Nieuws

Veendammer Wind 12 maart 2011




Jan van der Laan bij Radio Parkstad

Columnist Jan van der Laan laat wekelijks op Parkstadveendam.nl, zijn licht schijnen over het wel en wee van Parkstad Veendam. Tevens kunt u zijn column iedere zaterdag beluisteren bij Radio Parkstad om 12:02 uur.


Hoewel er deze week geen sprake was van rechtstreekse bemoeienis van lokale Veendammer politici, valt er toch nogal wat te beschouwen over onderwerpen, die met het woon- en leefmilieu hebben te maken.

In de eerste plaats wil ik wijzen op een dreiging, die nog niet uitgesproken is maar wel aanwezig. Het heeft te ma-ken met het feit, dat in het regeringsbeleid wordt aange-geven, dat er gestreefd gaat worden naar zeg maar groene energie.

Wij denken in dat geval veelal aan zonne-energie of aan windenergie, maar de regering denk daarbij heel nadruk-kelijk aan de bouw van een tweede kernenergiecentrale. Die centrale zou dan in de provincie Zeeland gebouwd gaan worden; het probleem zit hem echter voor ons vooral in het afval van een dergelijke centrale.

Dit afval is radio-actief en aangezien het verwerken ervan niet goed mogelijk is, wordt het in het geval van de eerste kerncentrale opgeslagen. Dat opslaan kan niet echt op veilige wijze geschieden en daarom werd en wordt eraan gedacht om dit opslaan ondergronds te doen. Met name zoutkoepels, die leeg zijn zouden daarvoor goed in aanmerking kunnen komen.

Daar doet zich ons probleem voor, want dergelijke koe-pels zijn er volop in onze gemeente en de directe omge-ving ervan. Hoewel ongetwijfeld het standpunt zal wor-den ingenomen, dat deze vorm van opslag veilig is, moeten wij ervan uit gaan, dat het gevaarlijk blijft en dat het daarom ongewenst is om hier positief op te reageren.
Het heeft namelijk in elk geval een negatief effect op het leefmilieu en dat is een erg slechte zaak.

Er is ook nog steeds een andere dreiging voor het leefmi-lieu rond de gemeente Veendam en dat is de kans, dat er langs de N33 toch windmolens gaan komen. Natuurlijk hebben de gemeenteraden van Menterwolde en Veen-dam zich er tegen uitgesproken, maar er gaan toch stemmen op, om deze plannen toch maar door te zetten op voorwaarde dat dan ook het outlet center in de gouden driehoek er gaat komen of dat de inwoners, van de aan-liggende bebouwing korting op hun energie gaan krijgen.

Indertijd waren er met betrekking tot de gelukkig niet doorgegane ondergrondse opslag van CO2 ook al gelui-den uit bepaalde kringen die stelden, dat die opslag wel-licht wel doorgang zou kunnen vinden als de regering dan in ruil een fors bedrag beschikbaar zou stellen voor de economische ontwikkeling van onze provincie.

Dit soort ideeën wijzen erop dat de koopmansmentaliteit, die er volgens velen niet meer in ons land zou zijn, toch nog - misschien slapend - aanwezig is.

Het zou wel een bijzonder slechte zaak zijn, als die men-taliteit zou gaan overwinnen. Er zou dan sprake zijn van een overwinning, maar dan één op heel korte termijn, want als je nuchter over deze kwestie nadenkt kun je toch niet tot een andere conclusie komen, dan dat wij hier dan bij een soort vuilstortplaats wonen en dat is zeker een rem op een vooruitgang in de economie en op het blijven behouden van een goed leefklimaat.

Heel wat gunstiger is het bericht dat er plannen zijn om een lokaal duurzaam energiebedrijf op te richten. Uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen zou zijn gebleken, dat er onder de inwoners van onze gemeente veel belangstelling zou bestaan om lid te worden van een soort energiecoöperatie, die zich richt op de inkoop en opwekking van groene stroom.
Dit initiatief moet nog veel verder worden uitgewerkt, maar kan er in elk geval toe leiden, dat Parkstad Veendam bekend gaat worden als een plaats die milieuvriendelijk is en dat zouden wij met zijn allen erg goed kunnen gebruiken, in elk geval veel beter dan dat wij de afvalput van Nederland zouden worden!