Nieuws

Veendammer Wind 22 januari 2011.




Jan van der Laan bij Radio Parkstad

Columnist Jan van der Laan laat wekelijks op Parkstadveendam.nl, zijn licht schijnen over het wel en wee van Parkstad Veendam. Tevens kunt u zijn column iedere zaterdag beluisteren bij radio parkstad om 12:02 uur.


De commissie VROM van de gemeenteraad heeft er niet voor kunnen zorgen, dat er sprake was van bruisende gemeentepolitiek.

De kwestie van het gebruik van het winkelpand in Sorgvliet 1 heeft er wel toe geleid, dat de geschiedenis rondom dit gebouw duidelijk is geworden en dat nu ook iedereen weet of kan weten, waarom er niet opnieuw een winkel in gevestigd kan worden.

Onduidelijk is wat de eigenaar van het pand nu gaat doen met bijvoorbeeld de wetenschap rondom het bestemmingsplan en met het feit, dat er in elk geval een liefhebber is om zich in het pand te vestigen met een activiteit die wel is toegestaan.

De vraag wanneer wij nieuwe vuilnisbakken krijgen is in deze vergadering wel aan de orde geweest, maar een antwoord op die vraag is er nog niet gegeven.

Aan de behandeling van een paar andere zaken, die op het gebied van VROM liggen en die bijzonder ingrijpend kunnen zijn is niets gedaan. Dat kon ook niet omdat deze zaken niet op de agenda staan en bovendien voorlopig op een geheel ander niveau aan de orde zijn. Ik doel hierbij op de ondergrondse opslag van kooldioxyde (CO2) en op de plaatsing van windmolens.

Ten aanzien van de CO2 opslag zijn er een tweetal ontwikkelingen, die voor ons gebied gunstig zijn. De VVD-fractie in de tweede kamer gaat niet akkoord met de ondergrondse opslag van CO 2. Het daarvoor gebruikte argument is, dat zij het niet verantwoord vinden om in tijden van grote bezuinigingen veel geld te investeren in de opslag, is overigens niet zo erg sterk

De woorden die daarbij werden gebruikt zijn overigens wel redelijk principieel. Ze luiden: "wij moeten geen geld weggooien alleen om de troep onder het tapijt te vegen".

De andere ontwikkeling is, dat is vastgesteld, dat bij de CO 2 opslag in een ander deel van de wereld duidelijk een aantal problemen zijn opgetreden, die niet waren voorzien. Ongetwijfeld zullen die ontwikkelingen een rol gaan spelen als de discussie onverhoopt toch ook bij ons gaat spelen.

Met betrekking tot de bouw van windmolens is er weer wat meer duidelijkheid gekomen. De aanvrager RWE is het niet gelukt om een bouwvergunning van de provincie te krijgen voor het bouwen van een park bij Scheemda. Zij zijn nu naar het rijk gestapt omdat die gebieden kan aanwijzen zonder zich iets van de provincie aan te trekken.

Het rijk is in principe wel bereid om mee te werken als het om een groot project gaat. Duidelijk groter als RWE bij Scheemda zou willen bouwen. Volgens RWE is dat nogal simpel, want als er dan ook een vergunning zou worden afgegeven voor het gebied langs de N33, dan voldoet het RWE- plan aan de eisen van het rijk.

U ziet het; de toekomstige investeerders doen hun uiterste best om hun plannen toch te realiseren. Voor hun mag dat gunstig lijken, maar voor de inwoners van de gemeenten Veendam en Menterwolde betekent het de dreiging, dat de komst van over-last bepaald nog niet is voorbij is.

Overigens is er voor een deel van de inwoners van onze gemeente ook een goede ontwikkeling. Er is besloten dat een werkgroep voor het gebied Borgercompagnie en Tripscompagnie gaat bestuderen in hoeverre de winning van magnesium door Magnesia schade toebrengt aan woningen, grondwaterpeil en dergelijke in het winningsgebied.

Lange tijd bleek het niet mogelijk om naast de studie van het bedrijf zelf in gezamenlijke overleg op dit terrein iets te kun-nen doen. Maar nu is het zover, dat er binnenkort informatie wordt gegeven over de opzet.

Het is een goede zaak, dat het wonen in Parkstad Veendam ook nadrukkelijk wordt betrokken bij zaken, die van economisch belang zijn, maar waarvan duidelijk wordt vastgesteld, dat dit economisch belang niet de overhand mag voeren.