Door Paul Burema
WINDMOLENS - Onlangs hebben wij van parkstadveendam.nl een artikel geplaatst over de situatie omtrent windmolens langs de N33. Hierbij hebben wij u (de lezers) gevraagd om uw mening te geven. Een interressante discussie is hierop het gevolg geweest, maar door hardware problemen is het forum tijdelijk onbereikbaar geweest. Ondertussen draait het forum weer zoals vanouds en wederom willen wij om uw mening vragen. Sinds het vorige artikel is er ook weer wat nieuwe informatie boven water gekomen. Informatie dat misschien wel een hele nieuwe wending kan geven aan de situatie, zoals we deze tot nu toe hebben gekend.
Alternatieve locaties.
Er is een zoektocht geweest naar alternatieve locaties, waar de windmolens geplaatst zouden kunnen worden. Via de zoektocht en Multicriteria Analyse Alternatieve Windmolens Oost-Groningen zijn er vijf geschikte locaties geselecteerd:
- Langs het kanaal ten oosten van Zuidbroek en ten westen van Scheemda en het gebied ten noorden van Meeden (30 windturbines)
- Langs het kanaal ten hoogte van Numero Dertien/Wildervanksterdallen (20 windturbines)
- Tussen Nieuwe Pekela, Alteveer en Stadskanaal (30 windturbines)
- Tussen Nieuwolda en Midwolda langs de weg N362 (30 windturbines)
- Langs de A7 tussen Klein Ulsda en Bad Nieweschans (30 windturbines)
In totaal zijn dit dus 140 windmolens die gezamelijk een opbrengst van 560 megawat moeten verwezelijken.
In de afbeelding hieronder zijn deze locaties aangeduid met groene balkjes.
Momenteel is er veel tegenstand om de windmolens langs de N33 te plaatsen. Deze tegenstand komt vooral vanuit de regio's die direct grenzen aan de beoogde bouwlocatie. Volgens bovenstaand onderzoek zal dit geen, of in ieder geval in mindere mate, overlast veroorzaken op deze alternatieve locaties. De informatie die uit dit onderzoek is voortgekomen, is ook gepresenteerd aan de provincie Groningen. Het ziet er echter naar uit dat zij toch liever langs de N33 willen bouwen.
Geluidswaarneming
In 2008 zijn er onderzoeksresultaten bekend gemaakt waarbij er is gekeken naar de perceptie van windmolens. Hoe ervaren mensen het geluid en de uitzicht van windmolens. Dit onderzoek is gedaan onder mensen die binnen een afstand van 2,5 km wonen van een windmolenpark. Het onderzoek draagt de naam; "Project WINDFARMperceprion - Visual and acoustic impact of wind turbine farms on residents."
Een aantal resultaten:
Een gesprek heeft gemiddeld een volume van ongeveer 60 db. Windmolens kunnen een volume van 24 db tot 54 db (afhankelijk van de afstand) genereren. Maar uit onderzoek blijkt dat de volume van het geluid niet zo zeer het probleem is, maar juist het type geluid. Het is zelfs zo dat men het geluid van windmolens tot wel vijf keer zo hinderlijk ervaren als lawaai door bijvoorbeeld verkeer. Tijdens het onderzoek is ook gebleken dat de persoonlijke gevoelens richting windmolens een grote rol spelen bij het wel of niet ervaren van overlast. Mensen die een persoonlijke baat hebben bij de windmolens, hebben minder last van het lawaai dan tegenstanders. Naast persoonlijke gevoelens worden ook zaken zoals gezondheid en leeftijd aangekaart als meetellende factoren. Zichtbaarheid van de windmolens hebben ook effect. Als de molens zichtbaar zijn, lijken er meer mensen hinder van te ondervinden, dan wanneer ze uit het zicht onttrokken zijn.
Op de bovenste en onderstaande afbeelding kunt u zien tot hoever het geluid wordt gedragen.
Reactie Plaatsen Of Bekijken....