Nieuws

Lezing duurzame brandstoffen in vanBeresteyn.



Op dinsdag 20 september om 19.30 uur september organiseert Bibliotheek Veendam in samenwerking met de gemeente Veendam en de provincie Groningen een lezing over duurzame brandstoffen. De lezing is in het kader van de Week van de Mobiliteit en wordt verzorgd door Bas van Reeuwijk. Van Reeuwijk geeft toelichting over hoe de drie noordelijke provincies omgaan met mobiliteit door middel van het programma Het 100.000 voertuigenplan. Niet alleen bedrijven zijn welkom, ook aan de particuliere gebruiker worden tips verstrekt.

Het 100.000 voertuigenplan is een energieprogramma voor schoner rijden. In 2015 rijden 100.000 voertuigen in Noord-Nederland op duurzame brandstoffen of ze zijn elektrisch aangedreven. Dat is wat de provincies Groningen, Fryslân en Drenthe willen bereiken met het programma Het 100.000 voertuigenplan. En dan gaat het niet alleen om auto's, maar ook om vrachtwagens, bussen en boten. Met het stimuleren van het gebruik van Groengas, aardgas, bio-(m)ethanol en biodiesel willen de noordelijke provincies de uitstoot van CO2 verminderen en de luchtkwaliteit verbeteren. Het is de bedoeling om bij de uitwerking van het programma nauw samen te werken met distributeurs, dealers en producenten van brandstoffen en de drie noordelijke Milieufederaties.

Momenteel biedt het overschakelen naar het rijden op aardgas of groen gas goede mogelijkheden. Het rijden op aardgas is kostenefficiënt als het voertuig veel kilometers maakt en de CO2 uitstoot is aanzienlijk lager dan bij het gebruik van benzine of diesel. Als door een aantal partijen besloten wordt om, bij vervanging van de voertuigen, over te stappen naar een aardgasvariant zou er in de directe omgeving een vulpunt kunnen worden gerealiseerd. Hier zal Van Reeuwijk dan ook op ingaan.

Het elektrisch rijden is de mobiliteit van de toekomst. Nederland profileert zich als proeftuin. Op dit moment is elektrisch rijden nog duurder dan de traditionele verbrandingsmotor. Om het elektrisch rijden aantrekkelijk te maken verstrekken sommige gemeenten gratis groene stroom als de auto wordt opgeladen aan openbare laadpalen. In Amsterdam kan met elektrische voertuigen gratis geparkeerd worden. Tevens is er een aanschafsubsidie om het voertuig financieel bereikbaar te maken. Ondanks al deze inspanningen zijn er nog niet veel elektrische auto's. Het blijft duurder dan de gewone auto en een belangrijk bezwaar is de actieradius die met de elektrische auto wordt gehaald. Ondanks de bezwaren voor dit moment is de toekomst van de auto elektrisch. Alle grote merken hebben een of meerdere modellen in voorbereiding.

In Het 100.000 voertuigenplan staan tien acties. Voorbeelden zijn met de subsidieregeling 'Tankstations duurzame brandstoffen' wil de provincie drie groen/aardgas-, twee bio-(m)ethanol- en twee biodiesel-tankstations bouwen, dienstauto's op duurzame brandstoffen laten rijden en duurzaamheid wordt een eis als het openbaar vervoer aanbesteed wordt.