Overslaan en naar de inhoud gaan

Bibliotheek Nieuws

Door op zondag, 30 januari, 2011 - 11:00

Bibliotheek Noordbroek winnaar Runnerprijs 2010
De Runnerprijs wordt elk jaar uitgereikt aan één van de teams van de zeven bibliotheken in de gemeenten Menterwolde, Pekela en Veendam. De vestiging die het beste uitleen-jaarindexcijfer heeft behaald, ontvangt de prijs die bestaat uit een geldbedrag van 300 euro, vrij te besteden in de vestiging. In 2010 heeft Noordbroek het beste resultaat behaald. Veendam was opnieuw een goede tweede. De cijfers van alle bibliotheken zijn:

Noordbroek
Veendam
Meeden
Zuidbroek
Nieuwe Pekela
Muntendam
Oude Pekela

Totaal
 
114.3
110
103.8
100
99.6
98.7
97

105.8
 

Uit het totaal kunnen we opmaken dat de uitleningen in 2010 van de bibliotheken in de gemeenten Menterwolde, Pekela en Veendam ten opzichte van 2009 opnieuw gestegen zijn. En dat is een goede zaak! De naam van de prijs wordt ontleend aan het klantgericht gedrag. Een runner is een klantenlokker, die de klant centraal stelt, zoals ook in onze bibliotheken. Ook in het Gronings komt de term runnen voor. Ook hier staat de klant centraal, want ‘wie runn'n veur joe' zegt genoeg!


Kinderen stemmen op hun topboek
Van dinsdag 1 februari t/m vrijdag 13 mei 2011 stemmen kinderen van 6 tot en met 12 jaar op hun favoriete boeken. Op woensdag 22 juni wordt de landelijke Prijs van De Nederlandse Kinderjury 2011 uitgereikt. De bibliotheken van Menterwolde, Pekela en Veendam werken hier ook aan mee, maar hebben daarnaast ook nog een eigen prijsuitreiking. Dus kom naar de bieb, lees je favoriete boeken, lever je juryrapporten in en wie weet ben jij de winnaar van jouw bibliotheek!

Over de campagne
De Nederlandse Kinderjury heeft tot doel zo veel mogelijk kinderen kennis te laten nemen van nieuwe kinderboeken en hen aan te zetten tot meer én kritisch lezen. Als middel daartoe kunnen kinderen stemmen op hun favoriete boeken. De jury bestaat uit alle kinderen die hun stem uitbrengen en uit twee leeftijdscategorieën: van 6 t/m 9 jaar en van 10 t/m 12 jaar. Zij mogen stemmen op maximaal drie boeken die in het voorgaande jaar voor het eerst zijn verschenen. De Nederlandse Kinderjury ging van start in 1988. ABN AMRO is hoofdsponsor sinds 2006.

De Senaat
Sinds 2006 is een nieuw element toegevoegd aan de Nederlandse Kinderjury: de Senaat. In de Senaat nemen twaalf kinderen zitting, uit elke provincie één. De twaalf Senaatsleden geven een gezicht aan de hele Kinderjury, schrijven het juryrapport en leggen uit wat zij van de boeken vinden. Ze moeten daarvoor - na de stemperiode - de boeken lezen waarop door kinderen tijdens de stemperiode het meest is gestemd. Elk kind dat tijdens de stemperiode op zijn of haar favoriete boek stemt, kan solliciteren op een plek in de Senaat. De Senaat wordt geïnstalleerd door de voorzitter van de Raad van Bestuur van ABN AMRO.


Pervinzioale Schriefwedstried
Voor de vijfde achtereenvolgende keer organiseren de Groningse bibliotheken in samenwerking met de Stichting Grunneger Toal en het Huis van de Groninger Cultuur een provinciale schrijfwedstrijd. Iedereen vanaf acht jaar kan meedoen aan deze wedstrijd in de Groningse taal. Gedichten, verhalen, toneelstukken en liedjes, alles mag, zolang het maar in de streektaal is.
De eerste maanden van 2011 is er in de bibliotheken van alles te doen rondom de Groninger taal. Er worden bijvoorbeeld workshops gegeven waarin je de grondbeginselen van het Gronings onder de knie kunt krijgen.

De winnaars van de lokale voorrondes gaan door naar de provinciale finale. De feestelijke prijsuitreiking vindt plaats in juni 2011 op het Provinciehuis in Groningen. Van de winnende inzendingen wordt een boekje gemaakt.

Uw bijdrage kan tot 1 maart 2011 worden ingestuurd naar schriefwedstried@mijneigenbibliotheek.nl.

Het verhaal of gedicht kunt u als worddocument in een bijlage meesturen. Vermeld in de e-mail en in de bijlage naam, adres, postcode en woonplaats, telefoonnummer en leeftijd.

Voor de gemeenten Vlagtwedde, Oldambt en Bellingwedde een ander e-mailadres en een andere inzenddatum. Meer informatie staat op www.mijneigenbibliotheek.nl. Daar vindt u ook het wedstriedreglement met informatie over welke categorieën er zijn, hoe lang een verhaal mag zijn en hoe vaak u kunt meedoen.

De Groningse bibliotheken vinden het belangrijk om de taal, cultuur en het erfgoed van Stad en Ommeland te bewaren, beschikbaar te stellen en onder de aandacht te brengen van alle inwoners van stad en provincie Groningen. In het linkermenu vind je meer informatie.

Dat betekent dat in elke bibliotheek een collectie Groningana is te vinden met boeken en andere materialen van en over de streek. Ook is in elke bibliotheek actuele informatie in de vorm van lokale en regionale kranten en tijdschriften te vinden.

Daarnaast werken de Groningse bibliotheken samen met andere organisaties op het gebied van de Groningse taal, cultuur en geschiedenis. Samen organiseren we evenementen zoals de Dag van de Grunneger Toal, de Dag van de Groninger Geschiedenis en bovengenoemde Grunneger Schriefwedstried. In het Verhaal van Groningen werken veel organisaties samen aan het presenteren van het culturele erfgoed in de vorm van verhalen. Verhalen over monumenten, voorwerpen en gebeurtenissen uit de rijke historie van onze regio.