Overslaan en naar de inhoud gaan

Elfde editie Broem Broem Rit met deelnemers Vriendschapskringen Veendam

Door op vrijdag, 3 juni, 2011 - 08:00

Tekst: Henk Drenth - Foto's: (met dank aan) Peter Panneman, Bert Pot en Janita Park-Wierenga

BROEM BROEM  - Afgelopen zondag zijn de deelnemers van de Humanitas Vriendschapskringen weer aan de rit geweest met de MTC (Motor Toer Club Veendam & Omstreken). De start was bij Mulders Motoren. Het regende 's morgens en dat voorspelde niet veel goeds. Maar de weerprofeten zaten goed met de opklaringen. Er vielen nog wat spettertjes bij vertrek en ook onderweg wat verdwaalde druppels, maar dat gaf gelukkig geen beperking.

In de stoet reden 19 rijders met hun passagiers mee. Onder hen waren 9 trikers. Dit maakt het voor sommige deelnemers, die niet op de motor kunnen, ook mogelijk om mee te gaan. Naast de rijders met passagier waren er begeleiders mee. Ook reed een cameramotor voor de beelden op deze site.  

Deze motortoertocht staat traditioneel al sinds 2000 in de jaarlijkse toerkalender. De deelnemers van de Vriendschapskring leven er elk jaar weer naar toe. Zowel door de deelnemers als de rijders zelf wordt er veel plezier aan beleefd. De meeste deelnemers doen ieder jaar mee en een aantal ook al vanaf het begin. Ieder jaar zijn het ook de vaste koppels van motorrijder en passagier, dat is eigenlijk al een vanzelfsprekendheid geworden. Ze kennen elkaar ook en het vertrouwen is er. Het is een samenspel tussen passagier en motorrijder.  

Het vertrouwen en een fijn samenspel was er ook tussen de motorrijder Bert Pot en de cameraman. 

Voor nieuwe deelnemers kan het ook erg spannend zijn. Tijdens een eerdere editie kreeg de motorrijder in de eerste bocht de vingers van een meisje in de ribbenkast gedrukt. Iemand anders was in zijn enthousiasme al na vijf minuten wat overmoedig en liet zien ook met de handen los achterop te durven. Deze deelnemer moest wat afgetemperd worden.

De voorrijder Henk Raatjes bepaalde het tempo. Het voorrijden is eigenlijk een kunst. Hij heeft overzicht op de drukte en stelt de snelheid daar op in. Op een weg waar het rustig is kan het tempo hoger en ligt dan tussen de 60 en de 80 kilometer per uur.

De route is elk jaar weer variabel. Deze keer bleef het helemaal in de provincie Groningen en lag het voornamelijk in het gebied van Westerwolde. Het was een mooie route en er waren leuke bochtige weggetjes. Het leidde gedeeltelijk over het traject van de Koninginnerit, dat ook jaarlijks door de MTC gereden wordt. Eerdere jaren werd er ook door Drenthe gereden en in Noord Groningen. Voor de passagiers van de Vriendschapskring is het elk jaar weer een verrassing. Ze hebben volop genoten. Het was ook prachtig om de stoet aan te zien komen. En natuurlijk niet alleen het zien, ook het geluid was machtig/prachtig. 

De lengte van de route was ruim 130 kilometer en leidde via de Pekela's o.a. door Onstwedde, Harpel, Blijham, Sellingen en Wedderveer. Het samenstellen ervan was door Rieks Roelfs van de motorclub. En de trajecten zijn door twee leden voorgereden. Om er zeker van te zijn dat er geen tussentijdse veranderingen waren, zoals wegomleidingen, werd de route een dag van tevoren nog weer opnieuw gereden. Rieks heeft ook de drie ‘pitplaatsen' van de pauzemomenten uitgezocht. De parkeerplaats bij het Slaait'nhoes in Onstwedde werd als eerste aangedaan, de volgende stops waren bij de Camping De Barkhoorn in Sellingen en als laatste bij de Urnenhoeve in Wedderveer.

Zoals ieder jaar had de Vriendschapskring voor de versterking van de inwendige mens gezorgd. Op elke stop was een rijdende kraam aanwezig met diverse belegde broodjes en koffie. Er is een speciale koelbox groot formaat voor gefabriceerd waar alles inpaste. Er was frisdank en appeltjes voor de dorst. Snoep vond ook wel aftrek en een ijsje mocht gehaald worden. Tijdens de pauzes worden de motorrijders en de trikers "verzorgd" door de passagiers (voor zover iemand ertoe in staat is). Er wordt dan onder andere koffie gehaald. Dit wordt met volle overgave gedaan.

De deelnemers van de Vriendschapskringen hadden al heel lang uitgezien naar deze dag. Op zo'n mooie dag als deze wordt de eenzaamheid van sommigen even niet gevoeld.

Eric ervaart de Broem Broem Rit als iets fantastisch. Alhoewel hij weet dat mede vriendschapsleden soms ook wel een beetje bang zijn voor het extra gas geven door de motorrijders. Maar ze ervaren het nooit als echt gevaarlijk. Eric vond het echt een fantastische dag, en het was genieten van de mooie omgeving. Johan en John hebben vanaf het begin al meegedaan. Johan zat op de trike. Heel leuk was het enthousiasme te zien, er werd vaak de hand opgestoken onderweg.

Vanuit Wedderveer werd het laatste traject gereden, o.a. door het landschap tussen Meeden en Veendam. Uiteindelijk werd de Broem Broem dag afgesloten binnen de locatie van het Rode Kruis aan de Schipperstraat. Daar kregen de deelnemers een herrineringsvaantje. En was er soep en salades, gemaakt door de vrijwilligers van de Vriendschapskring. Het was super verzorgt, ook onderweg.

Alle aanwezigen hadden een juichend gevoel over de dag, en kijken alweer uit naar de twaalfde editie van volgend jaar.

Vorig jaar was er het eerste decennium van de Broem Broem Rit en een afscheid. In 2000 is deze rit ontstaan. Daarvoor werd er vanuit Smilde de zogenaamde "Bolsterrit" gereden. Dit hield op te bestaan en toen was door Jur Oldenburger vanuit de MTC de Broem Broem Rit opgestart. De band met de Vriendschapskring was heel snel gevonden. Jur zijn vrouw Marron van Ierssel was destijds coördinatrice van de Vriendschapskring. Vorig jaar heeft Jur het stokje aan Rieks Roelfs overgedragen.


Voor meer foto's, zie ons fotoalbum.