Overslaan en naar de inhoud gaan

Lintjesregen 2011:zeven Koninklijke Onderscheidingen in Veendam

Door op vrijdag, 29 april, 2011 - 11:30

ONDERSCHEIDING - Ook in 2011 zijn er in Veendam ter gelegenheid van Koninginnedag Koninklijke onderscheidingen uitgedeeld.

De heer T. Wichers, de heer H. Dethmers, de heer Th. Mooijman, mevrouw E. Crum-Van Dellen, de heer G. Korthuis en de heer H. Biemolt werden benoemd tot "Lid in de Orde van Oranje Nassau" en de heer H. Prummel tot "Ridder in de Orde van Oranje Nassau".

Zij ontvingen vandaag hun Koninklijke Onderscheiding van burgemeester Ab Meijerman in de theaterzaal van cultuurcentrum vanBeresteyn. Normaal gesproken vindt dit plaatst in de raadszaal, maar omdat er dit jaar maar liefst 7 personen gedecoreerd werden, is gekozen voor een grotere locatie.

Lid in de Orde van Oranje Nassau.
De heer Wichers is sinds 1957 tot heden actief binnen de toneelvereniging Internos. Vele jaren heeft hij op gepassioneerde wijze het publiek weten te vermaken. Vanaf 1981 tot en met 1997 was de heer Wichers voorzitter van de toneelvereniging. Onder zijn leiderschap heeft hij er voor gezorgd dat Internos naar buiten toe ‘een gezicht' heeft gekregen.

Naast zijn voorzitterschap is de heer Wichers sinds 1981 tot op de dag van vandaag regisseur van Internos. Op zijn eigen wijze weet hij de spelers te motiveren en te stimuleren zodat vervolgens de karakters zo worden neergezet zoals hij die voor ogen heeft. Als regisseur weet de heer Wichers de toneelvereniging op een hoger niveau te brengen. Internos hecht dan ook veel waarde aan de kundigheid en inlevingsvermogen van de heer Wichers.

De heer Wichers wist op een voortreffelijke wijze op te komen voor de belangen van anderen in zijn rol als voorzitter van de personeelsvereniging van DWM / Avebé (500 leden). Gedurende 17 jaar heeft hij op een efficiënte wijze leiding gegeven aan de personeelsvereniging. Ook wist hij altijd de juiste mensen voor bepaalde activiteiten te enthousiasmeren.

De toneelkwaliteiten van de heer Wichers kwamen ook goed tot uiting in de rol van Sinterklaas. Ruim dertig jaar heeft hij deze rol vervult. In eerste instantie deed hij dat voor de personeelsvereniging van DWM / Avebé, maar later bezocht hij ook scholen binnen de gemeente. Zijn hart ligt dan speciaal bij de school voor moeilijk lerende kinderen. Hij weet zich op een voortreffelijke wijze in elke leeftijdscategorie aan te passen en in te spelen op de vragen die bij de kinderen leven. Sinds 2004 vervult hij de rol van Sint Nicolaas op 't Haimstee en aflopen december deed hij dat voor het laatst omdat zijn kleindochter dan van school gaat.

Als blijkt van waardering voor de bijzonder verdiensten is de heer Wichers benoemd tot erelid van de personeelsvereniging. Een andere activiteit van de heer Wichers is zijn inzet voor de Gereformeerde Kerk te Veendam.

Met kleine onderbrekingen kunnen we stellen dat hij zich sinds 1992 tot 2008 als actieve ouderling in heeft gezet voor de gemeenteleden, een rol die hij overigens zeer serieus nam. Hij was een ijverig bezoeker van de gemeenteleden en had schuldgevoelens als hij zijn bezoeken niet kon nakomen wegens zijn dagelijks werk. Toen het steeds moeilijker werd om ouderlingen te vinden en sommige wijken vacant dreigden te worden, nam de heer Wichers er nog een paar wijken bij om de "noodgevallen" te kunnen bezoeken. Hij had toen zo'n 100 adressen onder zijn hoede.

Ook tijdens de kerkenraadsvergaderingen wist hij een goede bijdrage te leveren. Zoals uit één van de ondersteunende brieven mocht blijken, draagt hij een warm hart voor de kerk en het ambt dat hij bekleedde. Sinds 2007 is de heer Wichers hulpkoster voor de kerk.

Lid in de Orde van Oranje Nassau
De heer Dethmers is op sportief gebied gedurende vele jaren actief. Sinds 1980 heeft hij verschillende functies bekleed binnen ZPC Bubble, de Zwem- en Poloclub te Veendam: lid van de technische zwemcommissie, voorzitter van de technische commissie, afgevaardigde naar het hoofdbestuur, lid van de waterpolocommissie, penningmeester van ZPC Bubble.

Sinds 1983 tot heden is de heer Dethmers nog steeds actief als jurylid voor de Koninklijke Nederlandse Zwem Bond, Kring Groningen. Als blijkt van waardering voor 25 jaar jureren, heeft de heer Dethmers in 2008 namens de Kring Groningen een onderscheiding ontvangen.

De heer Dethmers heeft zich in de hoedanigheid als bestuurder ruim 30 jaar ingezet voor DLE. Als algemeen adjunct heeft de heer Dethmers alle bestuurlijke functies, voor kortere of langere termijn, vervuld. Gedurende die 30 jaren is er op uitvaartgebied veel veranderd. De heer Dethmers heeft zich daarin op een bekwame wijze stand weten te houden en ook veel bestuursverantwoordelijkheid gedragen.

Zo was hij onder meer betrokken bij de realisatie van de nieuwbouw van de aula. De oude voldeed destijds niet meer aan gestelde eisen. Ook in het fusietraject met zusterverenigingen in Muntendam en Wildervank werd door de heer Dethmers namens DLE de helpende hand geboden. Inmiddels is er per 1 januari 2010 een fusie geweest en stond er per 1 januari 2011 nog een bedrijfsfusie op de agenda, mede onder leiding van de heer Dethmers.

Om de gemeentelijke begraafplaatsen te onderhouden en te beheren, is er een ‘Klankbordgroep begraven in Veendam' opgericht. De klankbordgroep heeft als doel de wensen van belanghebbenden zo optimaal mogelijk te behartigen voor zover dit past binnen de verordening en het uitvoeringsbesluit. Thans maakt de heer Dethmers deel uit van deze gemeentelijke Klankbordgroep. In verband met zijn kennis wordt hij regelmatig om advies en informatie gevraagd.

Tevens was hij in juni 2009 nauw betrokken bij het de organisatie van het Herinneringsconcert dat op de begraafplaats heeft plaatsgevonden.

Lid in de Orde van Oranje Nassau
De heer Mooijman werd in 1979 voorzitter van eerst de oudercommissie en daarna de medezeggenschapsraad van de Mgr. Bekkerschool. Gedurende 16 jaar wist de heer Mooijman op een gedreven en analytische wijze zich in te zetten voor ouders en onderwijzend personeel. Hij zorgde er ondermeer voor dat zij inspraak kregen in het beleid dat werd uitgestippeld. De heer Mooijman zette zijn kennis en kunde altijd op een prettige en positieve wijze in.

Ruim 10 jaar gaf de heer Mooijman bijles aan HAVO / VWO leerlingen. Kinderen van vrienden en kennissen kwamen buiten de schoolvakanties 1x per week voor bijles. Dat het resultaat had, bleek uit het feit dat die kinderen een 7 of hoger hadden op hun cijferlijst.

Inmiddels zet de heer Mooijman zich ruim 30 jaar in voor de Schaakclub Veendam. In 1977 werd hij leider van de jeugdafdeling. Mede onder zijn leiding is de jeugdafdeling in de jaren 80 van de vorige eeuw tot 80 leden gegroeid. Daarmee was de club de grootste van de provincie Groningen. In 2002 werd de heer Mooijman voorzitter van de Schaakclub. Naast deze bestuurlijke taak vervulde en vervult hij tevens andere taken binnen de club. Zo is hij redactielid van het clubblad en organisator van verschillende (schaak)evenementen. In 2009 was hij de drijvende kracht achter het 75-jarig bestaan van schaakvereniging.

De Museumspoorlijn STAR rijdt sinds 1994 met een historische stoomtrein tussen Veendam en Musselkanaal. De heer Mooijman is inmiddels 12 jaar vrijwilliger bij de STAR. Zijn werkzaamheden variëren van kaartjesverkoper, PR lid tot conducteur.

Sinds 2003 is de heer Mooijman nauw betrokken bij de lokale omroep Radio Parkstad. Naast zijn rol als penningmeester en waarnemend voorzitter van de omroep, verzorgt hij wekelijks een muziekprogramma en een actualiteitenprogramma. De heer Mooijman is een breed inzetbaar persoon die veel werk in stilte achter de schermen voorbereid en uitvoert.

Daarnaast vervult de heer Mooijman diverse bestuurlijke functies: Hij was voorzitter Ondernemersvereniging Veendam Centraal en is raadslid voor GroenLinks.

Sinds 2002 maakt de heer Mooijman deel uit van de gemeenteraad van Veendam. Inmiddels is hij met vol enthousiaste aan zijn derde raadsperiode begonnen. De heer Mooijman staat bekend als een zeer betrokken en kundig raadslid. De heer Mooijman zet zich in de zomermaanden in als Stadsgids in Veendam en is hij Penningmeester van de Stichting Vrienden van de Vrijwillige Terminale Palliatieve Zorg.

Lid in de Orde van Oranje Nassau
Mevrouw Crum - Van Dellen begon haar maatschappelijke carrière in 1977 toen zij vrijwilliger werd voor de Gereformeerde Kerk in Veendam, thans Protestantse Kerk Nederland. Op diverse terreinen heeft zij zich ingezet of is zij nog steeds werkzaam.

Zo was zij vanaf 1977 tot 1982 wijkdiaken, hetgeen zij ook in de periode van 1987 tot 1991 heeft gedaan. Daarnaast was zij van 1995 tot 1999 voorzitter van de Diaconie en vanaf 1997 tot 2002 jeugddiaken.

Vanaf 2006 tot op de dag van vandaag is zij wijkouderling en vanuit die hoedanigheid zorgt zij voor de geestelijke verzorging van ernstig zieke personen in het Meander Verpleeghuis te Veendam.

Haar betrokkenheid bij de kinderen zien we in haar rol als voorzitter van de medezeggenschapsraad van de CBS "De Kern" (1990-1996). Zes jaar lang was zij daarvan de voorzitter en had zij voor iedereen een luisterend oor. Daardoor was zij in staat een bruggenbouwer te zijn die op een positieve en volhardende wijze werkte aan zaken die voor anderen belangrijk waren. Tot op heden is mevrouw Crum - Van Dellen als vertrouwenspersoon nog steeds actief voor deze school.

Ook op het terrein van sport wist mevrouw Crum - Van Dellen in de periode '90-‘96 zich in te zetten voor de jeugd. Naast haar bestuursfunctie van de Tennis Club Veendam, was zij voorzitter van de Jeugdcommissie van deze tennisclub. Men deed nooit vergeefs een beroep op haar.

Naast haar kerkelijke activiteiten is mevrouw Crum - Van Dellen sinds 1998 politiek actief en nauw betrokken geweest bij de Veendammer politiek. Nadat zij vier jaar lang lid was van de schaduwfractie van het CDA, was zij vanaf 2002 tot 2010 een zeer betrokken en kundig raadslid namens het CDA. Heel merkbaar onderscheidde zij zich op het terrein van maatschappelijke zaken door haar dossierkennis en bewogenheid met de medemens. Zij liet het niet bij het alleen bespreken van problemen, maar ging ook aan de slag met de oplossingen daarvan.

Een andere passie van mevrouw Crum - Van Dellen is het welzijnswerk. Zo was zij tien jaar lang voorzitter van de Raad van Toezicht van Stichting Compaen, de welzijnsorganisatie voor Veendam die maatschappelijk werk, sociaal cultureel werk en ouderenwerk in opdracht van de gemeente uitvoert. Het was mevrouw Crum - Van Dellen die er voor zorgde dat onder haar deskundigheid en zorgvuldigheid deze stichting van een kleine werkorganisatie groeide naar een stevige partner in de gemeente Veendam.

Sinds de oprichting in 2005 is mevrouw Crum - Van Dellen tot heden zeer actief en nauw betrokken bij de Stichting Leergeld. De stichting heeft als missie het voorkomen van sociale uitsluiting van kinderen uit gezinnen met minimale financiële middelen. Leergeld biedt kansen aan kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar om te kunnen deelnemen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. Niet alleen in haar rol als oprichter en bestuurslid, maar ook in haar rol als ontwikkelaar en coördinator van het uitvoerende werk van deze stichting, komt haar inzet voor de kinderen in de regio Veendam goed tot uiting. Door haar warme betrokkenheid en de daaruit gegroeide oprechte overtuigingskracht, heeft zij inmiddels vele gelden voor de stichting verworven.

Lid in de Orde van Oranje Nassau
De heer Korthuis is feitelijk al 35 jaar lid van de Koninklijke Nederlandse Kegel Bond. Sinds 1977 zet de heer Korthuis zich voor de Noord Nederlandse Kegel Bond (NNKB) en werd hij algemeen bestuurslid. In 1981 werd de heer Korthuis secretaris, de functie die hij tot 1990 heeft vervuld. Hij heeft zich toen ontplooid als organisatorisch talent. Hij werd het spil in het kegel gebeuren. Hij heeft een brede kennis en kon iedereen een passend antwoord geven over de kegelsport.

Mede door zijn brede kennis van de Kegelsport werd de heer Korthuis in 1990 voorzitter van de Noord Nederlandse Kegelbond. Vanuit zijn rol als voorzitter heeft de heer Korthuis in 2001 het initiatief genomen om te zorgen dat de Koninklijke Nederlandse Kegelbond wegens een bestuurscrisis niet ten onder zou gaan. In zijn rol als intermediair is dit gelukt. De Koninklijke Nederlandse Kegelbond was hem zeer dankbaar en heeft hem toen ook benoemd tot lid van verdienste.

Teneinde de kegelsport te behouden en te promoten is er in 2001 een commissie in het leven geroepen die tot doel had de organisatie binnen de Koninklijke Nederlandse Kegelbond te herstructureren. De heer Korthuis maakte deel uit van deze commissie en reisde hiervoor het hele land door om bij de regionale bonden hun visie op de herstructurering te informeren. Op 14 april 2010 heeft de heer Korthuis na 33 jaar afscheid genomen van het bestuur van de Noord Nederlandse Kegelbond.

Hij is 4 jaar algemeen lid geweest van het bestuur, 9 jaar secretaris en 20 jaar voorzitter. Sinds 19 maart 2004 is de heer secretaris van de Koninklijke Nederlandse Kegelbond. Naast zijn werkzaamheden als secretaris besteedt hij veel tijd aan het bezoeken van alle vergaderingen bij het NOC*NSF op Papendaal.

Door het NOC*NSF werd de Koninklijke Nederlandse Kegelbond verplicht samen te gaan werken met de Nederlandse Kegel Federatie. Hierdoor dienden de statuten, het algemeen reglement en het wedstrijdreglement aangepast te worden. De heer Korthuis heeft daar een waardevolle bijdrage aan geleverd.

Ook sinds 2004 is de heer Korthuis tevens wedstrijdleider van de Koninklijke Nederlandse Kegelbond en is hij de spreekbuis van de Koninklijke Nederlandse Kegelbond. Sinds de vorming van ‘regio 6' van de Koninklijke Nederlandse Kegelbond, is de heer Korthuis voorzitter van deze regio, die verder bestaat uit Friesland en Groningen.

Lid in de Orde van Oranje Nassau
De heer Biemolt is sinds 1952 tot heden Lid van de Wandelvereniging Groningen. Gedurende 1958 t/m 1976 heeft de heer Biemolt de volgende bestuursfuncties vervuld: Voorzitter Wandelvereniging Groningen, tweede voorzitter Wandelvereniging Groningen, Voorzitter Wandelvereniging Groningen en Algemeen bestuurslid.

Vanaf 1964 tot 1970 was de heer Biemolt ook actief als leider van de wandelgroepen. In 1967 werd de wijkvereniging Sorghlviet statutair opgericht, waarbij de heer Biemolt zitting nam in het dagelijkse bestuur. Hij heeft gedurende vele jaren de functies van penningmeester, secretaris en voorzitter bekleed. De heer Biemolt heeft de bestuursfunctie in 1994 overgedragen. Naast bestuurlijke activiteiten had de heer Biemolt ook de leiding over een kaartclub van de wijkvereniging.

Tevens was hij vanaf 1986 betrokken als mede organisator bij de jaarlijkse klaverjasmarathon. Ook de Sinterklaasviering gaat onder zijn leiding, waarbij Henk zelf de hoofdrol speelt. Hoeveel tijd de heer Biemolt destijds voor Wijkvereniging Sorghvliet besteedde aan wekelijks overleg buiten de maandelijkse vergaderingen is moeilijk in te schatten. Er was nagenoeg wekelijks contact om allerhande zaken op te lossen of in werking te zetten.

Het is ook moeilijk in te schatten voor de Sinterklaasviering, waar de heer Biemolt zelf voor 1 hele dag Sint speelde. Daarnaast is hij ook de coördinerende figuur m.b.t de voorbereidende werkzaamheden. Het hele draaiboek napluizen en doorspreken, hetgeen naar schatting in totaal zo'n 4 dagdelen in beslag neemt. Met het organiseren van de jaarlijkse klaverjasmarathon neemt het aan voorbereidende werk zo'n 4 avonden in beslag. Met het bestuur wordt overleg gepleegd omtrent de gelden/organisatie en de inkoop van prijzen en uiteraard de klaverjasdag zelve, is hij er de hele dag bij betrokken.

Bij de reguliere klaverjasavonden is de heer Biemolt het aanspreekpunt. Als vertegenwoordiger van de wijkvereniging Sorghvliet behartigt hij niet alleen deze tak, maar let ook speciaal op het sociale gedeelte van het wijkcentrum Dukdalf. Hij zet zich in voor een maximaal gebruik van het gebouw en voor de betaalbaarheid voor elke bezoeker. Ook oriënteert Henk zich regelmatig omtrent de gang van zaken op de werkvloer.

Het aantal bezoekers op jaarbasis bedraagt ongeveer 50 - 60 duizend personen. Als lid van de beheercommissie van het Wijkcentrum Dukdalf, is de heer Biemolt met name actief ten behoeve van het jeugd- en jongerenwerk.

De Ledenraad is in 1994 opgeheven doordat de Bouwvereniging Veendam een stichting werd. Een aantal leden van deze ledenraad stopte met het werk en een aantal leden ging over naar de Commissie Huurzaken van het Bewoners Overleg Veendam. De heer Biemolt was één van deze leden, want hij wilde zijn ervaring met het werk van de woningcorporaties gebruiken voor de voortzetting van de belangenbehartiging van de huurders in de gemeente Veendam.

Het Wijk en Buurtbeheer in de gemeente Veendam bestaat sinds 1989. De gemeente is ingedeeld over meerdere beheerteams die de belangen behartigen van de bewoners in een buurt of wijk. De gemeente heeft Wijk en Buurtbeheer destijds ingesteld om zicht te krijgen op wat er leeft in een wijk of buurt. Klachten, problemen, wensen of voorstellen kunnen via het beheerteam onder de aandacht worden gebracht.

De heer Biemolt is voorzitter van het beheerteam Wildervank. Eén van de wensen was al jaren een fietspad naar Wildervanksterdallen. De heer Biemolt heeft zich daarmee intensief bezig gehouden en de bewoners waren zeer verheugd toen de realisatie van het fietspad een feit was.

In 2010 is er naast het Wijk en Buurtbeheer een Wijkteam gekomen. Hierin hebben zitting; de gemeente, Compaen, Acantus, de politie, school, dorpshuis en een afvaardiging van Wijk en Buurtbeheer. De heer Biemolt is die afgevaardigde. Vanuit het beheerteam Wildervank heeft de heer Biemolt ook zitting in het BOV (Bewoners Overleg Veendam). Het BOV is wijkoverstijgend.

Een voorbeeld hiervan is het contact met het Waterschap Hunze en Aa's voor een thema-avond over waterhuishouding en wateroverlast. Voor de huurdersorganisatie in Veendam voor de huurders van een Acantus woning zit de heer Biemolt in deze Commissie Huurzaken, deze Commissie Huurzaken is een onderdeel van het BOV. Elke maand is er een vergadering van de Commissie Huurzaken en elke dinsdagmorgen is er spreekuur in de Richel (Compaen).

De S.P.B.A. (Stichting Platform Bewonersorganisaties Acantus), de huurders / bewonersorganisatie, is in 2002 opgericht en de heer Biemolt zit vanaf het ontstaan van deze stichting in 2002 in het bestuur van de S.P.B.A. De S.P.B.A. is de koepelorganisatie van de huurders/bewonersorganisaties in het Acantus-gebied, en naast Veendam, zijn Scheemda, Oldambt, Vlagtwedde, Ter Apel, de Pekela's hierin vertegenwoordigt. De heer Biemolt bekleedt de functie van 2e voorzitter in de S.P.B.A. Maandelijks een S.P.B.A. vergadering (de hele dag) en om de maand overleg met de bestuurder van Acantus.

Daarnaast was De heer Biemolt gedurende een bepaalde periode voorzitter van een oudercommissie van een school. Ook is de heer Biemolt gedurende 3,5 jaar actief geweest als pleegouder. Drie jaar lang heeft de familie Biemolt twee zusjes in hun huis genomen, nadat de vader van deze twee buurmeisjes plotseling was overleden en hun moeder gedurende deze moeilijke tijd niet in staat was voor de kinderen te zorgen.

Ook het nichtje Marina heeft twee jaar bij de familie Biemolt in huis gewoond, nadat haar ouders wegens omstandigheden niet in staat waren haar te verzorgen. Het huishouden draaide er gewoon om door.

Ridder in de Orde van Oranje Nassau
De heer Prummel is sinds 1970 de penningmeester van de vereniging Vereniging van Nederlandse Wapenverzamelaars. Na ruim 40 jaar heeft hij in maart 2011 zijn functie neergelegd. De vereniging werd opgericht in 1963. De Vereniging heeft momenteel ca. 900 leden uit binnen- en buitenland.

Doelstelling is o.a. de leden de mogelijkheid te bieden voor het bestuderen en verzamelen van vrijgestelde wapens, uitwisselen van kennis, stimuleren van het behoud van cultureel erfgoed, Sinds 1970 is de heer Prummel penningmeester van de vereniging. Na ruim 40 jaar heeft in hij in maart 2011 zijn functie neergelegd.

Gedurende deze jaren heeft hij met veel toewijding, vakmanschap en gedrevenheid een belangrijke bijdrage geleverd aan de vereniging. Als lid van het dagelijks bestuur heeft de heer Prummel blijk gegeven van een breed en kundig inzicht in wat nodig is bij het besturen van een landelijke vereniging. Dankzij zijn degelijk financieel beleid heeft de vereniging kunnen opbloeien tot een gezonde organisatie en een volwaardige belangenbehartiger van het
nationaal erfgoed.

De heer Prummel is medeverantwoordelijk geweest voor de organisatie van diverse
beurzen. Daarnaast werkte hij samen met wijlen Henk Visser, een grote wapenverzamelaar.

Naast de langdurige vrijwillige toewijding aan de vereniging, is de heer Prummel tevens een kundige restaurateur van wapens en andere mechanische voorwerpen. De heer Prummel staat bekend als adviseur ten behoeve van diverse musea, verzamelaars en antiquairs op het terrein van antieke wapens.

Aangezien veel van de technieken die gebruikt zijn om deze oude wapens te produceren heden ten dage niet meer worden toegepast en soms helemaal niet meer bekend is hoe bepaalde onderdelen zijn gemaakt, heeft de heer Prummel door uitgebreide studie en experimenteren het zich eigen gemaakt. Een opleiding daartoe bestaat namelijk niet. Zodoende konden vele restauraties op zeer verantwoorde en authentieke wijze plaatsvinden.

Vele topstukken zijn door de heer Prummel in opdracht gerestaureerd. Enkele opdrachtgevers die we hier kunnen noemen zijn: het Legermuseum in Delft, het Rijksmuseum in Amsterdam, het museum Moscow Kremlin Armoury in Rusland en het Landesmuseum in Emden. Alle topstukken zijn vakkundig gerestaureerd. Hierdoor zijn diverse erfstukken weer in oude glorie hersteld en is een belangrijk deel van de cultuurhistorie bewaard gebleven.

De heer Prummel heeft niet alleen wapens van honderden jaren geleden gerestaureerd. Ook wapens van recentere productie, bijvoorbeeld uit de Tweede Wereldoorlog, zijn door hem weer in orde gebracht. Vaak wordt over het hoofd gezien dat ook de wapens uit deze periode uniek zijn en behouden dienen te worden, terwijl het maken van onderdelen of het reproduceren van oppervlaktebehandelingen van dat soort wapens een kunst op zich is.

De heer Prummel heeft zijn kennis en vaardigheid steeds hoog in het vaandel gedragen. Hij onderscheidt zich dan ook van andere vakmensen door zijn kennis en kunde te delen met anderen.

Via zijn lidmaatschap van het Duitse Gesellschaft für Historische Waffen- und Kostümkunde draagt hij zijn kennis en kunde zelfs tot in het buitenland over. Het werk van een restaurateur is niet in tijd, waarde of geld uit te drukken aangezien het werk vaak in zekere anonimiteit plaatsvindt. Het in originele staat terugbrengen van artefacten van onze geschiedenis, is echter een belangrijke taak die er voor zorgt dat deze zaken behouden blijven voor komende generaties.

Het werk, maar zeker de vaardigheden en kennis van de Prummel zijn zeldzaam. Vele topstukken zijn door de heer Prummel in opdracht gerestaureerd. Enkele opdrachtgevers die we hier kunnen noemen zijn: het Legermuseum in Delft, het Rijksmuseum in Amsterdam, het museum Moscow Kremlin Armoury in Rusland en het Landesmuseum in Emden, Alle topstukken zijn vakkundig gerestaureerd. Hierdoor zijn diverse erfstukken weer in oude glorie hersteld en is een belangrijk deel van de cultuurhistorie bewaard gebleven.

De heer Prummel heeft niet alleen wapens van honderden jaren gelden gerestaureerd. Ook wapens van recentere productie, bijvoorbeeld uit de Tweede Wereldoorlog, zijn door hem weer in orde gebracht. Vaak wordt over het hoofd gezien dat ook de wapens uit deze periode uniek zijn en behouden dienen te worden, terwijl het maken van onderdelen of het reproduceren van oppervlaktebehandelingen van dat soort wapens een kunst op zich is.

De heer Prummel heeft zijn kennis en vaardigheid steeds hoog in het vaandel gedragen. Hij onderscheidt zich dan ook van andere vakmensen door zijn kennis en kunde te delen met anderen. Via zijn lidmaatschap van het Duitse Gesellschaft für Historische Waffen- und Kostümkunde draagt hij zijn kennis en kunde zelfs tot in het buitenland over.

Het werk van een restaurateur is niet in tijd, waarde of geld uit te drukken aangezien het werk vaak in zekere anonimiteit plaatsvindt. Het in originele staat terugbrengen van artefacten van onze geschiedenis, is echter een belangrijke taak die er voor zorgt dat deze zaken behouden blijven voor komende generaties. Het werk, maar zeker de vaardigheden en kennis van de Prummel zijn zeldzaam.


Voor meer foto's, zie ons fotoalbum.