FIETSVERLICHTING - Begin november heeft Regiopolitie Groningen in diverse plaatsen in de provincie metingen gedaan naar het gebruik van fietsverlichting. Bij de fietscontroles bleek dat in Groningen 46% van de gecontroleerde fietsers zonder verlichting fietsten. In andere grotere plaatsen lag dat aantal iets lager: Veendam: 41%, Hoogezand 41%, Winschoten 42%, maar ook daar wordt opvallend veel zonder verlichting gereden. Veel beter scoorden de fietsers in Delfzijl (23% zonder verlichting), Leek (17%), Uithuizen (16%) en Zuidhorn (15%). De politie roept mensen op om met de juiste verlichting op de fiets te stappen. Voor hun eigen veiligheid, maar ook die van een ander.
Controles
De metingen vonden plaats vlak na de start van de landelijke fietsverlichtingscampagne. Bij enkele controles die vorige week plaatsvonden kreeg de politie de indruk dat veel meer fietsers verlicht fietsen. De komende wintermaanden blijft de politie fietsers controleren. De politie roept fietsers op om voor hun eigen veiligheid en die van een ander met de juiste verlichting te fietsen. De politie waarschuwt regelmatig voor het feit dat fietsen zonder verlichting tijdens duistere en winterse weersomstandigheden gevaarlijk is. Dit terwijl een verlichtingsset al voor een paar euro te koop is. In februari 2011 vindt opnieuw een meting plaats om te kijken of het gedrag van de fietsers is veranderd.
‘Val op, fiets verlicht!'
Fietsers worden in de media en op bijvoorbeeld scholen in de provincie geattendeerd op het gebruik van fietsverlichting via de landelijke campagne ‘Val op, fiets verlicht!'. De campagne is dit jaar gericht op jongere fietsers. Regiopolitie Groningen ondersteunt de campagne door de controles ook te houden op school-thuisroutes waar veel scholieren komen. Meer informatie is te vinden op www.valopmetjefiets.nl.
Hoe goed verlicht?
Slechte zichtbaarheid van fietsers leidt nog al eens tot onveilige situaties. Bovendien staat op een kapotte voor- en/of achterlamp een boete van 35 euro. Onveilige situaties en een boete zijn eenvoudig te voorkomen door te zorgen voor een goed werkende voor- en achterlamp. Losse lampjes op het frame of het bovenlichaam van de fietser zijn ook toegestaan. De lampjes mogen niet worden gedragen op hoofd, armen, benen of andere bewegende delen. Ze mogen wel worden bevestigd op kleding of een tas. Ze moeten dan wel goed zichtbaar zijn, dus er mag niets voor of overheen hangen. Bovendien mogen de lampjes niet knipperen. En altijd geldt: wit of geel licht voor, rood licht achter.
Meer informatie:
www.valopmetjefiets.nl