Nieuws

Wedeka Veendam naar Den Haag om te demonstreren




Links Coordinator Pieter Tienkamp.

Door Jacob Kuipers en Lenze Tempel

WSW in zwaar weer. Donner:  "Het geld is op"

WEDEKA WSW - Onder het motto ‘ Samen sterk voor publiek werk ' demonstreerden brandweermannen, politiemannen, onderwijzers, beleidsambtenaren, militairen, welzijnswerkers, jeugdzorgmedewerkers, wsw-ers, uwv-ers en andere ambtenaren/werknemers in de publieke sector op het Malieveld in Den Haagtegen de plannen van het kabinet om te bezuinigen op de publieke sector.

Afgelopen donderdagmorgen vertrokken zes bussen van werkvoorzieningsschap Wedeka uit Veendam naar Den Haag om te demonstreren tegen de bezuinigingen van het kabinet, die op stapel staan. De kleurrijke meute verzamelde zich bij de afdeling Groen & Infra aan de Spoorweg in Veendam.

Om half negen zouden de bussen vertrekken, maar het werd kwart over negen. En dat had alles te maken met een bus die uit Friesland moest komen. Chauffeuse Annie heeft drie kwartier in de file gestaan voor de stad Groningen, voor ze de kleumende actievoerders/sters zag staan. Politiek Veendam liet verstek gaan en dat viel niet in goede aarde bij Wedeka.

Buscoördinator Pieter Tienkamp liep dan ook zenuwachtig heen en weer in afwachting op een goede afloop. Maar ondanks de grote inspanningen van de buscoördinator moesten de bussen enigszins verlaat de heenreis aanvaarden naar Den Haag. Maar dankzij de tomeloze inzet van de passagiers Jacob Meijer en Jan Kalk kon men vertrekken.

Onderweg werd nog even gestopt, ter hoogte van Nunspeet. Daar kwamen alle bussen bij elkaar en men kon ook nog even naar het toilet. Onderweg werd er door het personeel nog kaas en worst uitgedeeld. Wat dan ook zeer op prijs werd gesteld. Uw reporter zat naast Annie, wegens zijn lange benen. Het was een drukte van belang in de residentiestad, maar onze rode bus kon een veilig plekje veroveren.

Op het grote grasveld werden we uitgelaten en we kregen ook nog een lunchpakket van de bond aangeboden. En natuurlijkmet een reclameboodschap om lid te worden van de bond. Het kabinet wil dus ongeveer 6 miljard bezuinigen (dat komt neer op honderdduizend banen en er werken 2 miljoen mensen in de publieke sector). Met andere woorden, het zijn geen bezuinigingen maar aanslagen.

Aanslagen werken niet maar jullie wel. Dit kabinet doet alsof jullie een niet te bestrijden plaag zijn. Dit kabinet wil met 130 kilometer per uur deze sector afbreken. Het waren enkele krachtige termen uit de monden van diverse sprekers, die op het platvorm stonden. De partijleiders die aanwezig waren zijn: Emiel Roemer van de Socialistische partij (SP), Job Cohen van de Partij van de Arbeid (PVDA) en Ineke van Gent van GroenLinks

Ook zij lieten zich verbaal niet onbetuigd. Roemer: "We voelen ons genaaid door dit kabinet. Dit kabinet wil de publieke sector de nek omdraaien. Wat van ons allemaal is, daar blijven ze met de handen vanaf. Dit voorstel komt niet door de eerste kamer". Ook van Van Gent liet zich niet onbetuigd: "Stuur het kabinet op 2 maart gewoon naar huis. WSW (wet sociale werkvoorziening), Jeugdzaken, passend onderwijs en handen af van de publieke sector."

Intussen bleef de vraag waarom minister Donner nog niet aanwezig was voor uitleg. Maar na enige tijd stond de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op het podium. Een flink fluitsignaal was zijn deel. Maar het deed de minister niks. Hij keek stoïcijns naar de demonstrerende menigte. En een paar zinnen legde hij uit waarom het kabinet bezuinigen moet. "25 jaar was ik ambtenaar en nog geen 9 jaar minister. Ik zou U dolgraag salarisverhoging geven. Maar het geld was op", en weg was hij. Naar de kamer. Maar de algemene opinie van de woordvoerders was: "Kabinet, praat met vakmensen en kom dan met voorstellen."

En dat was het slot van deze zonnige dag maar de uitslag was niet zo mooi voor de demonstranten. Maar er is nog hoop. Op 2 maart worden de provinciale verkiezingen gehouden. Als je partijleider Job Cohen van de PVDA mag geloven komt dit voorstel niet door de Eerste Kamer. En daar houden de demonstranten zich maar aan vast. Daarna ging de menigte weer naar de bussen, die in lange rijen klaar stonden, om in te stappen.

Onze bus was duidelijk te zien. Het had de kleur rood. En dat is nou net een partij waar wij het van moeten hebben. Aan het eind van een meer dan geslaagde manifestatie kwam uw razende reporter nog tot een voor hem veel voldoening gevende ontdekking. Er was nog een lunchpakket over. (inmiddels half vier). En ik nam hem natuurlijk met beide handen aan.


Passagiers Jan Kalk en Jacob Meijer.


Voor meer foto's, zie ons fotoalbum.