Overslaan en naar de inhoud gaan

100 jaar Grote Kerk in Wildervank.

Door op dinsdag, 10 mei, 2011 - 11:11

WILDERVANK - Dit jaar bestaat het kerkgebouw van de Protestantse gemeente 100 jaar en tevens is het 10 jaar geleden dat het orgel weer bespeelbaar is na een ingrijpende restauratie. De Monument- en Concertcommissie organiseert rond dit 100-jarig bestaan, op 18 mei 2011, een aantal activiteiten.

Maandag 16 mei 2011 - 20:00 uur
Lezing door Bé Leffers, met beamerbeelden, over de bouw van de Grote Kerk van 1910-1911 en de personen die een cruciale rol hebben vervult bij de bouw van de kerk.
In de pauze koffie en koek en na afloop een drankje.
Iedereen is welkom en de toegang is vrij.

Dinsdag 17 mei 2011
Uitreiking van het 1e exemplaar van het boekje "DE KERK HEEFT HAAR BESTEK TERUG" aan de kerkenraad.
Deze bijeenkomst is voor genodigden; waaronder allen die hebben meegewerkt aan de totstandkoming van dit boekje.

Woensdag 18 mei 2011 - 20:00 uur
Viering van het 100-jarig bestaan van het gebouw, de feestelijke inwijding vond destijds plaats op 18 mei 1911.
Feestelijke herdenking m.m.v.:
Christelijk Mannenkoor Veendam o.l.v. Frits Vugteveen;
Solisten: Jeanet Schuring en Frits Vugteveen;
Orgel: Dirk Swama;
In de pauze koffie met koek en na afloop een hapje en een drankje.
Iedereen is welkom en de toegang is vrij.

Vrijdag 20 mei 2011
Jeugdactiviteit, wedstrijd "Vliegtuigjes van de toren" en feest.
De jeugd is welkom en de toegang is vrij.

Zaterdag 21 mei 2011 - 's middags vanaf 14:00 uur
Unieke mogelijkheid: Openbare orgellessen door de bekende organisten Theo Jellema en Erwin Wiersinga voor amateurs en orgelleerlingen. Opgave voor een orgelles via www.walckerwildervank.nl, kijkers en luisteraars zijn ook welkom, de toegang is vrij.
Voor de orgelliefhebbers dit een echte aanrader: Theo Jellema en Erwin Wiersinga, beiden orgeldocent en verbonden aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen, zijn bereid gevonden om iets speciaals rond het orgel te organiseren. 's Avonds wordt een studentenuitvoering gehouden met voorafgaand openbare lessen voor amateurs en orgelleerlingen. Als thema gebruiken we de componist Liszt, mede vanwege het Lisztjaar 2011, en een tweetal tijdgenoten: Reger (Opus 135a) en Karg Elert. Deze componisten hebben werken specifiek voor orgels uit de bouwperiode van het Walckerorgel geschreven.

Zaterdag 21 mei 2011 - 's avonds, aanvang 19:30 uur
Orgelconcert uitgevoerd door studenten van het Prins Claus Conservatorium Groningen.
Thema Duitse romantiek: Liszt, Reger, Karg Elert.
Iedereen is welkom en de toegang is vrij.

Zondag 22 mei 2011 - 9:30 uur
Feestelijke eredienst ter afsluiting van deze bijzondere week.
Voorganger: Ds. Itse de Boer.
Orgel: Kees Steketee met solozang van Gera van der Hoek.
Iedereen is welkom, na afloop van de dienst koffie met koek en een drankje.

Het monument is een Protestantse kerk met centrale aanleg in de vorm van een Grieks kruis, gebouwd in 1910-11 naar een ontwerp van architect T. Kuipers uit Amsterdam in een Rationalistische bouwtrant met Neo-Romaanse, Neo-Byzantijnse en Art Nouveau-elementen. De aannemer was J. Huitzing uit Coevorden. De gevels worden bevatten vensters met bakstenen stijlen waarin gekleurd glas-in-lood is aangebracht. Een blikvanger op de voorgevel is een natuurstenen adelaar. De negen verdiepingen hoge toren, die al van verre is te zien, is opgetrokken op vierkante plattegrond. De toren heeft een achthoekige bovenbouw met aan elke zijde een halfronde opening en balustrade. De toren wordt bekroond door een loden bolvormige helm met op de nok een windwijzer in de vorm van een haan bekleed met bladgoud. Vanaf de toren heeft men een prachtig uitzicht over Wildervank en omstreken.
In het interieur zijn ondermeer van belang: de beschoten kap van Amerikaans grenen met gesjabloneerde houten ribben waarin houten luchtroosters. De kap wordt gedragen door gepleisterde pilasters en zuilen met daartussen rondbogen. Verder zijn van belang de deels gemetselde en deels houten lambrizering, de houten paneeldeuren, de houten banken, het bankenplan (geheel volgens het gedachtegoed van Kuipers), de diepe halfronde nis waaruit een platvormkansel naar voren komt, de houten kansel is aan weerszijden gedecoreerd met de vier evangelisten en aan de onderzijde is marmer aangebracht. In de kerk bevindt zich een uniek orgel van de fa. E.F. Walcker uit 1913 (zie orgelbeschrijving).

De kerk heeft de status van rijksmonument gekregen vanwege het belang van de architectuur- en cultuurhistorische waarde (Rijksdienst voor cultureel erfgoed):

  • als voorbeeld van een Gereformeerde kerk uit 1910/11 in de provincie Groningen in een Rationalistische bouwtrant met Neo-Romaanse, Neo-Byzantijnse en Art Nouveau-elementen
  • vanwege de opvallende vormgeving en rijke detaillering
  • vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van zowel exterieur als delen van het interieur
  • vanwege de centrale aanleg in de vorm van een Grieks kruis
  • vanwege de waardevolle interieuronderdelen
  • vanwege de monumentale en beeldbepalende ligging aan het lint van Wildervank
  • als goed voorbeeld van het oeuvre van architect T. Kuipers

Het orgel van de Grote Kerk in Wildervank is zeer geschikt voor Duitse, Franse en Engelse muziek van rond 1900, het is een fraai laatromantisch orgel dat in 1913 is gebouwd door de beroemde orgelbouwer E.F. Walcker uit Ludwigsburg, Duitsland. Dit orgel is een, voor het noorden van Nederland, uniek instrument waar u kunt beluisteren hoe de muziek uit de zogenoemde romantische periode hoort te klinken. Ook voor het oog is het een prachtig instrument dat hoog boven het liturgisch centrum uittorent en z'n klanken over de toehoorders uitstrooit met zijn bewerkte front en Jugendstil stijlelementen. Voor organisten heeft orgel veel mogelijkheden omdat de zich steeds meer ontwikkelende technieken allerlei speelhulpen mogelijk maken. Het is dus alleszins de moeite waard om hiervoor naar Wildervank te komen.

De romantiek is een kunststroming uit de 19e eeuw. In de romantische periode van de klassieke muziek maken componisten steeds grotere composities met steeds meer noten en moeilijkere ritmes. Er is veel drama en emotie te horen. Alles draait om wat mensen voelen, fantasie en de natuur. Dit in tegenstelling tot de Barok waarbij de muziek moest voldoen aan bepaalde regels. Deze muziek werd vooral voor gelegenheden geschreven, de Barok in de muziek loopt over het algemeen van 1600 tot 1750. De provincie Groningen is rijk aan orgels voor deze Barokmuziek, voor romantische muziek zijn er weinig geschikte instrumenten.
Meer informatie op www.walckerwildervank.nl.