Jan van der Laan bij Radio Parkstad
Columnist Jan van der Laan laat wekelijks op Parkstadveendam.nl, zijn licht schijnen over het wel en wee van Parkstad Veendam. Tevens kunt u zijn column iedere zaterdag beluisteren bij radio parkstad om 12:02 uur.
De komende week is een heel bijzondere week voor onze ge-meente. De reden dat die week bijzonder is zit hem niet in het feit, dat er een gemeenteraadsvergadering is, die volgende de voorlopige planning al om ongeveer negen uur is afgelopen, want hoewel dat wijst op een korte vergadering en dat niet uniek.
De reden is ook niet, dat er verkiezingen voor de provinciale staten plaatsvinden. Dat is natuurlijk wel een bijzondere gebeurtenis, maar het komt eens in de vier jaar voor.
Nee, het bijzondere zit hem in het feit, dat het 200 jaar geleden is, dat de burgerlijke stand in onze gemeente werd ingevoerd. Op 1 maart 1811 werd er Franse wetten in Nederland van kracht en volgens die wetten moest de burgerlijke stand worden ingevoerd.
Dit betekende dat de belangrijkste gebeurtenissen voor een mens namelijk geboorte, huwelijk en overlijden door de gemeente in aktes moesten worden vastgelegd en het bijzondere is het feit, dat de Veendam toen de eerste gemeente in Nederland was, waar dit gebeurde.
Juist in een periode, dat er weinig spannende zaken in de ge-meente aan de orde zijn, is het natuurlijk een goede zaak, dat er aan dit historisch feit aandacht wordt besteed.
Toch zijn er natuurlijk wel meer zaken, die om aandacht schreeuwen. Zo zullen veel inwoners van onze gemeente met bijzonder veel belangstelling de berichten van de politie volgen, die betrekking hebben op het onderzoek naar de dader of daders van de branden, waarmee wij zijn geconfronteerd.
Zeker gevoegd bij de vele branden van het vorig jaar zal het veiligheidsgevoel bij velen een flinke knauw hebben gekregen en de berichten die erop wijzen, dat er bij de oplossing flinke vooruitgang lijkt te worden gemaakt, zal door velen als een goede bijdrage naar een beter klimaat worden gezien.
Ook de kwestie van de openstelling van supermarkten op zondag vraagt op dit moment weer de aandacht. De gemeenteraad ging er bij de vorige discussie op dit punt van uit, dat er een goede kans in zat, dat de winkelsluitingswet over deze zaak duidelijk meer ruimte aan gemeenten zou geven, maar dat is niet het geval.
In de landelijke politiek is door de regeringspartijen afgespro-ken, dat er geen verruiming op dit punt komt, zodat wij blijven zitten met de bestaande wetgeving.
Deze wet zegt, dat er in een gemeente ter grootte van Veendam maar één vergunning kan worden afgegeven voor openstelling op een deel van de zondag en dat geeft uiteraard problemen als er meer bederijven zijn, die een dergelijke vergunning zouden willen hebben.
Voor velen, die in het centrum van onze gemeente willen zijn bestaat nog steeds het probleem van het parkeren. Weliswaar is parkeren gratis, maar menig automobilist, die van deze gratis mogelijkheid gebruik wil maken, komt tot de ontdekking, dat het vaak bijzonder moeilijk is om een parkeerplaatsje te bemachtigen.
Dit wijst er uiteraard op, dat de parkeerruimte ook in het centrum van Veendam beperkt is, maar het probleem wordt vergroot door het feit, dat er veel auto's zijn, die gedurende een groot deel van de dag niet van hun plaats komen, de zogenaamde langparkeerders. Wij kunnen er uiteraard van uit gaan, dat dit veelal auto's zijn van mensen, die in of dichtbij het centrum werken.
Het lijkt haast onontkoombaar, dat op het einde van de proefperiode de conclusie moet worden getrokken, dat er toch maatregelen noodzakelijk zijn om met name aan dit verschijnsel extra aandacht te besteden. Het zal de gemeente weliswaar niet in dank worden afgenomen, maar het lijkt mij toch onmogelijk om hier geen bepaalde maatregelen te nemen.
Aan het einde van deze column wil ik u luisteraars - wellicht ten overvloede - oproepen om gebruik te maken van uw democratisch recht om uw stem uit te brengen op een partij, waarvan u vindt, dat zij op een goede wijze de provincie Groningen kunnen en zullen gaan besturen.