TRADITIONELE PLOEGWEDSTRIJDEN - Zaterdag werden op de akkers in het natuurgebied 'Tussen de Venen' met 16 Belgische trekpaarden en met ouderwetse ploegen op de traditionele wijze de hand aan de ploeg gelegd. Op 3 hectare akkerland waren 6 wedstrijdveldjes waar de deelnemers aan de ploegwedstrijd hun beste kunnen lieten zien. Een 'kunnen' dat zonder deze liefhebbers van het traditionele landbouwambacht verloren zou gaan. Daarnaast was er nog een oefenveld voor de beginnelingen.
De akkers maken onderdeel uit van het natuurgebied, dat grenst aan 'De Heemtuin' in Muntendam. Het wordt beheert door Staatsbosheer.
De 'Stichting werkend trekpaard Groningen' had deze ploegwedstrijd georganiseerd. De stichting heeft een flink aantal Belgische trekpaarden van verschillende rassen tot haar beschikking. Het doel is het bewerken van landbouwgronden, bossen en heidevelden op de oude traditionele wijze. En daarbij uiteraard het instant houden van de oude gereedschappen, tuigage en wagens die hierbij nodig zijn.
Maar behalve om het te bewaren en het in stand te houden als een stukje erfgoed, en deze toonbaar te maken tijdens demonstraties, is het ook een aardigheid om het te kunnen. Er waren zaterdag veel nieuwe mensen om het te leren. Ook de gezelligheid is heel belangrijk en om een leuke dag te hebben. Dat was ook wel geslaagd.
Het werd ook een heerlijke gevarieerde club genoemd. De deelnemers zijn van allerlei leeftijden, gepensioneerd, werkzaam en nog studerend. De leeftijd varieert van 17 jaar tot 70 ongeveer. Ze waren uit Friesland, Flevoland, Drenthe en vanuit verschillende plaatsen in de provincie Groningen naar Muntendam afgereisd. Het zijn mensen van heel verschillende pluimage en met verschillende beroepen. Er is iemand bij die in zijn beroep heel ander gereedschap ter hand neemt als chirurg.
Maar ook het ploegen is een kunst. Het gaat om de juiste afstelling van de ploeg en uiteraard in het kunnen mennen van het paard. Een ploegsmid hebben ze ook tussen de gelederen, en dat kan bijzonder handig zijn.
Eite Oosterveld uit Eenrum mocht de eerste prijs in ontvangst nemen, de tweede prijs was voor Derk Fokkens uit Pieterburen en Hendrik de Kuijper uit Uffelte mocht de derde prijs mee naar huis nemen.
Op een zestal hectare akkergrond van 'Tussen de venen' doet de stichting aan kleinschalige akkerbouw. Op de omgeploegde akkers komen diverse gewassen te staan, zoals bonen, erwten, uien, bieten, maïs en boekweit. Aan de randen zullen het aankomende zomer zonnebloemen de percelen sieren.
Het afgelopen najaar is er winterrogge ingezaaid voor de oogstdag op 3 september. Dan wordt de rogge gedorst met een ouderwetse roggemachine. Eerst komt het 'zichten' (maaien met de zaais) natuurlijk aan de orde en wordt de rogge met een zelfbinder 'in schoven gezet van 10 hokken'. Voor afname is er een echte 'echte bakker' in Muntendam, en deze bakker G weet wat hij er mee kan doen.
Alles wordt biologisch geteeld, passend in de traditionele landbouw. Aardappelen worden in het gebied niet geteeld vanwege besmettingsgevaar naar andere percelen, er wordt immers niet gespoten en daarom is hier van afgezien.
Leden van de 'Stichting werkend trekpaard Groningen' zijn 3 maanden bij de Amish in Amerika te gast geweest om er ervaring op te doen. Zo komt het dat er ook oude Amerikaanse machines in gebruik zijn op de akkers van het natuurgebied. Van de zorg- en logeerboerderij Dekkersnest in Muntendam werken ook vijf cliënten mee op de akkers.
In het natuurpark Tussen de Venen zijn overgangen gecreëerd van natuur naar akkers. Een delegatie van de Tsjechische landbouw had via Staatsbosbeheer het gebied bezocht en zich laten informeren over het overgangsgebied van natuurgebied naar landbouwgebied. De kleinschalige akkerbouw in het natuurgebied werd als voorbeeld gegeven.
De website van de 'Stichting werkend trekpaard Groningen' is via deze link te bezoeken.
Via deze link komt u op de site van de 'Heemtuin & Natuurpark Tussen de Venen'.