Overslaan en naar de inhoud gaan

Ongerustheid over zwanenfamilie in Wildervank

Door op donderdag, 14 juli, 2011 - 20:00

ZWANENFAMILIE - In Wildervank zijn de vier vijvers vanaf de Westerschool tot die aan het Woonzorgcentrum Westerhave schoongemaakt met een speciaal ingerichte boot, voorzien van een motormaaier. Er is heel veel wildgroei uit het water gehaald. 

Door deze werkzaamheden heeft helaas een zwanenfamilie met 7 kuikens de wijk genomen naar elders. De jongen zijn 6 à 7 weken oud. Het zwanengezin bivakkeerde beurtelings in de vijver bij de Westerhave en in de vijver aan het hofje van de Stoppelmanstraat.

De jonge zwanen zijn op het terras pal onder het raam van Westerhave geboren. Voor de bewoners was het uniek. Het was allemaal goed te volgen en toen de eieren eenmaal uit waren, waren ze als het ware op kraamvisite. Er werd beschuit met muisjes uitgedeeld. Iedereen had zo meegeleefd en ze waren blij dat alle 7 eieren uit waren gekomen.  

Het was voor het zwanenkroost niet zo moeilijk om uit hun ‘geboortevijver' op de wal te komen voor de oversteek naar de andere vijver. Maar van deze was de walbeschoeiing te hoog om weer terug te kunnen om het nest te bereiken. Ondanks meerdere pogingen konden de zwanenkuikens niet uit de andere vijver komen.

Mevrouw Molema-Jager, wonend aan de vijver, had de pasgeboren jongen al opgemerkt en zag hun pogingen om de wal op te komen. Ze maakte zich zorgen over de jonkies en probeerde met hoog gemaaid gras een schuine helling te maken. Dat had de aandacht getrokken van de heer Nijkeuter, die aan de overkant van de vijver woont. Hij was aan komen lopen en vroeg wat ze aan het doen was.

Mevrouw vertelde dat pasgeboren zwanen niet twee dagen op het water mogen liggen, omdat ze dat niet overleven. De dierenambulance was ook nog gebeld, maar deze wilde er niet voor uitrukken. Navraag leerde dat ze niet in de natuur ingrijpen, met de gedachte om het z'n gang te laten gaan. Maar onverwachte hulp kwam van de overzijde.

Mevrouw had zeer goed opgelet. Overbuurman beaamde dat ze door onderkoeling dood zouden gaan. Hij toog aan het werk en heeft een ‘trapje' gemaakt, een plank met tredjes. Deze werd tegen de wal gelegd, zodat de zwanen van de ene vijver naar de andere konden komen. De meeste jonkies hadden vrij vlot door hoe ze het ‘trapje' konden gebruiken. Bij een van de zwaantjes duurde het langer, die was wat trager dan de rest. Ze kwamen regelmatig even buurten. De jonge zwanen zijn inmiddels aardig gegroeid.


De zwanenfamilie is door mevrouw Molema voor het laatst nog in de vijver voor Westerhave gespot, totdat ook deze vijver met het vaartuig werd schoongemaakt. Afgelopen maandag was de klus geklaard, maar de zwanen werden niet meer gezien. Met het schoonmaken is er ook heel veel voedsel weggehaald, wat ook een rol kan spelen. Maar het vermoeden is wel dat ze zijn uitgeweken.

Een straatgenoot, de heer Doddema, meldde later de zwanen gezien te hebben in het Oosterdiep ter hoogte van de 36e Laan. Een vrijwilliger van deze site had ze gistermiddag opgezocht en spotte moederzwaan met haar zwanenkinderen in het Oosterdiep bij de Kammingastraat/kade. Vader zwaan was niet bij zijn gezin op dat moment. Overigens blijft een zwanenpaartje bij elkaar voor het leven.

Ook daar kunnen ze niet uitkomen vanwege de hoge walbeschoeiing. Hopelijk is dat geen probleem meer nu de jongen 7 weken oud zijn, hoewel hun beschermende verendek nog niet volledig is. Het duurt een jaar voor ze een volwassen verenkleed hebben.

Mevrouw Molema was heel blij met de zwanen en ze voerde ze ook elke dag, net als de eenden. Ze had ook helemaal niets te duchten van de ouderzwanen. De ouderzwanen konden zich bij de oversteek behoorlijk agressief opstellen tegenover wandelaars, ze zijn zeer beschermend naar hun jongen toe. Ook honden bleven maar liever uit de buurt. Maar mevrouw Molema kon er heel dichtbij komen en zelfs haar witte kat ging er pal voor zitten. 

De zwanen zitten hopelijk in een nieuwe omgeving waar ze zich ook wel kunnen redden, maar ze worden wel gemist en de buurt is er erg ontstemd over. Het leeft erg in de buurt, getuige de e-mails die bij ons binnen zijn gekomen.

De heer Van der Vorm aan De Brilduiker werd erover getipt door de postbode. Hij is van mening dat de gemeente had moeten wachten tot ze konden vliegen. Hij was het ook die de melding aan ParkstadVeendam had gegeven.

Ook van Sonja kegen we een mail binnen. Sonja schreef dat zij ook op zoek was gegaan naar het zwanengezin. Ook zij mist ze ontzettend en ze wordt aangesproken door veel mensen bij Westerhave. Ze hoopt dat ze weer terugkomen zodat ook die mensen er weer van kunnen genieten.

Dat er zoveel stress ontstaat door het menselijk ingrijpen vindt ze zo ontzettend jammer. Men heeft de zwanen die in het Westerdiep geboren zijn ook steeds maar verkast, vertelde Sonja. Het gevolg is dat ze boos worden en mensen gaan aanvallen. Van het mannetje had ze nooit last en nam ook brood van haar aan zo uit de hand. Nu is dat niet meer zo.

Trijnie werkt bij het Woonzorgcentrum Westerhave in de nachtdienst. Om die reden was ze in een mailtje gevraagd of zij wist waar de zwanen zich bevonden. De afzendster van de mail maakte zich zorgen. Trijnie probeerde haar gerust te stellen. Want de zwanenfamilie was haar bij wijze van spreken naar huis achtervolgd en zwemmen nu in het Oosterdiep vlakbij Bareveld. Het geruststellen was niet echt gelukt. 

Vanmiddag zijn ze door ondergetekende daar nog opgezocht, maar had ze daar niet meer gezien. Ze hebben hopelijk een goede stek gevonden, waar ze zich prima kunnen redden. Heel graag zouden we daar nog berichten over willen ontvangen.

Had de gemeente überhaupt niet langer moeten wachten? De gemeente is om een reactie gevraagd, hier zullen we uiteraard ook berichtgeving over doen.


Reactie Plaatsen Of Bekijken....