Overslaan en naar de inhoud gaan

Bijzondere raadsvergadering in Veendam met Nieuwe Nederlanders

Door op vrijdag, 18 februari, 2011 - 21:36

Wegwijs op het Gemeentehuis.

RAADSVERGADERING - Donderdagmiddag vond er een bijzondere raadsvergadering plaatst in het kader van het project Wegwijs op het Gemeentehuis. Georganiseerd door het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), in samenwerking met de afdeling Samenleving en de griffie van de gemeente Veendam. 

Aan dit project deden 35 nieuwe Nederlanders mee. Zij zijn afkomstig uit alle delen van de wereld en houden zich één dag bezig met de lokale politiek. Zij bedenken concrete plannen over het thema "contact en ontmoeting". De gemeente heeft hiervoor een bedrag van € 2.500, - vrijgemaakt. Het doel van het project Wegwijs op het Gemeentehuis is de mensen meer te betrekken bij politieke besluitvorming door zelf met politiek aan de slag te gaan.

Tijdens de bijzondere raadsvergadering hebben de nieuwe Nederlanders de gemeenteraad geadviseerd over hun project en besteding van het bedrag. De vergadering werd voorgezeten door wethouder Klaas Steenhuis. Het project dat met een meerderheid van stemmen is aangenomen wordt door de gemeente uitgevoerd.

Gestemd werd er voor het creëren van een ontmoetingsplek voor zowel allochtone als autochtone Veendammers. De projectgroep wil dit zelf gaan opzetten en samen met geïnteresseerden de invulling en inhoud bepalen. Inmiddels heeft het Noorderpoortcollege hen een ruimte aangeboden, waar deze ontmoetingen plaats kunnen vinden. De frequentie hangt af van wat de deelnemers graag willen, dit kan variëren van één keer per twee weken, tot één keer per drie maanden.

Het was een zeer levendige en boeiende discussie tijdens het debatteren. Het werd met veel enthousiasme gevoerd. Ook viel het op hoe goed de nieuwe Nederlanders over het algemeen het Nederlands beheersen. 

De nieuwe Nederlanders waren in groepen opgedeeld om zo elk hun eigen project te promoten. De groepen stelden vragen aan een andere groep en wisselden zo van gedachten en meningen. 

Hieronder een kleine bloemlezing uit de discussie van de bijzondere raadsvergadering; 

Een woordvoerster van groep 2 vind de samenleving van culturen heel belangrijk. In het plan wordt een club gevormd met mensen van verschillende herkomst, waar iedere allochtoon welkom is.  

Een groep wil op bezoek gaan naar een plek waar veel kinderen zijn om over verschillende landen en mensen te vertellen. In het plan wordt ook het bezoeken van seniorenhuizen hierbij betrokken om over de cultuur te kunnen vertellen. Omdat alle allochtonen welkom zijn in de groep werd gesteld dat ook 'wij' elkaar moeten leren kennen. Zodat ook over elkaars cultuur kan worden verteld.

Een vraag was, ‘kunt u voldoende Nederlands spreken bij het aandacht vragen van de ouderen en jongeren?’ Het antwoord was, ‘wij kunnen onze taal verbeteren’.

De projectgroep wil aan kinderen uitleg geven over de verschillende landen van herkomst en culturen. De debatster was het niet eens met de stelling dat kinderen veel vergeten. Omdat kinderen van elkaars cultuur kunnen leren. Tegen het antwoord dat kinderen al op school goed leren over culturen en daar al goede informatie krijgen, wierp ze tegen dat alleen over de grootte van het land wordt geleerd en over het aantal inwoners. Maar niet echt over de cultuur. 

Een deelneemster vertelde in het bejaardentehuis te werken, en alleen Nederlands te spreken en te kunnen verstaan terwijl veel ouderen onder elkaar Gronings spreken. Ook in de winkels. Maar het werd door iemand anders niet zo’n probleem gevonden. Een Fries praat Fries en een Groninger Gronings, maar iedereen kan ook Nederlands. ‘Wij spreken Nederlands en iedereen verstaat ons’. 

Er werd ook opgemerkt dat veel ouderen het Gronings nog spreken en de kinderen bijna niet meer. 

In de zaal was een deelnemer van mening dat de beste manier om Nederlands te leren het lezen van de krant is. De Veendammer werd hierbij genoemd en De Koerier. Projectgroep 3 wil een krant gaan maken.  

Een vragensteller wilde weten wat er mee kan worden bereikt en welke info erin komt. Dat kunnen interviews zijn van iedereen, van alle leeftijden. Activiteiten worden erin uitgelegd en over allerlei maatschappelijke zaken.

Er werd vanuit een andere groep gekscherend gezegd: politici zijn bang voor de krant. Een prijsvraag voor de naam van de krant hadden ze ook willen doen.



Voor meer foto's, zie ons fotoalbum.