitgaansleven sterk is veranderd. Vroeger gingen we om 8 uur de deur uit en we kwamen ’s nachts om 1 uur weer thuis. Nu gaan ze ‘s nachts om 1 uur of later weg en komen ’s morgens om 6 uur weer thuis.

De zaterdag spelers gaan om principiële redenen niet naar de zondag. Zaterdags gaan ze uit. Ze komen zondagmorgen om 6 uur thuis. Dat zijn allemaal nadelen voor  het zondagvoetbal. Dat kan nog wel een aantal jaren duren, maar ik denk dat de club daar naar toe moet.”. En dat zegt een man die van nature een zondagman is.  Maar hij zegt dat in het belang van de vereniging.