Paasmarkt Ommewending - In Ommelanderwijk heeft de O.J.B.S. de Ommewending op vrijdag een paasmarkt/fancyfair gegeven. Deze werd vanaf 5 tot 7 uur gehouden, in de school maar natuurlijk vooral op het schoolplein. Daar leende het prachtige weer, met de zomerse temperaturen, zich ook voor.
De dag begon 's morgens met een paasontbijt. Groepen schoven aan bij de peuters en de kleuters en er was voorlees. Ook hebben groepen elk apart ontbeten met een broodje en een verrassingseitje. In de tussenliggende periode tot de markt werd er gewoon les gegeven.
Het is erg druk geweest op de Paasmarkt, er waren veel ouders, grootouders en veel kinderen. De opkomst was naar schatting zo'n 300 tot 350 mensen. Deze opkomst is wel een beetje typerend voor Zuidwending en Ommelanderwijk. Want veel mensen kennen elkaar, zoals via het voetballen en het buurthuis. Het is duidelijk te merken en dat maakt het ook heel erg gezellig.
Maar ook uit Pekela, Nieuwe Pekela vooral, waren er bezoekers naar de markt gekomen. Omdat op de Ommewending Jenaplan onderwijs wordt gegeven kiezen ouders heel bewust voor deze school. Toch heeft de school een buurtkarakter.
Op de paasmarkt waren er oud Hollandse spellen opgesteld, zoals het kaatsspel, het bekende touwtje trekken, het blikgooien en andere. Ook met nieuwere versies zoals het muis knuppelen en het zenuw spiraalding waarbij de tekstschrijver even niet op de naam kan komen. Met elkaar zo'n 7 à 8 spellen. Het ballengooien was het meest populair, maar de andere spellen werden ook goed bezocht. Ook kon er geschminkt worden en een tijdelijke tatoeage worden gezet. Veelal stonden de ouders achter de spellen en deden ook de schmink en de tatoeages.
De broodjes hamburger en de knakworsten waren ook goed in trek, want trek kreeg je wel van de activiteiten. Ook deze ‘nering' waren meest bemenst door de ouders. Het is ook het concept van het Jenaplan onderwijs, de ouders erbij betrekken om ook binnen de school een prominente rol te kunnen spelen.
Een actie voor het goede doel als deze wordt jaarlijks gehouden. In voorgaande jaren werd er ook een Paasmarkt gehouden, met een onderbreking van vorig jaar toen er voor Serious Request een Kerstmarkt gekozen werd.
De leerlingen konden hun stem uitbrengen op vier goede doelen. Een Kinderraad had de vier goede doelen ter stemming gebracht, hier mogen de leerlingen zelf over beslissen zonder tussenkomst. Alleen voor Serious Request in Groningen was het door de leerkrachten zelf gedaan. Middels de kerstmarkt en een lege flessen actie kon ca 500 euro naar het Glazen Huis worden gebracht.
Een van de goede doelen was het WSPA (World Society for the Protection of Animals), een organisatie tegen dierenmishandeling en dierenleed. Deze organisatie heeft de meeste stemmen gekregen van de school.
De prijsjes zijn van sponsoren voor weinig geld verkregen. Naar verwachting is de opbrengst van de actie dinsdag bekend, de verwachting is ook er een heel leuke opbrengst uit te hebben gehaald. Bij het ballengooien ging het aan de lopende band en de verkoop van de hamburgers ging ook heel behoorlijk.
Op de website van de Ommewending is via deze link te komen.
Voor meer foto's, zie ons fotoalbum.