BODEMDALING - In de jaren zeventig is men begonnen met het delven van magnesiumzout in de omgeving Veendam/Menterwolde. Dat ging toen nog in beperkte mate, maar in de jaren daaropvolgend is de mate van zoutdelving steeds met kleine beetjes toegenomen.
In 1993 is er een nieuwe methode geïntroduceerd om de zoutdelving te versnellen. Deze methode staat bekend als de ‘squeeze-methode.' Door deze manier van zoutwinning ontstaan er grote holtes onder het landschap. Dit zorgt voor een hoge mate van bezorgdheid bij de bewoners in de regio.
Er wordt namelijk al jaren lang geklaagd over schade in de vorm van scheuren in de muren aan de woningen en dit wordt voornamelijk verweten aan de bodemdaling. In 2001 is er een verzoek geweest om deze bodemdalingen goed te onderzoeken, maar hier is destijds weinig mee gedaan.
Nu, 10 jaar later, op dinsdag 25 januari, is er dan eindelijk een bijeenkomst geweest in café De Leeuw in Borgercompagnie om een onderzoeksplan te presenteren aan de Vereniging Dorpsbelangen Borgercompagnie.
De heer P. van Bergen was als eerste aan woord en heeft uitleg gegeven over het plan van aanpak. Het plan belooft een zeer uitgebreid onderzoek, waarin er een aantal vragen beantwoord moeten worden.
Waardoor wordt gebouwschade veroorzaakt? Voor het ontstaan van gebouwschade worden maar liefst 36 oorzaken gegeven. Deze worden weer in 3 hoofdoorzaken verdeelt.
- Belastingen (verbouwingen, trilling door o.a. weg verkeer, storm enz.)
- Vervormingen (corrosie van metalen onderdelen enz.)
- Ongelijkmatige zettingen in de ondergrond (wijzigingen grondwaterstand, ontgraving, aardbevingen enz.)
Tijdens de bijeenkomst werd er uitgebreid gesproken over de daling van het grondwaterpeil, als oorzaak van de bodemdaling. Om het grondwaterpeil te controleren zal het grondwatermeetnet uitgebreid worden en zal het grondwaterpeil gedurende 5 jaar nauwlettend in de gaten worden gehouden.
Wat is de omvang en de ontwikkeling van de gebouwschade?
Om de omvang en de ontwikkeling van gebouwschade te onderzoeken worden er momenteel zo'n 80 woningen in de regio om de twee jaar gemonitord, plus nog eens 40 woningen waar schade bekend is.
Dat de bodem in de omgeving daalt is een feit, maar of dit ook de oorzaak is van de ontstane schade moet nog duidelijk worden. Het is bekend dat er woningen zijn waarbij er een afwijking is geconstateerd van 2 millimeter over een lengte van 10 meter, maar dit is onvoldoende om schade te veroorzaken. Pas bij een scheefstelling van 2,5 centimeter zal er schade kunnen ontstaan.
Het onderzoek wordt verricht in opdracht van de provincie Groningen, de gemeenten Veendam en Menterwolde, het Waterschap Hunze en Aa's, Nedmag en het Staatstoezicht op de Mijnen en de eerste resultaten zullen over ongeveer een jaar getoond kunnen worden. De eindrapportage en de deelonderzoeken zullen uit worden gevoerd door een onafhankelijke partij.
Na de uitleg van de heer van Bergen werd het plan van aanpak overhandigd aan de Vereniging Dorpsbelangen Borgercompagnie. Aanvankelijk was de heer R. Slager gevraagd deze in ontvangst te nemen maar hij kon helaas niet aanwezig zijn. In de plaats van de heer Slager heeft burgemeester Ab Meijerman de tijd genomen om deze taak op zich te nemen. Burgemeester Meijerman was vereerd omdat dit naar zijn zeggen een onderwerp is wat hem nauw aan het hart ligt. De burgemeester heeft het plan vervolgens aan mevrouw A. Weijer van de Vereniging Dorpsbelangen Borgerscompagnie overhandigd.
Rob ter Voort heeft zich namens Vereniging Dorpsbelangen Borgerscompagnie vrij negatief uitgelaten over Nedmag en het late handelen van de gemeente. Ook gaf hij toe dat de bewoners te lang stil zijn gebleven. Maar gelukkig wordt er nu na ‘jaren lang hard knokken' eindelijk actie ondernomen.
Tot slot heeft de heer P. Schipper, directeur van Nedmag, aangekondigd blij te zijn met dit onderzoek. Nedmag wordt volgens de heer Schipper te makkelijk en onterecht aangewezen als de boosdoener. Het onderzoek zal voor eens en voor altijd duidelijkheid kunnen geven over de werkelijke oorzaken omtrent gebouwschade.
Het is dus duidelijk dat er nu serieus gekeken gaat worden naar de oorzaken van gebouwschade in de regio's Veendam, Borgercompagnie en Tripscompagnie.
Op 9 februari aanstaande zal er in het waterschapsgebouw in Veendam van 16.00 uur tot 20.00 uur een informatieavond georganiseerd worden waar bewoners met hun vragen naar toe kunnen.
Reactie Plaatsen Of Bekijken....