Overslaan en naar de inhoud gaan

Muzikaal protest Raadhuisplein Veendam en aanbieden Petitie [update correctie naam aanbieder]

Door op dinsdag, 7 juni, 2011 - 17:15

RAADHUISPLEIN  - Voorafgaand aan de Raadsvergadering afgelopen maandagavond over de Voorjaarsnota was er buiten op het Raadhuisplein veel muzikaal spektakel. Verschillende muziekverenigingen waren bij elkaar gekomen om hartstochtelijk een luid muzikaal protest te laten horen over het volledig schrappen van de subsidies aan de culturele verenigingen. Het betekend dat in de voorgestelde bezuinigingsmaatregelen, zoals die worden voorgelegd aan de raadsleden door het College van B&W, er geen sprake meer is van de eerdere genoemde ‘kaasschaaf methode'.

Daarbij heeft de wethouder van cultuur in een interview gezegt dat je je moet afvragen of je nog bestaansrecht hebt als je alleen maar kunt overleven met een geringe bijdrage van de gemeente (lees ook hier).

Ook met dit was het de trigger voor de culturele verenigingen om een gezamenlijke petitie online te zetten op de website van Voorwaarts en deze petitie na de muzikale manifestatie aan te bieden aan de wethouder van cultuur Bert Wierenga.

Zeven muziekverenigingen waren aanwezig en voerden een mooie gecoördineerde show op. Er werd afwisselend gespeeld en gezamenlijk. De drummer van Voorwaarts kwam even buurten bij de andere band. De majorettes gaven een mooie show. Het was zelfs feestelijk om te zien, maar voor het eerst was het spelen vanwege een heel andere omstandigheid. Er was al aangekondigd dat het hard zal klinken en binnen in de raadszaal hoorbaar zal zijn. Er werden stevige drumpartijen opgevoerd.

De petitie werd aangeboden namens Harmonieorkest Voorwaarts,  de Majorette / Twirlgroep Voorwaarts, Beat2Beat, het Dweilorkest Wakker Worden, Regionaal Vocaal Ensemble, Stichting Met Meer cultuur, Algemeen Veendammer Mannenkoor, Christelijke koren Veendam, Winkler Prins Harmonie, de Operettevereniging Veendam-Wildervank en leden van de fotoclub AFV Veendam.

De wethouder Bert Wierenga had plaats genomen op het bordes. Een aantal raadsleden was samen met burgemeester Ab Meijerman beneden aan de trap gaan staan.

Alvorens de petitie aan te bieden hield de voorzitter Harm Hofman van Harmonieorkest Voorwaarts, staand naast de wethouder, een toespraak.  De toespraak begon met de woorden dat er niet veel raadsvergaderingen begonnen zijn zoals dat vanavond is gebeurd. En uit ervaring te spreken vanwege het bijwonen van vele raadsvergaderingen en zich zo'n happening als deze zich niet voor de geest kon halen. "Eigenlijk hoef ik niet zo gek veel meer te zeggen, want met cultuur in de meest brede vorm zeg je in feite veel en veel meer dan wat je in woorden kwijt kunt", aldus de penningmeester.

"Het zou kunnen zijn wethouder, dat het gemeentebestuur zou kunnen denken dat hier sprake is van een aubade. Ik kan u zeggen, niets maar dan ook helemaal niets is minder waar. Het is een welgemeend protest tegen een voorstel dat het college van B&W vanavond de gemeenteraad aanbied. En u hebt zelf met eigen ogen kunnen waarnemen met hoe waanzinnig veel plezier mensen kunnen genieten van cultuur. En onze dringende oproep is om dat in vredesnaam in stand te houden. En gemeenteraad, wees het alsjeblieft niet eens met het college van B&W op dit specifieke onderdeel van de voorjaarsnota".

Er zijn uit de petitie 178 reacties voortgekomen. Niet alleen uit de gemeente Veendam, ook uit de regio en soms zelfs van ver daarbuiten. Onder al deze handtekeningen is er niemand die het eens is met het voorstel.

Harm Hofman sloot zijn toespraak af met de woorden, "ik wil dan ook namens alle verenigingen, en uiteraard namens alle ondertekenaars, de petitie aan u aanbieden in de hoop, in de veronderstelling, dat het helpt om u van uw voorstel te beroven. Ik dank u wel".

Er klonk een luid applaus op, vergezeld met tromgeroffel.

Wethouder Wierenga sprak dank uit voor de prachtige muziek dat ten gehore is gebracht en voor de show van de majorettes. "Het is natuurlijk zo dat cultuur een uitermate belangrijk onderdeel is in onze samenleving. Dat realiseren wij ons ook. Maar we staan voor behoorlijke bezuinigingen. Het is inmiddels al een wat oud en bekend verhaal dat er een voorstel lag om te bezuinigen op exploitatiesubsidies op cultuur, sport en welzijn", sprak de wethouder. In oktober vorig jaar was dit kenbaar gemaakt en is er ook bijgezegd dat het de raad is die de beslissing uiteindelijk gaat nemen. Wierenga vervolgt, "we hebben de maatregelen als die we nu hebben voorgesteld goed doordacht. En we moeten heel veel bezuinigen als gemeente Veendam, de raad zal zich dat ook realiseren. Dat kent de cijfers inmiddels ook en het gaat toch echt niet om heel weinig geld. Dat betekend dat je overal moet kijken waar je fatsoenshalve op kunt bezuinigen en wij hebben als college gevonden dat dit een van de posten is waar je op kunt bezuinigen".

De wethouder prees de prestaties van de muziekvereniging en gaf als voorbeeld Beat2Beat en het Dweilorkest. Zijn gedachte is dat deze groepen zichzelf op andere plaatsen zichzelf kunnen "vermarkten". En zichzelf daarmee een eigen waarde kan toekennen. Dat zou dan ook het uitgangspunt moeten zijn, vanuit de waarde die er is als Dweilorkest, Beat2Beat en de andere groepen. Mensen zullen daar best iets voor over hebben om naar te kijken en om naar te luisteren.

Vanuit deze gedachte gaat de wethouder er vanuit dat het mogelijk is om in de eigen inkomen te kunnen voorzien. En dat de wereld wel eens ruimschoots open zou kunnen gaan. Er moet gerealiseerd worden dat de gemeente moet bezuinigen en dat het uiteindelijk door ons allen moet worden opgebracht. "Wij denken dat dit een fatsoenlijk bezuiniging is, temeer omdat jullie de potentie hebben om zelf aan inkomens te komen. Maar ik begrijp jullie heel goed dat jullie reactie is dat dit inderdaad heel erg vervelend is".

De wethouder dankt de aanwezige verenigingen voor de inbreng en het ten gehore brengen van de mooie muziek, dat ook voor het oog hartstikke goed is.

Formeel werd de raad in de raadszaal in kennis gesteld van het aannemen van de petitie. Buiten hebben heel veel raadsleden de toespraak van Harm Hofman al kunnen horen, maar in de raadszaal mocht de penningmeester Johan Girbes van Voorwaarts nog enige woorden gaan richten. Het project van Princes Maxima ‘Kinderen maken muziek' werd aangehaald in de toespraak. Doelstelling van het project is om zoveel mogelijk kinderen in aanraking te laten komen met muziekinstrumenten en samen muziek te laten maken. Afschaffing van de exploitatie subsidies zullen hier niet aan bijdragen.

Binnen 1 tot 5 jaar na de afschaffing zullen vijf van de acht verenigingen niet meer bestaan. De amateurorganisaties hebben begrip voor de bezuinigingen. De draconische bezuinigingen in de voorgestelde voorjaarsnota 2011 is buitenproportioneel. De organisaties zijn ervan overtuigd dat de benodigde 10.000 euro, die hen kan redden, eenvoudig binnen de begroting van 2012 te vinden moet zijn. Veendam heeft op cultureel gebied ook een regiofunctie.

De voorjaarsnota werd besproken met ook dit agendapunt. De definitieve vaststelling is op 4 juli en uiteindelijk in november zal het aan de raad zijn om de voorstellen wel of niet door te laten gaan.

Met de lovende woorden lijkt Wierenga te willen benadrukken dat de muziekgroepen de potentie hebben om zelf voldoende hun inkomsten te genereren. Terwijl de muziekgroepen zelf denken dit niet te kunnen redden. Ziet Wierenga dit te optimistisch? Of zijn de inschattingen van de muziekgroepen zelf reëler?

Ook hier zijn er de botsende opvattingen. Cultuur dat zichzelf in stand moet kunnen houden is in tegenspraak met er wat voor over willen hebben als belangrijk onderdeel in de samenleving. Het zou wellicht niet verkeerd zijn daar waar het zou kunnen. Maar hier gaat het om amateurverenigingen en niet alle amateurverenigingen zullen dit kunnen.

Dan zou het betekenen dat het wegbezuinigen is in plaats van een bezuiniging op basis van voldoende potentie. Stopzetting van subsidies voor cultuuruitingen zal vervlakking brengen. En dat is eigenlijk een stukje afbraak van een leefbare maatschappij en maakt bepaalde waarden ondergeschikt. Zeker als het als marktwaarde hoger aangeslagen wordt. 

De uitspraak van de wethouder in het eerder genoemde interview is in contrast met de mening van anderen dat je dit soort groepen eigenlijk moet koesteren. Als muziekvereniging wordt er, als met zoveel culturele organisaties, een platvorm geboden voor de jeugd. Het kan aan jongeren een zinvolle bezigheid geven, en ook aan oudere mensen om creatief bezig te kunnen zijn (lees ook ons eerder bericht). En het geeft iets terug aan de samenleving.  

Na afloop was raadslid Pé Langen in gesprek met een dame uit een van de muziekverenigingen. Hij sprak uit een warm hart voor de verenigingen te hebben. Na deze woorden begaf ook hij zich weer naar de raadszaal.

Langen sprak vanmorgen ook over het maken van keuze's. Hij haalde het standbeeld aan dat voor 62.000 euro op het Lloydsterras komt te staan. Volgens hem is dit een materieel ding dat niet boven de mensen moet staan. Het standbeeld is er terwijl straks culturele dingen gaan verdwijnen.

Hij noemde het Blankensteijnkade concert dat jaarlijks gratis aan de Veendammer bevolking wordt aangeboden. Voor 15.000 euro wordt het concert gesubsidieerd. Waar ook veel mensen van genieten. Maar zou dit jaarlijks evenement ook niet op een andere wijze gefinancierd kunnen worden. De amateur-organisaties krijgen op jaarbasis ongeveer 10.000 euro subsidie van de gemeente. 


Raadsvergadering


Voor meer foto's, zie ons fotoalbum.


Reactie Plaatsen Of Bekijken....