Tekst Theo Mooijman, voorzitter S.C. Veendam
SCHAKEN - Het Meander 55+toernooi werd georganiseerde door de schaakclub Veendam en was een vervolg activiteit van het project "Goud leven". In dit project werken samen het UMCG, de Hanze hogeschool en zorggroep Meander. De gemeente Veendam was uitgekozen als de plaats waarin gedurende 3 maanden een stevige voorlichtingscampagne zou worden gehouden. Een onderzoekster deed eerst een nulmeting en zal binnenkort een 2e enquete houden. Op de onderzoeksresultaten hoopt zij te promoveren". Gezonde voeding en veel bewegen dat is de boodschap die door "Goud Leven" wordt uitgedragen. Het beoefenen van de schaaksport draagt bij aan "gezond ouder worden". Hersenactiviteit en sociale contacten zijn goed voor iedereen en zeer zeker voor senioren.
Schaken is weliswaar niet te vergelijken met hardlopen, maar een speler is toch heel wat meer in beweging dan men op het eerste gezicht zou denken.
De schaakclub Veendam beoogde met dit initiatief een indruk te krijgen van de mogelijkheden om zo'n toernooi jaarlijks op de kalender te zetten. Er is al een jaarlijks Jeugd GP toernooi in het najaar en een open toernooi in de winter. Een senioren-toernooi in mei past nog mooi in de jaar-cyclus.
Uitgaande van het aantal deelnemers (20) mag geconcludeerd worden dat het evenement bestaansrecht heeft. De oproep dat ook jongere mensen konden inschrijven, vond geen weerklank.
Het waren op één na 55-plussers, waaronder vier spelers van 80 jaar of ouder. Deze tachtig-jarigen zijn in feite ambassadeurs voor onze sport. Zij laten zien dat tot op hoge leeftijd nog heel best geschaakt kan worden. Een van de 80-plussers, Jan van der Laan bewees dat met name door op WP 5e in de rangschikking te worden. Harm Pals, een van de kanshebbers, gaf in de 2e ronde een dame weg en kon, omdat hij de beide koplopers niet trof, dat ook niet meer goed maken.
Simon Prins en Johan Mosterman haalden vier maal de volle buit binnen om tenslotte in de laatste ronde elkaar te treffen. Johan, met wit in de aanval, won toen Simon zich vergiste. Titus Ensink bleef ook ongeslagen, met drie remises en twee overwinningen.
Verheugd was de organisatie vanwege de deelname van twee wethouders, beiden huisschakers.
Vorig jaar deden zij mee aan de simultaan séance van Hans Böhm, dit jaar gingen zij in op de uitnodiging om deel te nemen. Zij genoten van hun andere rol (nu eens geen obligate openingstoespraak of fotogenieke openingshandeling), maar gewoon meedoen.
We hadden een ruime speelzaal ter beschikking en het mooie weer maakte het tot een echt feest.
De schuifpui ging open en tussendoor kon men heerlijk van de zon genieten.
Senioren hebben geen behoefte aan bekers, vaantjes of medailles. Het inschrijfgeld dekte de catering kosten en liet een beetje ruimte voor enkele kleine prijsjes in natura, uiteraard passend bij het motto van Goud Leven. Voor de in de prijs inbegrepen lunch werd ruim de tijd genomen en dat gold ook voor de wissels tussen de ronden. Door 5 ronden te houden (in plaats van de meer gebruikelijke 7) was er voor alles ruim tijd. Dus ook geen stress voor ronde-indeler Wim Smit.
En wat ook nog eens duidelijk naar voren kwam: deze twee generaties zijn direct stil op het eerste verzoek en luisteren ook nog eens aandachtig!
Na de prijsuitreiking bedankten Johan en Titus de organisatie en spraken daarbij de hoop uit dat dit initiatief navolging krijg in de NOSBO. En daar sluit ik mij van harte bij aan.
Via de website www.scveendam.nl is het fotoboek te zien en ook de volledige uitslagenlijst.