Door Jacob Kuipers.
Oefenmeester Bart Hartman: "Dit is een proces wat je niet in één jaar bereikt.
VV WILDERVANK - Het eerste elftal van de voetbalvereniging Wildervank heeft er een uitstekende eerste helft op zitten. Ze staan op de tweede plaats in de derde klasse C. Met vijf punten achterstand op koploper Ter Apel. En dat allemaal onder de nieuwbakken trainer Bart Hartman. Toch is de Veendammer oefenmeester niet helemaal happy over zijn ploeg. "Ja en nee. Over het voetballende gedeelte ben ik tevreden, maar qwa resultaat iets minder. Ik denk ook dat het scorendvermogen beter kan. En het heeft ook te maken met de bezetting in het veld. Verder heeft Wildervank te maken gehad met blessure´s en schorsingen en dat gaat allemaal ten koste van de kwaliteit", opent hij het interview. Maar deze laatste woorden hebben natuurlijk ook betrekking op de overige ploegen in deze sterke klasse.
Het bestuur van Wildervank heeft in het verleden een paar keer geroepen dat het eerste team een stabiele derdeklasser moet worden. De drie voorgaande oefenmeesters slaagden niet in hun missie. Dus aan trainer Hartman de zware taak om dat te bewerkstelligen. Maar de oefenmeester heeft al in een vroeg stadium het vertrouwen gekregen van het bestuur. "Ik heb net mijn contract verlengt voor één jaar en die tijd is mij gegund om er nog een jaar aan vast te knopen". Maar het is niet alleen de hoofdmacht die de aandacht trekt, ook de jeugdopleiding van de club speelt een belangrijke rol in het geheel. "Ik denk ook dat we daar in ontwikkeling zijn als club en we proberen de jeugd zo op te leiden, zodat we ze gemakkelijker in kunnen passen in zondag 1", aldus de 43-jarige Hartman.
Als Hartman naar zijn jonge groep kijkt, dan zit er bij iedereen nog een stukje ontwikkeling in. En de training is van een hoog niveau. "We proberen daaraan te werken, mits we kunnen trainen vanwege de sneeuw", zegt Hartman, die later beweert dat zijn ouders net zigeuners waren en 15 keer zijn verhuist. De roodhemden spelen in een 4-2-3-1 opstelling. Vier verdedigers in de zone, twee middenvelders in de zone, drie aanvallend ingestelde spelers en een spits of midvoor. "In mij beleving past dat wel bij de groep".
In de praktijk komt het er op neer dat er drie snelle spelers opereren achter de ervaren spits Kor Oldenburger. Deze jongens hebben alle ruimte voor een loopactie. Vooral flankflitser Ewoud Wolf is dan in zijn element. Door deze speelwijze wordt er ruimte gecreëerd in de vijandelijke vesting van de tegenstander. En de boomlange Oldenburger - die een bal goed kan vast houden en ook makkelijk een mannetje kan passeren - is dan de man om het af te maken.
Je past je strijdwijze niet aan. "Wij houden vast aan de formatie 4-2-4-1. Dat proberen we zo lang mogelijk vol te houden. De enigste reden dat we daar vanaf wijken is dat we blessures of schorsingen hebben. Dat heeft ook met snelle buitenspelers te maken, als we die niet hebben dan moeten we anders spelen. De meeste wedstrijden hebben we in dezelfde formatie gespeeld. En dan loopt prima", vindt Hartman, die ook als actief speler op hoog niveau heeft gevoetbald. En wel bij Achilles 1894 in Assen. En is twee keer
gepromoveerd met de Assenaren. Vanaf de C-junioren heeft hij bij Achilles gevoetbald.
Hartman is over zijn selectie zeer tevreden. "Ze zijn rustig aan de bal. Ik denk dat het bij deze jonge groep een meerwaarde is. Natuurlijk zijn er in de wedstrijden situaties die beter gekund hadden. Ik ga niet over individuen praten. Ik denk dat de hele groep beter kan". En dat telt zeker voor doelman Robert Smits. Gezien zijn leeftijd. De 17-jarige sluitpost keept als een routinier. En met prima reflexen is hij een obstakel voor de tegenstanders. Smits begon bij Wildervank en is daarna naar de jeugdopleiding van BV Veendam gegaan. En van Veendam naar FC Groningen. En van daaruit is de ballenvanger naar Hoogezand vertrokken. Eerst kwam hij in de B-junioren en daarna speelde hij in de A-junioren van de tweedeklasser. En vorig jaar
speelde hij ook al mee in de hoofdmacht van Hoogezand. Dus Wildervank heeft een doelman met geweldige toekomstperspectieven.
Het bestuur van Wildervank predikte in de afgelopen jaren dat ze een stabiele derdeklasser wilden worden. En dat was dan ook de oorzaak dat er een harde hand voor de groep moest komen. Daarom werd Douwe Maat van Noordster gecontracteerd. Maat kon ook geen ´potten breken´ en vertrok dus met ´de staart tussen de benen´. Daarna werd oefenmeester Pieter Tempel gecontracteerd. Hij deed het aardig en lag goed in de groep. Hij hield het twee jaar vol maar Wildervank kwam in die jaren niet boven de middenmoot
uit. En ook hij kreeg ontslag.
Een harde- of een zachte hand. Wildervank slaagde er maar niet in om bij de top-drie van de derde klas te komen. Dan maar weer terug naar een trainer die de groep aan kon. En het werd Stadjer Peter Slijver. Hij was dus de man die Wildervank in hogere sferen kon brengen. Maar na één seizoen ging Wildervank niet meer met hem verder. En voor oefenmeester Bart Hartman rust nu de zware taak om de doelstellingen van de club - een stabiele derde klasser - te worden, te bewerkstelligen.
"Wat mijn voorgangers gedaan hebben is niet mijn zaak. Ik weet alleen dat ik van het goede voetbal uit ga en dat is opbouwend voetbal. Het bestuur vroeg wat mijn ambities zijn. En toen vroeg ik, wat zijn jullie ambities? De ambitie van het bestuur was om naar de tweede klas te gaan en er dan een
stabiele tweedeklasser worden. Dus de ambities liggen hoger dan een jaar daarvoor. Dit is een proces wat je niet in 1 jaar bereikt. Daar is ongeveer 2 of 3 jaar voor nodig. Ik heb net mijn contract verlengt voor 1 jaar en die tijd is mij gegund om er nog een tweede jaar aan vast te knopen. Omdat verder tot ontwikkeling te brengen".
Maar mocht het eventuele tweedeklasserschap niet lukken en Wildervank eindigt onder het bewind van Hartman continu in de top van de derde klas, dan hoeft de trainer ook niet te vrezen voor zijn positie. "Ik begrijp wel, dat je dat zegt. Ik kijk in eerste instantie wat er op het veld gebeurt. En dan kijken we ook naar de jeugd. Ik denk dat we daar ook in ontwikkeling zijn als club. We proberen de jeugd zo op te leiden, zodat we ze gemakkelijker in kunnen passen in zondag 1", legt Hartman zijn werkwijze uit.
"Verder denk ik dat we voor volgend jaar de selectiegroep beter en breder moet. Dan mag je de lat ook weer wat hoger leggen. Dat is een proces. Dat is nog steeds in mijn beleving goed. We zakken nu niet door een ondergrens heen. Maar de resultaten die blijven een beetje achterwege. En dat heeft te maken met het feit van, wanneer scoor je de eerste goal. Wanneer krijg je de flow wel en wanneer krijg je hem niet in de wedstrijd", doceert Hartman. De trainer van Wildervank speelde zelf 2 jaar in Annen en is bij Veendam 1894 gestopt op 26 jarige leeftijd. Daarna heb ik te veel blessures gehad en ben gestopt met voetballen. Ik moest ook denken aan mijn maatschappelijke carrière".
Vorig jaar heeft Wildervank A1 zich gehandhaafd en toen is er een klasse bij gekomen en deze youngsters zitten nu in de vierde divisie. Als ik soms naar hun wedstrijden kijk, dan zie ik veel te vaak de lange bal. "Ik heb bijna alle thuiswedstrijden van A1 gezien. Ik kan helaas beamen dat ze beter voetbal spelen van wat je schetst. Er zit genoeg opbouw in. Bij vlagen zijn ze veel beter dan hun tegenstander. Ze hebben het probleem dat ze te weinig scoren. Waardoor ze elke keer op een achterstand komen. Zit genoeg voetbal
in. Het is heel goed voor de toekomst", countert Hartman.
Je doet geen warming-up met pionnetjes. Bijvoorbeeld één of twee keer raken. "Op de training doen we dat wel. Heel veel trainers doen dat voor een wedstrijd. Wij doen dat niet. Dat laat ik aan de spelers over. Ik vraag een aantal dingen. Loopvormen moeten ze doen. Ze moeten zorgen dat ze warm zijn. Stukje op en neer moeten lopen. En daarna gaan we met de bal bezig. Laatste linie met een middenvelder spelen samen en aanvallers met een middenvelder spelen ook samen. Dat doen we dan op een grote afstand. Passen en trappen. En we doen dan vanuit de beweging".
Ik heb Wildervank een paar keer gezien en heb moeten concluderen dat ze dit seizoen naar de tweede klas kunnen promoveren. Maar dan moeten ze wel gevrijwaard zijn van blessure´s en schorsingen, zoals de Bart Hartman eerder zie in het interview. De spelers hebben ze er voor.