Overslaan en naar de inhoud gaan

Veendammer wind 8 januari 2011

Door op zaterdag, 8 januari, 2011 - 12:20


Jan van der Laan bij Radio Parkstad

Columnist Jan van der Laan laat wekelijks op Parkstadveendam.nl, zijn licht schijnen over het wel en wee van Parkstad Veendam. Tevens kunt u zijn column iedere zaterdag beluisteren bij radio parkstad om 12:02 uur.


Uiteraard wil ik deze column beginnen met u luisteraars een voorspoedig en gezond 2011 toe te wensen en ik spreek daarbij graag de hoop uit, dat de belangstelling voor gemeentelijke politieke zaken gaat toenemen.

Ik kan mij best voorstellen, dat veel inwoners van onze gemeente op dit mo-ment meer aandacht hebben voor andere zaken dan voor hetgeen in de gemeenteraad aan de orde komt De vroegtijdige en langdurige sneeuwval in combinatie met vorst betekent dat velen last hadden van gladde wegen, fietspaden en wandelpaden.

Dat betekent onder meer, dat er nogal wat kritiek is geuit over de wijze, waarop de gemeente de gladheid bestrijdt. Kritiek, die begrijpelijk is , maar die voor een belangrijk deel toch ten onrechte is.

Gladheid wordt bestreden door het strooien van zout en dat gebeurt in onze gemeente over het algemeen tijdig en niet zuinig. Er is echter een probleem en dat is, dat deze wijze van gladheidbestrijding alleen maar goed werkt, als er voldoende verkeer is om het zout in te rijden. Gebeurt dat niet of in onvoldoende mate dan werkt het niet.

Dit is de reden, dat in straten, waarin niet veel verkeer is, niet wordt gestrooid en dat op fietspaden voor zover dat mogelijk is wel sneeuw wordt weggeschoven, maar er toch nog een restant blijft liggen, waardoor de gladheid daar toch niet geheel weg is.

Ook op trottoirs is door deze omstandigheid de enige mogelijkheid om iets tegen gladheid te doen het sneeuwvrij maken. De vraag is dan natuurlijk wel, wie dat gaat doen, want het is duidelijk, dat de gemeente daarvoor veel te weinig personeel heeft.

Het zou een goede zaak zijn als de aanwonenden van het trottoir deze klus voor hun rekening zouden willen en kunnen nemen, maar helaas is de wil en de mogelijkheid daartoe niet altijd aanwezig.

Duidelijk mag zijn, dat met name mensen, die slecht ter been zijn het meest hebben te lijden van deze vroege aanval van de winter. Om die reden waag ik het erop u te vragen om zo mogelijk een handje te helpen om de nadelige gevolgen voor uw medemens zoveel mogelijk te beperken.

De discussie rond de plaatsing van windmolens is ook weer opgewaaid. Er zijn bij de centrale overheid door een aantal investeerders vergunningen aangevraagd om in de provincie Groningen grote windmolens te mogen bouwen en dat zou dan geschieden op de al jaren geleden door de provincie daarvoor aangewezen plekken dus ook aan de westzijde van de N33 in de gemeenten Veendam en Menterwolde.

Indertijd is al gebleken dat de twee betrokken gemeenteraden fel tegen een bouw op die plaats zijn omdat er een groot aantal nadelen aan verbonden zijn. Bovendien is toen al aangegeven, dat er een goed alternatief aanwezig is tussen Veendam en Pekela. Naar mijn mening zou de bouw een slechte zaak zijn zeker in combinatie met een andere bedreiging namelijk de ondergrondse opslag van CO2.

Over die kwestie is in de afgelopen gemeenteraadsvergadering vrij lang gediscussieerd over een motie die zich min of meer uitspreekt tegen de opslag van CO2 in de bodem in het noorden van ons land. Die lange discussie betekende niet, dat de gemeenteraad het oneens was met de strekking van die motie, maar wel, dat niet iedereen het nodig of verstandig vond om een zo sterke uitspraak te doen als in de motie stond.
Uiteindelijk heeft de gehele gemeenteraad ingestemd met de motie en daarmee een duidelijk signaal gegeven naar de centrale overheid, dat opslag van CO2 in de bodem voor het noorden niet acceptabel is.

Er waren tijdens die vergadering van de gemeenteraad in een groot aantal aanwezigen op de publieke tribune. Het waren landbouwers, die erg geïnteresseerd waren in de behandeling van het landschapsontwikkelingplan "Landschapspark De Randvenen".

Dit plan is ontwikkeld door een stuurgroep, waarin de gemeenten Aa en Hunze, Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde en Veendam samenwerken. Het omvat een gebied dat tussen deze gemeentes in ligt en dat landschappelijk en ruimtelijk uniek is in Europa.

De opzet van het plan is om te bezien welke nieuwe ontwikkelingen hierin zouden kunnen plaatsvinden zonder dat het karakter van het gebied wordt aangetast, waarbij met name gedacht moet worden in de richting van de recreatie. Zou dit tot uitvoering gaan komen, dan zal daar zeker rijkssubsidie voor worden aangevraagd en daarvoor is een plan als dit noodzakelijk.

Het is bekend dat de landbouw een bijzonder belangrijke rol heeft gespeeld en nog steeds speelt in de ontwikkeling van de veenkoloniën. De landbouwers hebben, zo bleek uit de woorden van de insprekers tijdens de gemeenteraadsvergadering, de angst, dat hun rol op de tweede plaats zou kunnen komen in de toekomst en dat willen zij uiteraard voorkomen.

In de discussie over deze zaak hebben alle gemeenteraadsfracties er bij het college van burgemeester en wethouders op aangedrongen om de landbouwers te betrekken bij toekomstige ontwikkelingen en dat is ook toegezegd, zodat de lobby van de kant van de landbouwers niet voor niets is geweest.

Naar mijn mening is hiermee toch bewezen, dat het een zinvolle zaak kan zijn om op een goed doordachte wijze druk uit te oefenen op de gemeentepolitiek, zeker als het gaat om een zaak gaat, die in het algemeen belang goed scoort.

Ook onder deze winterse omstandigheden is het goed wonen en leven in Parkstad Veendam maar er hoort dan toch ook bij een beetje hulp aan diegenen die het nodig hebben. Om daarop een beroep te doen lijkt mij ook in 2011 geen slechte zaak!