TOEZICHT - De voorbereidingen voor de komende oud- en nieuwviering zijn in volle gang. Ook dit jaar willen we er weer zo goed mogelijk voor zorgen dat oud en nieuw een feest wordt voor iedereen. Om overlast en risico's zo goed mogelijk te voorkomen en beperken, zijn er een aantal maatregelen benoemd met betrekking tot de viering van oud en nieuw in de openbare ruimte. Hieronder een aantal zaken.
Vreugdevuren.
Hoewel het ontstaan van vreugdevuren in de oudejaarsnacht een traditie lijkt, is het in beginsel verboden vuur te stoken in de openlucht. Dit met uitzondering van vuurkorven, barbecues etc. In de APV staat dit verder omschreven. Omdat het op oudejaarsnacht lastig is om tegen alle vreugdevuren op te treden, worden veel vuren noodgedwongen gedoogd. Maar niet overal. Er zijn verschillende plaatsen in de gemeente waar het verbod strikt wordt gehandhaafd. Dit omdat ernstige schade zou ontstaan of een te groot risico aan kleeft. In ieder geval gaat het hier om de volgende verbodsplekken:
- Bareveld: kruising Bareveldstraat/ Kielsterachterweg/ K.J. de Vrieszestraat;
- Noord: bruggen Scholthuizen/ Benden Westerdiep en Scholthuizen/ Vredenrustlaan;
- Wildervank: locatie WOP Groen van Prinsterenstraat.
Naast deze plekken zijn er nog een aantal andere plaatsen waar verhoogd toezicht op plaats vindt.
Dit zijn in Noord o.a. hoek Topstraat/ Meezenbroekstraat; F. Spiekmanstraat (speelveld); hoek Schaperstraat/ Meezenbroekstraat, Galjootstraat en hoek Cohenstraat/ Odewaldlaan. Het toezicht wordt o.a. uitgeoefend door ingehuurde beveiligers. Zij staan in directe verbinding met politie, brandweer en gemeentewerken.
Ook zijn er een tweetal plaatsen waar het branden juist wordt gefaciliteerd door het plaatsen van een container. Dit jaar staan deze containers in Noord, nabij Gildenbuurt (langs de Buitenwoellaan) en aan de Somerlustweg (nabij Jono). In de containers mogen geen afvalstoffen worden verbrand, maar enkel schone materialen (schoon hout bv.).
Geweld tegen hulpverleners en politie.
De politie treedt streng op tegen mensen die het werk van ambulancepersoneel, brandweer, politie, gemeentewerken en beveiliging hinderen en belemmeren. Ook geweld tegen deze medewerkers wordt niet getolereerd. Het Openbaar Ministerie eist fors zwaardere straffen tegen verdachten van geweld en respectloos gedrag tegen hulpverleners, politie en andere werknemers in de publieke sferen, zoals medewerkers van het openbaar vervoer.
Getuige van vernieling, brandstichting of geweld?
Tijdens de jaarwisseling kunnen daders van bijvoorbeeld geweld, brandstichting of vernieling worden aangehouden, wanneer burgers direct 1-1-2 de politie bellen. Een goed signalement helpt om de daders te pakken. Een filmpje of foto kan erg handig zijn. Daarnaast heldert de politie veel zaken op, maar ontbreekt nogal eens een aangifte. Doe daarom altijd aangifte.
- Spoed: bel 1-1-2 als elke seconde telt.
- Geen spoed, wel politie: bel 0900-8844
- Mail (geen spoed): schrijf op wat u heeft gezien en gehoord en mail de politie met informatie (geen spoed) en uw contactgegevens via www.politie.nl. Op een later moment wordt dan contact met u opgenomen.
- Anoniem melden: Bel 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem).
- Twitter
Snelrecht: meteen een dagvaarding bij aanhouding
Daarnaast is snelrecht van toepassing. Dat betekent dat zoveel mogelijk aangehouden verdachten, die de cel weer mogen verlaten, meteen een dagvaarding van de officier van justitie mee naar huis krijgen. Op 21 januari 2011 zijn er twee speciale zittingen waarop alle snelrechtverdachten voor de rechter moeten verschijnen. Deze verdachten kunnen hogere strafeisen dan normaal tegemoet zien, zelfs tot 175%.
Vragen en opmerkingen
Als u nog vragen en opmerkingen heeft over de komende jaarwisseling of als u uw ervaringen na de jaarwisseling wilt delen, kunt u contact opnemen met de heer R. Haye, Adviseur Veiligheid gemeente Veendam, e-mail: rob.haye@veendam.nl.