Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeente Veendam gehandeld conform de Flora- en Faunawet ?

Door op zaterdag, 16 juli, 2011 - 11:52


VERVOLG ZWANENFAMILIE - Donderdag hadden we u bericht over het onbegrip en de verontwaardiging over het schoonmaken van de vijvers in Wildervank, terwijl er nog een zwanengezin was met zeven kuikens. De gemeente was om een reactie gevraagd.

Bij monde van een woordvoerder van Gemeentewerken, die het werk uitbesteed, is er conform de Flora- en Faunawet gehandeld. Er werd uitleg gegeven over de werkwijze. Het werk wordt uitbesteed aan een uitvoerend bedrijf en er wordt gewerkt met alle scenario's rondom dieren in het gebied. Rondom een nest van vogels wordt er 2 meter afstand in acht genomen.

Aldus de woordvoerder kan het ook niet voor iedereen goed worden gedaan. ‘De vijvers zijn voor de burgers aangelegd en mensen willen er geen rotzooi in hebben', hiermee bedoelend wildgroei. Maar er wordt wel altijd voor 50% gemaaid zodat hierbij niet alle voedsel voor het waterleven wordt weggehaald.

Waterlelies laat de gemeente ook voor 50% staan omdat de mensen dat mooi vinden, maar de faunawet zegt hier niets over. Verder werd gezegd dat er niet voor elk dier kan worden gebeld. Er wordt wel geprobeerd een compromis te bereiken om er zoveel mogelijk rekening mee te houden.

Aldus de woordvoerder duurt het broedseizoen tot 15 juni en mag het werk na deze datum worden uitgevoerd.

Echter, in de Flora- en Faunawet wordt er niet gesproken over een vastomlijnde datum. Wel wordt er als grove lijn aangegeven dat het broedseizoen duurt van 15 maart tot en met 15 juli. Daarom is het beschermen van de vogels niet op een vastomlijnde datum gebaseerd, maar op de daadwerkelijke broedperiode. Dit omdat het uiteraard per soort verschilt.

Zie hier ook de site van de Vogelbescherming.

‘Op het moment dat beschermde inheemse broedvogels bezig zijn met hun broedproces, mogen er geen verstorende werkzaamheden of activiteiten plaatsvinden, dus ongeacht de periode van het jaar', staat te lezen in de richtlijn.

Nu rijst de vraag op of dit ook nog geld na de broedperiode wanneer de kuikens uit zijn, en inmiddels onafhankelijk zijn geworden van het nest? Het gaat erom dat de vogels niet verstoord mogen worden tijdens de aanloop naar het broedseizoen (paringstijd en nestbouw) en tijdens het broeden zelf. Tot het moment dat de vogels het nest hebben verlaten. Zie de volledige tekst van de Vogelbescherming.

Blijft er (ook) de vraag of er niet zorgvuldiger gehandeld had kunnen worden in het belang van de jonge zwanen. En ook toch wel rekening houdend met de publieke opinie. In het Verzorgingstehuis Westerhave was het nest op het terras, pal onder het raam, dagelijks precies te volgen en er werd volop meegeleefd. Trijnie is werkzaam in de Westerhave en zij mailde ons dat er veel onbegrip is en ook boosheid.

Ook gaf zij de link naar de vogelbescherming. Zij heeft het gedrag van de zwanen van dag tot dag gevolgd en haar observaties doorgegeven aan de vogelaars vereniging Avifauna Groningen (klik hier). Trijnie kon ons ook het precieze geboortedatum van 17 mei geven.

Had de gemeente ook beter een inventarisatie kunnen maken? Dit staat bij de algemene tips van de Vogelbescherming, juist om niet voor verrassingen komen te staan. Want nu was het vooraf niet bekend bij de gemeente. De woordvoerder van Gemeentewerken vertelde het niet zelf in de hand te hebben en het later pas hoorde.

Nu zullen de jonge zwanen niet meer afhankelijk zijn van het nest en dat ze het water uitmoeten om onderkoeling te voorkomen. Tot welke periode zal dit zo zijn? Voor wie het weet, en ook voor anderen, ons forum staat open.

Het woord onafhankelijk staat overigens niet in de tekst ‘tot het moment dat de jongen het nest hebben verlaten'. Maar hier (bij zwanen) zal mee bedoeld worden definitief.

(N.B. Ze waren nog met verkenningstochten bezig, en ze bleven steeds langer weg op het water. Maar de jonge zwanen keerden nog wel altijd weer terug naar de directe omgeving van het nest).


Reactie Plaatsen Of Bekijken....